Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul familiei
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti

Iran. Legalizarea incestului
21.10.2013 | Irina RÎMARU

Secţiuni: Content, Dreptul familiei
JURIDICE - In Law We Trust

Consiliul Gardienilor Constituției din Iran a aprobat un text de lege deja adoptat de Parlament la 22 septembrie 2013, care pur și simplu permite unui tată să o ia de soție pe fiica sa adoptivă, odată ce aceasta împlinește vârsta de 13 ani, potrivit Le Point.

Intitulată „Protejarea copiilor și a adolescenților fără tutore”, legea face referire atât la obligația unei mame de a purta vălul islamic în fața fiului ei adoptiv major cât și a unei fiice adoptive în fața tatălui. Potrivit Constituției islamice bazate pe Sharia, doar un membru al familiei (soț, frate, tată sau fiu) are dreptul de a vedea o femeie fără văl, la domiciliul său.

Astfel, legea înțelege să „protejeze” fiica adoptivă de privirile tatălui vitreg. Dar articolul 27 al textului legii a provocat un val de contestări din partea unui mare număr de apărători ai drepturilor omului din Iran, care văd în el o legalizare a incestului. De ce?

Interzisă pe tărâmul islamului, căci este apreciată drept contrară ordinelor divine ale succesiunii, adopția este totuși tolerată în Republica Islamică Iran, dar nu ca atare.

Karim Lahidji, președintele Federației Internaționale pentru Drepturile Omului (FIDH): „Odată cu trecerea timpului, dat fiind faptul că numărul orfanilor creștea, o lege adoptată în anii 1970 a permis unui tribunal să desemneze un adult drept tutore legal al copilului. Acest text de lege a permis părinților să ia în grijă copilul și să-i dea numele. Dar acest copil nu era considerat drept legitim în sensul religios al termenului, iar tutorii nu erau deci părinții săi adoptivi. Acest tip de căsătorie era tolerat până atunci, dar nu beneficia de nicio autorizație legală. De acum, această uniune este perfect legală. Articolul 27 al noii legi precizează clar că tribunalul, ținând cont de interesul copilului, poate autoriza celebrarea căsătoriei între fiica adoptivă și tutorele ei.”

Această distincție nu punea probleme în timpul domniei Shahului, pentru că majoritatea copiilor vizați erau la vremea respectivă încă minori. Dar o dată cu instalarea Republicii Islamice în 1979, vârsta minimă pentru căsătorie a devenit cea de 13 ani la femei și de 15 ani la bărbați. De atunci au fost înregistrate mai multe cazuri de căsătorie între „tutore” și „copilul adoptiv”.

Irina RÎMARU

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti