Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional

Avocatul Poporului. Raport de activitate pe trimestrul al III-lea din 2013
10.10.2013 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Drept constitutional

Insituția Avocatul Poporului a dat publicității joi, 9 octombrie 2013,  un comunicat privind activitatea în trimestrul al III-lea din 2013.

Comunicatul integral:

”Statistic, activitatea instituţiei Avocatul Poporului în Trimestrul al III-lea al anului 2013, se prezintă astfel:

Au fost acordate 4281 audienţe, dintre care 544 la sediul central şi 3737 la birourile teritoriale.

De asemenea, au fost soluţionate potrivit competenţei legale, 2184 petiţii. Dintre acestea, 914 petiţii au fost soluţionate de către birourile teritoriale ale instituţiei Avocatul Poporului din Alba-Iulia, Bacău, Braşov, Constanţa, Craiova, Cluj-Napoca, Galaţi, Iaşi, Suceava, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Târgu-Mureş şi Timişoara, restul de 1270 fiind soluţionate la sediul central.

Au fost efectuate 9 anchete privind: dreptul la ocrotirea sănătăţii şi dreptul la un nivel de trai decent, la Penitenciarul Bucureşti-Jilava; dreptul de proprietate privată şi dreptul persoanei vătămate de către o autoritate publică, la Consiliul local Făgăraş, judeţul Braşov; justa aşezare a sarcinilor fiscale, la Casa de Asigurări de Sănătate Braşov; dreptul la informaţie şi dreptul de petiţionare, la Instituţia Prefectului Judeţul Braşov; dreptul la învăţătură şi dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică, la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Ovidiu din Constanţa; dreptul la un nivel de trai decent, dreptul de petiţionare şi dreptul la ocrotirea sănătăţii, la Penitenciarul Craiova; protecţia persoanelor cu handicap, la Primăria comunei Româneşti, judeţul Iaşi; protecţia persoanelor cu handicap şi dreptul la un nivel de trai decent, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui şi dreptul de petiţionare şi dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică, la Primăria comunei Stâlpeni, judeţul Argeş.

A fost elaborat Raportul special privind decontarea cheltuielilor de transport din bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale pentru elevii care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu, înaintat primului-ministru, preşedintelui Senatului, preşedintelui Camerei Deputaţilor şi ministrului educaţiei naţionale.

Au fost emise 2 recomandări, adresate: primarului comunei Bârzava, judeţul Braşov, privind respectarea dreptului de proprietate privată şi a principiului liberului acces la justiţie, prevăzute de art. 44 şi art. 21 din Constituţie şi primarului comunei Şinca, judeţul Braşov, privind respectarea dreptului de proprietate privată, prevăzut de art. 44 din Constituţie.

A fost ridicată direct de Avocatul Poporului o excepţie de neconstituţionalitate privind dispoziţiile art. 284 alin. (7) din Legea nr. 1/2011 a educaţiei naţionale, cu modificările şi completările ulterioare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 18 din data de 10 ianuarie 2011.

Avocatul Poporului a promovat două Recursuri în interesul legii, privind: interpretarea dispoziţiilor art. 4 alin. (4) şi art. 5 alin. (1) lit. m) din Legea nr. 341/2004 a recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987, cu modificările şi completările ulterioare, referitoare la calculul indemnizaţiei lunare reparatorii şi a indemnizaţiei lunare acordate categoriilor de persoane stabilite de normele juridice menţionate (persoanele care beneficiază de titlurile de Luptător Remarcat prin Fapte Deosebite, Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989, precum şi de urmaşii de Erou-martir) şi interpretarea dispoziţiilor legale în baza cărora se calculează dobânzile aferente sumelor încasate şi restituite de administraţiile finanţelor publice din ţară cu titlu de taxă pe poluare, taxă de primă înmatriculare şi taxă pentru emisiile poluante, unde instanţele de judecată au reţinut ca temei legal următoarele texte: art. 3 alin. (3) din Ordonanţa Guvernului nr. 9/2000 privind nivelul dobânzii legale pentru obligaţii băneşti, art. 1 din Ordonanţa Guvernului nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar, art. 994 din vechiul Cod civil, art. 1535 din Legea nr. 287/2009 (Codul civil), art. 124 şi art. 70 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 – Codul de procedură fiscală.

Au fost formulate, la solicitarea Curţii Constituţionale, 134 puncte de vedere privind excepţiile de neconstituţionalitate.”

Cuvinte cheie: , , , , ,