Asigurări pentru avocaţi, Barouri, Citate juridice, Grile juridice, INTERPROFESIONAL, Jurisprudenţă inedită CITR, Legal Days, Legal FUN, Legal Style, NOTARIAT, Revista revistelor juridice, Sistemul judiciar, Studenţi la drept, TOP LEGAL
 
Sistemul judiciar [MJ, CSM, INM, SNG, PÎCCJ, DNA, parchete]
Secţiune dezvoltată în parteneriat cu CSM, Ministerul Public şi DNA
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

AMR sesizează CSM cu privire la posible nereguli în schimbarea componenței completelor de judecată

21.10.2013 | JURIDICE.ro
Abonare newsletter

Asociația Magistraților din România a sesizat vineri, 18 octombrie 2013, CSM pentru a dispune verificări legale cu privire la sesizarea judecătoarei Viorica Costiniu, din care reiese încălcarea dispozițiilor ce reglementează schimbarea componenței completelor de judecată.

Scrisoarea integral:

Domnului judecător ADRIAN  BORDEA

Vicepreşedinte Consiliul Superior al Magistraturii

Domnului judecător Marius TUDOSE

Membru ales al Consiliul Superior al Magistraturii

Coordonator al Comisiei privind Regulamentele

Prin prezenta, Asociaţia Magistraţilor din România, persoană juridică de drept privat – asociaţie, de utilitate publică, organizaţie neguvernamentală, apolitică, naţională şi profesională a judecătorilor şi procurorilor,  sesizată cu materialul întocmit de către doamna judecător Viorica COSTINIU, sesizare înregistrată sub nr. 182/14.10.2013, vă adresăm rugămintea de a dispune verificările legale care se impun pentru elucidarea aspectelor expuse în sesizarea doamnei judecător Viorica Costiniu, din care rezulta  posibile încălcări ale dispozițiilor regulamentare privind schimbarea doar în mod excepțional  a componenței completelor de judecată prin  raportare la dispozițiile  ROIIJ care stabilesc obligația întocmirii la  început de an a Planificării ședințelor de judecată, inclusiv în ceea ce privește judecătorii din Planificarea de permanență, planificare  ce are  un caracter obligatoriu și nu poate  fi schimbată decât în cauze obiectiv motivate.

Apreciem că  elucidarea aspectelor expuse în sesizare reprezintă o chestiune de larg interes pentru toate instanțele întrucât va conduce la aplicarea unor reguli unitare în ceea ce privește definirea concretă a conținutului motivelor obiective la care fac referire dispozițiile art. 95 alin. 5 din ROIIJ și care permit înlocuirea judecătorilor programați a intra în ședințele de judecată, fie din postura de titular a completelor, fie  din cea de permanențe  a respectivilor titulari,  precum şi la definirea clară a situaţiilor în care dosarele intră în repartizare ciclică, în ipoteza părăsirii sistemului de către judecătorul  care le-a judecat anterior.

Vă adresăm rugămintea de a comunica Asociației Magistraților din România răspunsul dumneavoastră și măsurile dispuse în vederea elucidării aspectelor din sesizarea doamnei judecator Costiniu Viorica și, în egală măsură, în scopul  stabilirii unor criterii real obiective,  aplicabile unitar la nivelul tuturor instanțelor judecătorești.

Din câte cunoaștem, o sesizare similară a fost adresată de doamna judecător Viorica Costiniu  Consiliului Superior al Magistraturii și a fost înregistrată la această instituție sub nr. 24609/1154/14.10.2013, fiind completată prin cererea datată 18.10.2013, cererea care a fost înaintată şi Asociaţiei.

Cu deosebită considerație,

Preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România,  Judecător, conf. univ. dr. Dan Spânu”

:: Sesizarea formulată de judecător Viorica Costiniu

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week