« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii
11 comentarii

Bomba ANAF: Asigurările de sănătate
16.10.2013 | Daniel UDRESCU

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP

Dacă nu ai plătit asigurări de sănătate datorezi ANAF 6.449 lei, chiar dacă nu ai venituri.

Prin OUG nr. 125/2011, ANAF a preluat administrarea contribuţiilor începând cu 1 iulie 2012. Ce nu ştie tot poporul este că din punct de vedere al Legii nr. 95/2006, TOŢI sunt obligaţi să plătească asigurări de sănătate. Citez:

– Art. 208 alin. (3) Asigurările sociale de sănătate sunt obligatorii şi funcţionează ca un sistem unitar.

– Art. 211 Sunt asiguraţi, potrivit prezentei legi, toţi cetăţenii români (…) și fac dovada plăţii contribuţiei la fond, în condiţiile prezentei legi. În această calitate, persoana (…) încheie un contract de asigurare cu casele de asigurări de sănătate, direct sau prin angajator, (…)

Recent am fost invitat să particip la o conferinţă pe teme fiscale unde am arătat că CASS este o contribuţie obligatorie şi pentru cei care nu au un venit în România. În sală s-a pus întrebarea dacă ANAF va colecta mărunţişul la veniturile minime. Chiar dacă pentru mine răspunsul este unul simplu, pentru majoritatea persoanelor este unul de neconceput. DA! Românii au obligaţia plăţii asigurărilor de sănătate şi dacă nu au venituri. Citez:

– Art. 257 alin. 2 lit. f) veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit, numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a) – d), alin. (2^1) şi (2^2) şi art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar.

– Art. 211 (1^1) Asiguraţii au dreptul la pachetul de bază de servicii medicale de la data începerii plăţii contribuţiei la fond, urmând ca sumele restante să fie recuperate de casele de asigurări de sănătate şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în condiţiile legii, inclusiv accesoriile aplicate pentru creanţele bugetare.

– Alin. (7) Obligaţia virării contribuţiei de asigurări sociale de sănătate revine persoanei juridice sau fizice care plăteşte asiguraţilor veniturile prevăzute la alin. (2) lit. a), d) şi e), respectiv asiguraţilor pentru veniturile prevăzute la alin. (2) lit. b) (activitati independente), c) (agricultura) şi f) (alte venituri).

Pentru a fi explicit, ANAF nu va renunţa la colectarea veniturilor bugetare pentru că legea obligă. Să revenim la calcule. Pentru salariu de bază minim brut pe ţară, lunar obligaţia de plată pentru CASS este de 44 de lei, conform art. 257 de mai sus.  Aceasta înseamnă 12 luni x cu 44 lei = 528 lei. Prescripţia răspunderii fiscale este de 5 ani plus anul curent.  Suntem ȋn octombrie 2013, deci 5 ani şi 10 luni = 70 de luni x 44 lei = 3.080 lei. Şi de aici explodează bombaNimeni nu a spus că toţi ţăranii, cuponarii, cei cu venituri independente sau cei care primesc şi trăiesc din dobânzi sau chirii au de plătit asigurări de sănătate OBLIGATORII.

ANAF va executa legea. Aceasta ȋnseamnă că va trebui să calculeze dobânzi şi penalităţi la cei 3.080 de lei. Penalităţile sunt 15%, respectiv 462 lei. Dobânzile sunt astăzi de 0,04% pe zi, dar în 2008 şi 2009 erau 0,1% pe zi. Adică 44 de lei la care se calculează dobânda de acum 6 ani, însemnă dobândă de 92,35 lei. Valoarea dobânzii totale este de 2.407 lei. Amenda pentru neplată este între 500 şi 1.000 lei. Un calcul simplu înseamnă 3.080+462+2.407+500 = 6.449 lei.  Această valoare aplicată la fiecare un milion de neplătitori = 6.449.000.000 lei sau 1,445 miliarde euro.

ANAF este picătura chinezească, fiind obligată de lege să colecteze. În mod normal va face acest lucru executând tot ce-i iese în cale, maşini, case, conturi bancare, la milioanele de neplătitori de azi.

Citat din Emil Boc dat vineri, 10 decembrie 2010: „10.732.000 de persoane nu plăteau asigurări de sănătate, acea contribuţie care este de 5,5%. Avem numai 6.629.000 de plătitori de asigurări de sănătate”. Sistemul de sănătate nu merge pentru că legea nu reflectă realităţile României.

Definiţia ASIGURAREAcțiunea de a (se) asigura și rezultatul ei. Operație financiară, decurgând dintr-un contract sau dintr-o obligație prevăzută de lege, prin care asigurătorul se obligă ca, în schimbul unei prime, să despăgubească pe asigurat pentru pierderile pe care acesta le-ar suferi în urma unor întâmplări independente de voința lui.

CAS nu evalueaza serviciul medical la nivelul unei prime. Valoarea primită de stat ( infinit x 5,5% contribuţie pentru sănătate = infinit) pentru asigurare este INFINITĂ pentru un serviciu medical finit (max. 20.000 pe an pentru cei mai grav bolnavi).

O soluţie pentru România este ca românii să facă contracte cu prime fixe în funcţie de pachetul cumpărat plus o cotă foarte mică, calculată să asigure pachetul pentru urgenţe, pensionari şi copii. Cetățenii ar trebui să înveţe să preţuiască serviciul medical şi să plătească pentru el valoarea corectă impusă de piată. Ştiu, argumentul contra este despre năpăstuiţi, trântori şi alte categorii defavorizate pe care nu le mai protejăm. Raspunsul meu este că munca trebuie preţuită şi fără ea nu vom reuşi nimic.

Daniel UDRESCU

 
Secţiuni: Fiscalitate, Opinii | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Au fost scrise până acum 11 de comentarii cu privire la articolul “Bomba ANAF: Asigurările de sănătate”

 1. Bogdan STAICU spune:

  O mare descoperire !!!!!!!!
  Cam tirziu ce este drept .

  • Anul trecut am scris primul meu articol la JURIDICE – Implicatiile fiscale ale contractului de arenda. In el am mentionat despre asigurarile de sanatate dar si alte surprize:

   https://www.juridice.ro/204370/implicatiile-fiscale-ale-contractului-de-arenda.html

   Cea mai mare descoperire vine atunci cand cineva iti cere sa-l ajuti. Tie ca expert ti se pare ca toata lumea ar trebui sa stie. Realizezi ca traiesti intr-o lume in care multi nu au habar de lege. Atunci ti se aprinde beculetul si te apuci sa informezi tu poporul, cand de fapt acest lucru trebuia promovat de STAT acum 7 ani.

   Nu vreti sa ma intrebati si de fondul de pensii? Ca si acolo sunt surprize.

   • Daniela IONESCU spune:

    Buna ziua, am tot citit articole din aceasta lege si inca nu inteleg (sau nu-mi vine sa cred). In ultimii 6-7 ani mama a lucrat ca asistenta machiaj la productii cinematografice (in general cu contract de colaborare). Un film se face cam in 3 luni asa ca a tot avut perioade de 3-4 luni in care a lucrat apoi perioade lungi in care nu avea niciun venit (traia din banii pusi deoparte si am mai ajutat-o eu si parintii ei care sunt pensionari). Acum nu a mai lucrat de mai bine de un an, ultima data i s-au platit sigur toate taxele si asigurarile, nu stiu ce contract a avut dar a fost cu retinere la sursa, a si beneficiat de servicii medicale. Insa dupa terminarea contractului a incetat si asigurarea iar acum ar vrea sa mearga la CASMB sa-si plateasca singura macar pachetul de baza. Unii oameni spun ca se platesc 6 luni din urma. Iar aici vad ca ar fi vorba de o suma mult mai mare. Cum credeti ca va fi in cazul ei? Multumesc

    • Daniel UDRESCU spune:

     Cred ca cel mai linistitor pentru D-voastra ar fi sa mergeti la CASMB sa va faca un calcul. Ce spunea Boc in 2010 este valabil si in 2014. Nimic nu s-a schimbat, nici macar modul in care ANAF ar trebui sa colecteze aceste sume OBLIGATORII prin lege. Este an electoral, este vorba de 10.730.000 de neplatitori de asigurari de sanatate si voturile conteaza prea mult pentru o schimbare radicala. Cat timp va dura pana veti fi chemati sa platiti? Nu stiu. Regula de 5 ani plus anul curent este inca valabila pentru prescriere.

     • Daniela IONESCU spune:

      Multumesc mult pentru raspuns. Daca acest lucru tine de ANAF nu inteleg de ce suma nu apare impreuna cu impozitul pe proprietate pe care il plateste anual. In fine, aceasta lege mi se pare absurda. Ce se intampla cu cei care se angajeaza dupa cativa ani in care nu au lucrat? Plateste angajatorul din urma sau in acest caz nu se mai aplica?

     • Helga POPA spune:

      Ce inseamna aici ”prescriere” si regula 5 ani plus anul curent?

 2. Daniel UDRESCU spune:

  Dra Ionescu

  ANAF nu colecteaza impozitul pe proprietate ci DITL-ul.

  Legea spune ca sumele sunt obligatorii pentru toti, inclusiv pentru taranii care isi lucreaza ogorul, pentru casnice, pentru someri, etc.

 3. Marcela SILIFON spune:

  Buna seara! As vrea sa stiu daca eate legal ca pt. dividente la actiuni sa mi se ceara plata asigurarii de sanatate, avand in vedere ca sunt cetatean roman cu rezidenta in Italia din 2007. Multumesc.

 4. Daniel UDRESCU spune:

  La fel ca la multe alte articole scrise, sfatuiesc cititorul sa ia in considerare prea multele modificari fiscale de la data aparitiei articolului, care fac articolul deposit astazi.
  Amintesc modificarea:

  ART. 296^22 Baza de calcul

  (1) Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale pentru persoanele prevăzute la art. 296^21 alin. (1) lit. a) – e) este venitul declarat, care nu poate fi mai mic de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig; contribuabilii al căror venit rămas după deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate în scopul realizării acestui venit, respectiv valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub nivelul minim menţionat, nu datorează contribuţie de asigurări sociale.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD