Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Excepție de neconstituționalitate respinsă referitoare la dispozițiile art. 146 din Codul penal
21.10.2013 | Lorina PÎRVAN

JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al Romaniei nr. 16 din data de 9 ianuarie 2013 a fost publicată Decizia Curții Constituționale nr. 911/2012 referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 146 din Codul penal.

Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată într-un dosar având ca obiect soluţionarea unei cauze penale în care se fac cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de înşelăciune calificată cu consecinţe deosebit de grave, prevăzută de dispoziţiile art. 215 alin. 1, 3 şi 5 din Codul penal, aflat pe rolul Curţii de Apel Oradea-Secţia penală şi pentru cauze cu minori.

Obiectul excepției de neconstituționalitate îl constituie dispozițiile art. 146 din Codul penal, care au următorul conţinut: „Prin consecinţe deosebit de grave se înţelege o pagubă materială mai mare de 200.000 lei sau o perturbare deosebit de gravă a activităţii, cauzată unei autorităţi publice sau oricăreia dintre unităţile la care se referă art. 145, ori altei persoane juridice sau fizice.”

Autorul excepţiei de neconstituţionalitate susţine că prevederile legale menţionate încalcă dispoziţiile constituţionale ale art. 21 alin. (3), referitor la dreptul la un proces echitabil, deoarece prin adoptarea acestora, legislativul a exercitat o ingerinţă în activitatea economică a societăţilor comerciale si astfel, suma de 200.000 lei poate reprezenta un prejudiciu nesemnificativ pentru operatorii economici care desfăşoară o activitate cu rulaj valoric ridicat şi un prejudiciu ce poate avea consecinţe deosebit de grave pentru societăţile de mică valoare economică. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate, autorul acesteia afirmă, totodată, că această inechitate afectează grav dreptul la un proces echitabil, câtă vreme, în opinia autorului, fiecare parte vătămată nu este obligată să facă dovada concretă a impactului grav şi foarte grav asupra intereselor proprii, încălcate prin nerespectarea legii penale.

Curtea a constatat, în urma examinării excepției de neconstituționalitate, a punctului de vedere al Avocatului Poporului și a dispoziţiilor legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, că aceste dispoziţii au mai fost supuse controlului său din perspectiva unor critici similare și, în urma pronunţării Deciziei nr. 1.051 din 9 octombrie 2008, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 767 din 14 noiembrie 2008, Curtea Constituţională a respins ca neîntemeiată excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 146 şi art. 215 alin. 5 din Codul penal,  hotărând că art. 146 din Codul penal cuprinde o normă cu caracter explicativ prin care se lămureşte înţelesul expresiei „consecinţe deosebit de grave”.

Referitor la încălcarea dispoziţiilor art. 21 alin. (3) din Constituţie, Curtea a decis că este, de asemenea neîntemeiată, motivând că aplicarea cerinţei procesului echitabil se impune numai în legătură cu procedura de desfăşurare a procesului, iar nu şi în ceea ce priveşte cadrul juridic sancţionator al faptelor, adică în materia dreptului substanţial.

Astfel, Curtea decide:

– Respinge, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 146 din Codul penal, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituție, precum şi al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A. d) şi al art. 29 din Legea nr. 47/1992.

Lorina PÎRVAN
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship, Societatea de Stiinte Juridice

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.