Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Întrebare preliminară cu privire la munca pe durată determinată
15.10.2013 | Mihaela MAZILU-BABEL

Secţiuni: CJUE, Dreptul muncii
JURIDICE - In Law We Trust

Curtea Constituțională din Italia solicită în temeiul articolului 267 TFUE coroborat cu art. 3 din Legea nr. 204/1958 ajutorul Curții de Justiție pentru interpretarea clauzei 5 punctul 1 din Directiva privind acordul-cadru cu privire la munca pe durată determinată (C-418/13 Napolitano și alții).

1. Situația de fapt (pentru detalii, a se vedea Ordonanța nr. 207/2013):

Legislație națională care permite, în aşteptarea finalizării procedurilor de concurs pentru angajarea personalului didactic titular, recurgerea la contracte pe durată determinată, fără a indica termene precise pentru finalizarea concursurilor, fără a prevedea durata maximă a contractelor, nici numărul maxim de reînnoiri posibile și fără a prevedea un drept la repararea prejudiciului care rezultă din neîncheierea unui contract pe durată nedeterminată.

2. Dispoziții incidente: clauza 5 punctul 1 din Directiva 1999/70/CE

Măsuri de prevenire a abuzurilor (clauza 5) (extras)

(1) Pentru a preveni abuzurile care rezultă din folosirea contractelor sau a raporturilor de muncă pe durată determinată succesive, statele membre, după consultarea partenerilor sociali, în conformitate cu legislația, convențiile colective și practicile naționale, și partenerii sociali introduc, acolo unde nu există măsuri legale echivalente de prevenire a abuzului, într-un mod care să ia în considerare nevoile unor sectoare și categorii specifice de lucrători, una sau mai multe dintre următoarele măsuri:

(a) motive obiective care să justifice reînnoirea unor asemenea contracte sau raporturi de muncă;

(b) durata totală maximă a contractelor sau raporturilor de muncă pe durată determinată succesive;

(c) numărul de reînnoiri ale unor asemenea contracte sau raporturi de muncă.

Mihaela MAZILU-BABEL
Doctorand, Facultatea de Drept și Ştiințe Administrative, Universitatea din Craiova

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti