Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Dreptul nr. 9/2013: Discuţii privitoare la compatibilitatea dintre judecata în cazul recunoaşterii vinovaţiei şi circumstanţa atenuantă prevăzută în art. 74 alin. (1) lit. c) C. pen. | Cristinel Ghigheci


14 octombrie 2013 | Paula VÂRBAN, Paula VÂRBAN, Alexandra CONSTANTIN
Secţiuni: Drept penal, Revista revistelor juridice, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Dr. Cristinel Ghigheci, lector univ. la Facultatea de Drept, Universitatea ,,Transilvania” din Braşov şi judecător la Curtea de Apel Braşov, a publicat în revista Dreptul nr. 9/2013 articolul Discuţii privitoare la compatibilitatea dintre judecata în cazul recunoaşterii vinovaţiei şi circumstanţa atenuantă prevăzută în art. 74 alin. (1) lit. c) C. pen.

În prezentul articol, autorul, plecând de la decizia nr. 754/2012, S. pen. a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, constată că aceasta stârneşte discuţii pe marginea subiectului dacă judecata în cazul recunoaşterii vinovaţiei, potrivit art. 320’1 C.pr.pen., este total incompatibilă cu reţinerea circumstanţei atenuante prevăzute în art. 74 alin. (1) lit. c) C.pen., constând în comportarea sinceră a inculpatului în cursul procesului penal.

În urma analizei, autorul conchide că o justă interpretare a dispoziţiilor legale ce reglementează cauzele de reducere a pedepselor şi a circumstanţelor atenuante, conduce la concluzia că acestea pot fi aplicate concomitent în aceeaşi cauză şi faţă de aceeaşi persoană, dacă sunt întrunite condiţiile pentru reţinerea amândurora, fară a fi vorba de de o acordare a unei duble relevanţe aceluiaşi fapt juridic, prin urmare, chiar dacă aparent atât dispoziţiile art. 320’1 C.pr.pen., cât şi cele ale art. 74 alin (1) lit. c) C. pen. s-ar referi la acelaşi fapt juridic, respectiv recunoaşterea săvârşirii infracţunii de către inculpat, în realitate raţiunea incidenţei fiecăreia dintre aceste instituţii este diferită.

Paula VÂRBAN
Alexandra CONSTANTIN

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro