Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Contencios administrativ
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Interes public vs. interes privat


10 octombrie 2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ
Secţiuni: Contencios administrativ, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu dispoziţiile art. 8 alin. (1)¹ din Legea nr. 554/2004, persoanele fizice pot formula capete de cerere în cadrul acţiunii în contencios administrativ, prin care invocă apărarea unui interes legitim public numai în subsidiar, în măsura în care vătămarea interesului legitim public decurge logic din încălcarea dreptului subiectiv sau a interesului legitim privat. În raport cu aceste dispoziţii legale, acţiunea îndreptată doar împotriva actului administrativ în temeiul căruia a fost emis actul presupus vătămător, fără ca reclamantul să fi cerut în principal anularea acestuia din urmă – ce a produs efecte directe asupra drepturilor şi intereselor sale legitime – nu va putea fi justificată prin invocarea unui interes legitim public. În speţă, reclamanta a cerut anularea unui ordin al Ministerului Sănătăţii prin care s-a prevăzut desfiinţarea unei secţii din cadrul unei unităţi sanitare, fără a cere, în principal, anularea deciziei emisă în temeiul acestui ordin, prin care s-a dispus transferarea sa de la o secţie la alta a spitalului. Înalta Curte a apreciat, în temeiul dipoziţiilor legale menţionate, că se impune respingerea acţiunii. (Decizia nr. 1054 din 25 februarie 2010 pronunţată în recurs de Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect anulare ordin al Ministerului Sănătăţii)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro