Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Iran. Dispută juridică


18 octombrie 2013 | Irina RÎMARU
Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Dispută juridică în Iran: magistrații din Republica Islamică nu reușesc să se pună de acord asupra cazului unui bărbat condamnat la moarte prin spânzurare și care a supraviețuit inexplicabil, potrivit liberation.fr.

Condamnatul, în varstă de 37 de ani și identificat doar prin prenume, Alireza, a fost spânzurat în închisoarea din Bojnurd (nord-est) săptămâna trecută, după ce a fost declarat vinovat de trafic de droguri.

După ce a stat spânzurat 12 minute, a fost declarat mort de doctorul închisorii, iar corpul său a fost dus la morgă. Însă, a doua zi, un angajat a remarcat că bărbatul, bagat într-un sac mortuar, respira încă. Transferat la spital, este amenințat cu o nouă execuție de unii judecători, care consideră că sentința nu a fost aplicată în întregime. Alții, în schimb, spun că o nouă execuție ar fi ilegală. Mai mulți judecători și avocați au cerut șefului Autorității judiciare, ayatollahul Sadegh Larijani, ca bărbatul să nu mai fie executat.

Nourollah Aziz-Mohammadi, judecător: „Când cineva este condamnat la moarte, el trebuie să moară după ce sentința a fost aplicată. Aici, el este viu, deci putem spune că sentința nu a fost aplicată.”

Abdolsamad Khoramshahi, avocat: „Legea noastră nu prevede cazul unei persoane care supraviețuiește spânzurătorii dupa 24 de ore. Deoarece sentința a fost aplicată, nu este cazul să fie repusă în practică.”

În cotidianul Shargh, fostul judecător Mohammad Hossein Shamlou evocă lapidarea, unde „un condamnat care supraviețuiește nu poate fi din nou executat”. Condamnații la moarte prin lapidare sunt scutiți de pedeapsă dacă ies din groapa unde sunt îngropați, până la mijloc, în cazul bărbaților, și până la piept, pentru femei. Într-un comunicat, Amnesty International a solicitat Teheranului să nu execute din nou pedeapsa, evidențiind că o a doua execuție ar „sublinia cruzimea și lipsa de umanitate a pedepsei capitale”. Potrivit Amnesty, cel putin 508 oameni au fost executați de la începutul anului.

În virtutea Shariei (legea islamică) în vigoare în Iran, crima, violul, furtul, traficul de droguri și adulterul sunt pasibile de pedeapsa capitală. Iranul, împreuna cu China, Arabia Saudită și Statele Unite, procedează la cel mai mare număr de execuții din lume. Republica islamică afirmă că aceste condamnări la moarte sunt esențiale pentru menținerea ordinii și că acest tip de sentință nu este aplicat decât după un proces judiciar aprofundat.

Irina RÎMARU

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro