Secţiuni » JURIDICE NEXT » Universitaria
Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi

Europenization and Judicial Culture in Contemporary Democracies – Sibiu, 11-12 octombrie 2013. Cum a fost


16 octombrie 2013 | Dumitru VARZARI

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

La scurt timp după începutul anului universitar în Sibiu, la Facultatea de Drept a Universității Lucian Blaga, a avut loc un workshop pe tematica Europenization and Judicial Culture in Contemporary Democracies, care s-a desfășurat pe parcursul a două zile, 11-12 octombrie 2013. La acest eveniment au fost prezenți invitați și de peste hotarele României, cum ar fi Ungaria, Austria sau Italia. Conținutul vast și variat al evenimentului, constituit din numeroase și interesante prelegeri, este greu de redat amănunțit, însă discursurile enumerate și descrise în continuare transmit spiritul ce a dominat aceste două zile în incinta Facultății de Drept din Sibiu.

Prima zi a început cu discursul ”Judicial Culture and European Integration from an Austrian perspective”, prezentat de Irmgard Griss, profesor de onoare la Facultatea de Drept din Graz, fost Președinte al Curții Supreme de Justiție din Austria, în care s-a descris rolul instanțelor judecătorești în procesul de integrare europeană și faptul că o mare importanță în eficiența activității judecătorilor o ocupă  cultura juridică a acestora și modul în care este perceput dreptul ca fenomen social de către magistrați.

În continuare, Daiana Maura Vesmaș, profesor la Facultatea de Drept din Sibiu, a specificat faptul că aplicarea  dreptului Uniunii Europene ține atât de Curtea de Justiție a Uniunii Europene cât și de instanțele naționale din statele membre, în cadrul prelegerii ”National Judicial Interests and Constraints on European Legal Integration”. Imediat a urmat discursul profesorului din Trento – Roberto Toniatti – ”Constitutional Democracy, Checks and Balances of Separated Institutions of Government and Non-Majoritarian Safeguards: The Role of Constitutional Adjudication” în care a fost descris rolul Curților Constituționale din statele europene în menținerea echilibrului dintre puterile statului, asigurarea supremației constituției și protejarea valorilor democratice.

Cristina Parau, lector la Universitatea din Oxford, a prezentat studiul ”Judges and Democracy : Judicial Activism in Romania and Moldova ” în care s-au arătat datele sondajelor realizate asupra judecătorilor din aceste state și care denotă atitudinea acestora față de instanțele internaționale, jurisprudența altor state și alte aspecte ce țin de cultura juridică a judecătorilor.

Bianca Selejan-Guțan, profesor la Facultatea de Drept din Sibiu, a ținut discursul ”Human Rights as a European Judicial Culture ?”, în care a atras atenția publicului asupra dezvoltării protecției drepturilor omului și a măsurilor luate în acest sens de către CEDO și statele europene.

A doua zi a avut ca punct de plecare discursul profesorului Emerit al Universității Catolice din Ungaria, Varga Csaba, intitulat ”Inertia or Pattern Following? Juridical phase Lag and Defiance in Central and Eastern Europe”  în care a analizat tendințele juridice din țările postcomuniste din Europa Centrală și Europa de Est, și anume introducerea noilor instituții de drept în sistemele lor juridice și influența acestora asupra societăților democratice relativ tinere.

În încheierea workshop-ului, principalul organizator, profesorul Manuel Guțan, de la Facultatea de Drept din Sibiu, a atras atenția publicului cu o prelegere intitulată ”The Romanian Judge as Comparatist”, în care a punctat provocările cu care se confruntă judecătorii români în aplicarea dreptului european și adoptarea jurisprudenței CEDO și a CJUE.

Dumitru VARZARI
student, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Facultatea de Drept
internship, Societatea de Stiinte Juridice

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică