Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul familiei
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti

Iran. Legalizarea incestului


21 octombrie 2013 | Irina RIMARU

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Familie, Flux informații

Consiliul Gardienilor Constituției din Iran a aprobat un text de lege deja adoptat de Parlament la 22 septembrie 2013, care pur și simplu permite unui tată să o ia de soție pe fiica sa adoptivă, odată ce aceasta împlinește vârsta de 13 ani, potrivit Le Point.

Intitulată „Protejarea copiilor și a adolescenților fără tutore”, legea face referire atât la obligația unei mame de a purta vălul islamic în fața fiului ei adoptiv major cât și a unei fiice adoptive în fața tatălui. Potrivit Constituției islamice bazate pe Sharia, doar un membru al familiei (soț, frate, tată sau fiu) are dreptul de a vedea o femeie fără văl, la domiciliul său.

Astfel, legea înțelege să „protejeze” fiica adoptivă de privirile tatălui vitreg. Dar articolul 27 al textului legii a provocat un val de contestări din partea unui mare număr de apărători ai drepturilor omului din Iran, care văd în el o legalizare a incestului. De ce?

Interzisă pe tărâmul islamului, căci este apreciată drept contrară ordinelor divine ale succesiunii, adopția este totuși tolerată în Republica Islamică Iran, dar nu ca atare.

Karim Lahidji, președintele Federației Internaționale pentru Drepturile Omului (FIDH): „Odată cu trecerea timpului, dat fiind faptul că numărul orfanilor creștea, o lege adoptată în anii 1970 a permis unui tribunal să desemneze un adult drept tutore legal al copilului. Acest text de lege a permis părinților să ia în grijă copilul și să-i dea numele. Dar acest copil nu era considerat drept legitim în sensul religios al termenului, iar tutorii nu erau deci părinții săi adoptivi. Acest tip de căsătorie era tolerat până atunci, dar nu beneficia de nicio autorizație legală. De acum, această uniune este perfect legală. Articolul 27 al noii legi precizează clar că tribunalul, ținând cont de interesul copilului, poate autoriza celebrarea căsătoriei între fiica adoptivă și tutorele ei.”

Această distincție nu punea probleme în timpul domniei Shahului, pentru că majoritatea copiilor vizați erau la vremea respectivă încă minori. Dar o dată cu instalarea Republicii Islamice în 1979, vârsta minimă pentru căsătorie a devenit cea de 13 ani la femei și de 15 ani la bărbați. De atunci au fost înregistrate mai multe cazuri de căsătorie între „tutore” și „copilul adoptiv”.

Irina RÎMARU

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică