Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Excepție de neconstituționalitate respinsă referitoare la dispozițiile art. 146 din Codul penal


21.10.2013 | Lorina PÎRVAN
Secţiuni: CCR, Drept constitutional, Drept penal, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al Romaniei nr. 16 din data de 9 ianuarie 2013 a fost publicată Decizia Curții Constituționale nr. 911/2012 referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 146 din Codul penal.

Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată într-un dosar având ca obiect soluţionarea unei cauze penale în care se fac cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de înşelăciune calificată cu consecinţe deosebit de grave, prevăzută de dispoziţiile art. 215 alin. 1, 3 şi 5 din Codul penal, aflat pe rolul Curţii de Apel Oradea-Secţia penală şi pentru cauze cu minori.

Obiectul excepției de neconstituționalitate îl constituie dispozițiile art. 146 din Codul penal, care au următorul conţinut: „Prin consecinţe deosebit de grave se înţelege o pagubă materială mai mare de 200.000 lei sau o perturbare deosebit de gravă a activităţii, cauzată unei autorităţi publice sau oricăreia dintre unităţile la care se referă art. 145, ori altei persoane juridice sau fizice.”

Autorul excepţiei de neconstituţionalitate susţine că prevederile legale menţionate încalcă dispoziţiile constituţionale ale art. 21 alin. (3), referitor la dreptul la un proces echitabil, deoarece prin adoptarea acestora, legislativul a exercitat o ingerinţă în activitatea economică a societăţilor comerciale si astfel, suma de 200.000 lei poate reprezenta un prejudiciu nesemnificativ pentru operatorii economici care desfăşoară o activitate cu rulaj valoric ridicat şi un prejudiciu ce poate avea consecinţe deosebit de grave pentru societăţile de mică valoare economică. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate, autorul acesteia afirmă, totodată, că această inechitate afectează grav dreptul la un proces echitabil, câtă vreme, în opinia autorului, fiecare parte vătămată nu este obligată să facă dovada concretă a impactului grav şi foarte grav asupra intereselor proprii, încălcate prin nerespectarea legii penale.

Curtea a constatat, în urma examinării excepției de neconstituționalitate, a punctului de vedere al Avocatului Poporului și a dispoziţiilor legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, că aceste dispoziţii au mai fost supuse controlului său din perspectiva unor critici similare și, în urma pronunţării Deciziei nr. 1.051 din 9 octombrie 2008, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 767 din 14 noiembrie 2008, Curtea Constituţională a respins ca neîntemeiată excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 146 şi art. 215 alin. 5 din Codul penal,  hotărând că art. 146 din Codul penal cuprinde o normă cu caracter explicativ prin care se lămureşte înţelesul expresiei „consecinţe deosebit de grave”.

Referitor la încălcarea dispoziţiilor art. 21 alin. (3) din Constituţie, Curtea a decis că este, de asemenea neîntemeiată, motivând că aplicarea cerinţei procesului echitabil se impune numai în legătură cu procedura de desfăşurare a procesului, iar nu şi în ceea ce priveşte cadrul juridic sancţionator al faptelor, adică în materia dreptului substanţial.

Astfel, Curtea decide:

– Respinge, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 146 din Codul penal, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituție, precum şi al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A. d) şi al art. 29 din Legea nr. 47/1992.

Lorina PÎRVAN
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship, Societatea de Stiinte Juridice

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro