Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

Avocaţii europeni solicită protejarea confidenţialităţii comunicărilor avocat-client
22.10.2013 | Adina-Elena OPREA

Consiliul Barourilor și al Societăților de Avocatură din Europa (CCBE) este alarmat de recentele dezvăluiri privind supravegherea sistematică a cetățenilor europeni de către guvern, și invită instituțiile europene să apere confidențialitatea comunicărilor dintre avocat şi client, potrivit unui comunicat.

Rapoartele de încălcare în masă a drepturilor omului la viaţa privată au fost efectuate de către puterile occidentale, incluzând statele membre ale Uniunii Europene, şi indică faptul că au fost vizate comunicările protejate de secretul profesional, împreună cu cele ale publicului larg.

Evangelos Tsouroulis, președintele CCBE: „Secretul profesional, de asemenea, cunoscut sub numele de privilegiul profesional legal în unele țări, este o valoare de bază a profesiei de avocat și o garanție de încredere pentru cetățenii care apelează la serviciile unui avocat. Noi, cei de la CCBE, suntem profund îngrijoraţi de faptul că slăbirea acestui aspect al confidenţialităţii va eroda încrederea în statul de drept. Nu poate fi permis ca această situație îngrijorătoare să continue având în vedere că Parlamentul European și Consiliul de Miniștri au adoptat luna aceasta o directivă privind dreptul de a fi asistat de un avocat. Acest drept rămâne discutabil dacă nu se poate asigura eficienţa confidențialităţii comunicărilor dintre client și avocatul său.”

Astfel, barourile şi societăţile de avocatură din Europa, reprezentând profesia de avocat pe întreg teritoriul UE, îndeamnă instituţiile Uniunii să acţioneze de îndată şi să protejeze confidenţialitatea comunicărilor dintre avocat şi client prin folosirea tuturor mijloacelor aflate la dispoziţia lor, inclusiv a standardelor tehnice şi a  instrumentelor dreptului european şi internaţional.

***

Despre CCBE: CCBE reprezintă barourile şi societăţile de avocatură din 32 de țări membre și din 11 alte țări associate, și prin intermediul acestora mai mult de 1 milion de avocați europeni.

Fondată în 1960, CCBE este recunoscut de către instituţiile UE ca fiind vocea  profesiei juridice europene și stabileşte o legătură între UE, barourile naționale europene și societățile de avocatură. CCBE are contacte instituționale periodice cu  oficiali ai Comisiei Europene, precum și cu membrii și personalul Parlamentului European, care se ocupă cu problemele care afectează profesia juridică. CCBE este o asociație international non-profit  situată în Belgia.

Adina Elena OPREA


Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Avocaţii europeni solicită protejarea confidenţialităţii comunicărilor avocat-client”

  1. si inca ei nu au avut de-a face cu organele noastre ce protejeaza cuceririle revolutionare ale clasei muncitoare – DNA, DIICOT si SRI.

    ii asteptam la un schimb de experienta 🙂

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.