Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Avocaţii europeni solicită protejarea confidenţialităţii comunicărilor avocat-client


22 octombrie 2013 | Adina-Elena OPREA

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Consiliul Barourilor și al Societăților de Avocatură din Europa (CCBE) este alarmat de recentele dezvăluiri privind supravegherea sistematică a cetățenilor europeni de către guvern, și invită instituțiile europene să apere confidențialitatea comunicărilor dintre avocat şi client, potrivit unui comunicat.

Rapoartele de încălcare în masă a drepturilor omului la viaţa privată au fost efectuate de către puterile occidentale, incluzând statele membre ale Uniunii Europene, şi indică faptul că au fost vizate comunicările protejate de secretul profesional, împreună cu cele ale publicului larg.

Evangelos Tsouroulis, președintele CCBE: „Secretul profesional, de asemenea, cunoscut sub numele de privilegiul profesional legal în unele țări, este o valoare de bază a profesiei de avocat și o garanție de încredere pentru cetățenii care apelează la serviciile unui avocat. Noi, cei de la CCBE, suntem profund îngrijoraţi de faptul că slăbirea acestui aspect al confidenţialităţii va eroda încrederea în statul de drept. Nu poate fi permis ca această situație îngrijorătoare să continue având în vedere că Parlamentul European și Consiliul de Miniștri au adoptat luna aceasta o directivă privind dreptul de a fi asistat de un avocat. Acest drept rămâne discutabil dacă nu se poate asigura eficienţa confidențialităţii comunicărilor dintre client și avocatul său.”

Astfel, barourile şi societăţile de avocatură din Europa, reprezentând profesia de avocat pe întreg teritoriul UE, îndeamnă instituţiile Uniunii să acţioneze de îndată şi să protejeze confidenţialitatea comunicărilor dintre avocat şi client prin folosirea tuturor mijloacelor aflate la dispoziţia lor, inclusiv a standardelor tehnice şi a  instrumentelor dreptului european şi internaţional.

***

Despre CCBE: CCBE reprezintă barourile şi societăţile de avocatură din 32 de țări membre și din 11 alte țări associate, și prin intermediul acestora mai mult de 1 milion de avocați europeni.

Fondată în 1960, CCBE este recunoscut de către instituţiile UE ca fiind vocea  profesiei juridice europene și stabileşte o legătură între UE, barourile naționale europene și societățile de avocatură. CCBE are contacte instituționale periodice cu  oficiali ai Comisiei Europene, precum și cu membrii și personalul Parlamentului European, care se ocupă cu problemele care afectează profesia juridică. CCBE este o asociație international non-profit  situată în Belgia.

Adina Elena OPREA

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică
 

© 2003-2023  J  JURIDICE.ro
Despre noi  Secţiuni  Servicii  Contact
Privacy  Politica  Utilizare  Publicare  Parteneri