« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Afaceri transfrontaliere
CărţiProfesionişti
 

Eurosur – un nou sistem de supraveghere a graniţelor
14.10.2013 | Mihaela APOSTOL

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Conform unui comunicat de presă al UE din data de 10 octombrie 2013, Parlamentul European a adoptat cu 479 voturi pentru, 101 împotrivă şi 20 abţineri regulile de funcţionare a sistemului de supraveghere Eurosur.

Statele membre ale UE vor fi mai bine echipate să prevină, detecteze şi combată migraţia ilegală, dar şi să salveze vieţilor migranţilor, datorită sistemului de supraveghere a graniţelor Eurosur, de asemenea acesta va permite statelor membre să împărtăşească imagini şi date în timp real privind evenimentele de la graniţele externe ale UE.

Reţeaua de comunicare Eurosur este creată pentru a îmbunătăţi detectarea, prevenirea şi combaterea migraţiei neregulate şi a criminalităţii transfrontaliere.

,,Doar printr-un sistem transeuropean de supraveghere a graniţelor putem preveni transformarea Mediteranei în cimitir al refugiaţilor. Aceştia, atraşi de un nivel mai bun de trai încearcă să treacă în bărci mici, nepotrivite pentru navigare. Pentru a preveni o altă tragedie precum cea de la Lampedusa, este necesară o intervenţie rapidă“, a declarat raportorul Jan Mulder (ALDE, NL).

Statele UE care utilizează Eurosur vor fi obligate să respecte drepturile omului, inclusiv principiul nereturnării, care interzice returnarea unei persoane către un loc unde viaţa sau libertăţile i-ar putea fi ameninţate.

Regulile Eurosur prevăd de asemenea ca utilizatorii să protejeze toate drepturile fundamentale UE, inclusiv protecţia datelor cu caracter personal. Cu titlu de excepţie, este permis schimbul de informaţii privind datele cu caracter personal între statele membre UE sau cu ţări terţe prin intermediul Eurosur sub rezerva respectării reglementărilor privind protecţia datelor.

Mai mult, statele membre nu trebuie să utilizeze Eurosur pentru a trimite către ţări terţe informaţii care ar putea fi folosite pentru a identifica o persoană a cărei cerere de protecţie internaţională este în curs de analizare sau dacă viaţa acesteia sau integritatea fizică îi sunt ameninţate.

Obiectivul Eurosur este de a îmbunătăţi gestionarea graniţelor terestre şi maritime externe ale UE prin întărirea schimbului de informaţii între statele membre şi cu agenţia Frontex, însemnând schimbul de date şi informaţii în timp real, culese de la diferite autorităţi şi prin intermediul a diferite instrumente de supraveghere, cum ar fi sateliţii sau sistemele de raportare de pe nave, prin intermediul unei reţele de comunicare protejate. Conform Frontex, în anul 2012 peste 72 000 de persoane au trecut ilegal frontierele Uniunii Europene, de două ori mai mult decât în anul 2011.

Mihaela APOSTOL
internship Societatea de Științe Juridice

Cuvinte cheie: , , ,
Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, DATA PROTECTION | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD