Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Negotiation Games for Lawyers
Citeşte mai mult în legătură cu Drept constituțional, Flux informații

Avocatul Poporului. Raport de activitate pe trimestrul al III-lea din 2013

10 octombrie 2013 | JURIDICE.ro

Insituția Avocatul Poporului a dat publicității joi, 9 octombrie 2013,  un comunicat privind activitatea în trimestrul al III-lea din 2013.

Comunicatul integral:

”Statistic, activitatea instituţiei Avocatul Poporului în Trimestrul al III-lea al anului 2013, se prezintă astfel:

Au fost acordate 4281 audienţe, dintre care 544 la sediul central şi 3737 la birourile teritoriale.

De asemenea, au fost soluţionate potrivit competenţei legale, 2184 petiţii. Dintre acestea, 914 petiţii au fost soluţionate de către birourile teritoriale ale instituţiei Avocatul Poporului din Alba-Iulia, Bacău, Braşov, Constanţa, Craiova, Cluj-Napoca, Galaţi, Iaşi, Suceava, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Târgu-Mureş şi Timişoara, restul de 1270 fiind soluţionate la sediul central.

Au fost efectuate 9 anchete privind: dreptul la ocrotirea sănătăţii şi dreptul la un nivel de trai decent, la Penitenciarul Bucureşti-Jilava; dreptul de proprietate privată şi dreptul persoanei vătămate de către o autoritate publică, la Consiliul local Făgăraş, judeţul Braşov; justa aşezare a sarcinilor fiscale, la Casa de Asigurări de Sănătate Braşov; dreptul la informaţie şi dreptul de petiţionare, la Instituţia Prefectului Judeţul Braşov; dreptul la învăţătură şi dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică, la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Ovidiu din Constanţa; dreptul la un nivel de trai decent, dreptul de petiţionare şi dreptul la ocrotirea sănătăţii, la Penitenciarul Craiova; protecţia persoanelor cu handicap, la Primăria comunei Româneşti, judeţul Iaşi; protecţia persoanelor cu handicap şi dreptul la un nivel de trai decent, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui şi dreptul de petiţionare şi dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică, la Primăria comunei Stâlpeni, judeţul Argeş.

A fost elaborat Raportul special privind decontarea cheltuielilor de transport din bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale pentru elevii care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu, înaintat primului-ministru, preşedintelui Senatului, preşedintelui Camerei Deputaţilor şi ministrului educaţiei naţionale.

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Au fost emise 2 recomandări, adresate: primarului comunei Bârzava, judeţul Braşov, privind respectarea dreptului de proprietate privată şi a principiului liberului acces la justiţie, prevăzute de art. 44 şi art. 21 din Constituţie şi primarului comunei Şinca, judeţul Braşov, privind respectarea dreptului de proprietate privată, prevăzut de art. 44 din Constituţie.

A fost ridicată direct de Avocatul Poporului o excepţie de neconstituţionalitate privind dispoziţiile art. 284 alin. (7) din Legea nr. 1/2011 a educaţiei naţionale, cu modificările şi completările ulterioare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 18 din data de 10 ianuarie 2011.

Avocatul Poporului a promovat două Recursuri în interesul legii, privind: interpretarea dispoziţiilor art. 4 alin. (4) şi art. 5 alin. (1) lit. m) din Legea nr. 341/2004 a recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987, cu modificările şi completările ulterioare, referitoare la calculul indemnizaţiei lunare reparatorii şi a indemnizaţiei lunare acordate categoriilor de persoane stabilite de normele juridice menţionate (persoanele care beneficiază de titlurile de Luptător Remarcat prin Fapte Deosebite, Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989, precum şi de urmaşii de Erou-martir) şi interpretarea dispoziţiilor legale în baza cărora se calculează dobânzile aferente sumelor încasate şi restituite de administraţiile finanţelor publice din ţară cu titlu de taxă pe poluare, taxă de primă înmatriculare şi taxă pentru emisiile poluante, unde instanţele de judecată au reţinut ca temei legal următoarele texte: art. 3 alin. (3) din Ordonanţa Guvernului nr. 9/2000 privind nivelul dobânzii legale pentru obligaţii băneşti, art. 1 din Ordonanţa Guvernului nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar, art. 994 din vechiul Cod civil, art. 1535 din Legea nr. 287/2009 (Codul civil), art. 124 şi art. 70 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 – Codul de procedură fiscală.

Au fost formulate, la solicitarea Curţii Constituţionale, 134 puncte de vedere privind excepţiile de neconstituţionalitate.”

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories