Asigurări pentru avocaţi, Barouri, Citate juridice, Grile juridice, INTERPROFESIONAL, Jurisprudenţă inedită CITR, Legal Days, Legal FUN, Legal Style, NOTARIAT, Revista revistelor juridice, Sistemul judiciar, Studenţi la drept, TOP LEGAL
 
Sistemul judiciar [MJ, CSM, INM, SNG, PÎCCJ, DNA, parchete]
Secţiune dezvoltată în parteneriat cu CSM, Ministerul Public şi DNA
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

Curtea de Apel Ploiești. Ziua Porților Deschise – 25 octombrie 2013
22.10.2013 | JURIDICE.ro


Cyberlaw - Valoarea legala a documentelor electronice

Curtea de Apel Ploiești a dat publictății luni, 21 octombrie 2013 un comunicat prin care anunță că va organiza ”Ziua Porților Deschise” cu ocazia ”Zilei Europene a Justiției Civile”.

În data de 25 octombrie 2013, la sediul Curţii de Apel Ploieşti se organizează „ Ziua Europeană a Justiţiei Civile, eveniment care are ca principală rațiune crearea unui eveniment simbolic, pentru a reaminti că justiţia este în primul rând, şi cel mai important, un serviciu pentru cetăţeni, care le dă dreptul de a-şi rezolva disputele private şi de a-şi afirma drepturile.

Celebrată în fiecare an pe parcursul ultimei săptămâni a lunii octombrie în statele europene care doresc să participe la acest eveniment, ”Ziua Europeană a Justiţiei Civile” are menirea de a apropia justiţia civilă de cetăţeni, reprezentând astfel o oportunitate, pentru sistemele judiciare, de a-şi face cunoscută activitatea, cu plusurile şi minusurile ei, şi un bun prilej pentru cetăţenii Europei de a se informa asupra felului în care funcţionează organele judiciare şi a modului cum se desfăşoară procedurile judiciare.

Creşterea gradului de transparenţă a procedurilor judiciare, astfel încât acestea să fie pe deplin accesibile fiecărui cetăţean în parte, reprezintă o necesitate a societăţii actuale, în vederea asigurării respectării principiului constituţional al liberului acces la justiţie.

Funcţionarea transparentă a justiţiei poate fi realizată prin mecanisme instituţionalizate (menţinerea, chiar dacă circumstanţiat, a rolului activ al judecătorului în procesul civil, diversificarea cazurilor şi modalităţilor de acordare a asistenţei juridice gratuite, desfăşurarea unor programe educative, de informare a justiţiabililor asupra drepturilor şi obligaţiilor care le revin etc.), dar şi prin vizitarea sediilor instanţelor, urmărirea procedurilor judiciare, organizarea unor întâlniri cu profesionişti ai dreptului şi, în ultimă instanţă, prin preocuparea individuală, a fiecărui cetăţean, de a cunoaşte care îi sunt drepturile recunoscute de lege şi ce modalităţi are la îndemână spre a şi le proteja.

Cu ocazia ”Zilei Europene a Justiţiei Civile”, Curtea de Apel Ploieşti, sub coordonarea doamnei Vicepreşedinte-judecător Ana Roxana Tudose, va organiza o acţiune de sensibilizare şi de informare cu privire la drepturile de fiecare zi ale cetăţenilor, destinată atât justiţiabililor, elevilor, studenţilor, cât şi practicienilor dreptului.

În acest sens, ziua de 25 octombrie 2013 va fi o ,,Zi a Porţilor Deschise la sediul Curţii de Apel Ploieşti fiind invitaţi elevi ai  Colegiului Tehnic „LAZĂR EDELEANU” din Ploieşti,  interesaţi de cunoaşterea sistemului judiciar românesc.

Având în vedere faptul că liceenii invitaţi sunt în anul terminal, evenimentul se doreşte a fi şi un pas în orientarea profesională a viitorilor studenţi.

În urma solicitării făcute de judecător Ana Roxana Tudose, vicepreședintele Curții de Apel Ploiești, elevii Colegiului Tehnic „LAZĂR EDELEANU” din Ploieşti au trimis, cu o săptămână înainte de acest eveniment, un număr de 13 eseuri în care au abordat diverse teme juridice, reieșind astfel interesul deosebit pe care l-a creat acest eveniment.

Eseurile au fost evaluate de o comisie organizată la nivelul Curții de Apel Ploiești și vor fi premiate în cadrul „Zilei Europene a Justiţiei Civile” organizată în data de 25 octombrie 2013 la sediul instituției.

Agenda evenimentului va cuprinde:

– primirea elevilor clasei a XII-a  din cadrul Colegiului Tehnic „LAZĂR EDELEANU” din Ploieşti;
– asistarea la desfăşurarea şedinţelor de judecată planificate în ziua respectivă;
– vizitarea şi prezentarea compartimentelor  relevante pentru activitatea instituţiei birourilor conducerii Curţii de Apel Ploieşti;
– dezbateri privind rolul profesiilor în societate, carieră și formare juridică și perspectivele tinerilor din societatea contemporană asupra implicațiilor juridice decurgând din consumul și traficul ilicit de dragori și violența în familie;
– masă rotundă cu tema „Curtea de Apel Ploieşti – parte a sistemului judiciar din România”,  dezbateri asupra temei „De ce îmi doresc să devin …” (dezbateri organizate de judecător Ana-Roxana Tudose, vicepreşedintele Curţii de Apel Ploieşti, şi judecător Cristina Georgescu, purtătorul de cuvânt al instanţei – împreună cu elevii liceeni);
– concurs de eseuri cu tema „Ziua Justiţiei”;
– înmânarea diplomelor de participare;
– primirea justiţiabililor şi a altor persoane interesate de cunoaşterea activităţii  Curţii de Apel Ploieşti. Acestora li se va permite asistarea la desfăşurarea şedinţelor de judecată planificate în ziua respectivă, vizitarea şi prezentarea compartimentelor relevante pentru activitatea instituţiei, cu oferirea explicaţiilor în limitele legale.

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate