Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

INFO-DNA, 23 octombrie 2013
23.10.2013 | Alexandra CONSTANTIN, Paula VÂRBAN, Alexandra CONSTANTIN

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Corupție în legătură cu transportul de mărfuri peste frontiera de est. Reținere și obligația de a nu părăsi țara. D.N.A. – Serviciul Teritorial Iaşi

În completarea comunicatelor de presă din data de 22 octombrie 2013, referitor la cercetările desfășurate de într-o cauză complexă privind infracțiuni de corupție în legătură cu transportul de mărfuri peste frontiera de est, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:
La data de 22 octombrie 2013 procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Iași-DNA au extins cercetările și au început urmărirea penală față de alte 5 persoane, așa încât, în prezent, în respectivul dosar, sunt învinuite în total 28 de persoane, respectiv 24 de lucrători vamali și 4 polițiști de frontieră (cu grad profesional de agent). Toate persoanele își desfășoară activitatea în punctul de trecere al frontierei Albița (județul Vaslui).
Din ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmite de procuror a rezultat că în perioada mai – octombrie 2013, în contextul desfășurării activităților profesionale privind controlul polițienesc/vamal asupra persoanelor care transportau colete spre și dinspre Republica Moldova și asupra mijloacelor de transport cu care acestea s-au deplasat, inculpații pretindeau și primeau sume de bani (între 10 lei și 100 de euro, pretinzând chiar și 200 de euro) în schimbul permiterii tranzitării frontierei de est.
În schimbul sumelor de bani pretinse și primite, inculpații efectuau formal sau nu efectuau deloc controale vamale ale coletelor care erau expediate prin tranzitarea României, din Italia spre destinatari din Republica Moldova sau dinspre Republica Moldova înspre Italia.

În zilele de 22 și 23 octombrie 2013 procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Iași-DNA au dispus următoarele măsuri:
– măsura reținerii pentru 24 de ore față de 17 lucrători vamali,
– măsura obligării de a nu părăsi țara pe o perioadă de 30 de zile față de un lucrător vamal și doi polițiști de frontieră (cu grad profesional de agent).
Alți 8 învinuiți, respectiv 6 polițiști vamali și 2 polițiști de frontieră (cu grad profesional de agent) vor fi cercetați în stare de libertate.
Cei 17 inculpați reținuți pentru o perioadă de 24 de ore urmează a fi prezentați în cursul zilei de 23 octombrie la Tribunalul Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.
În cauză, procurorii sunt sprijiniți de ofițeri ai Direcției Generale Anticorupție și ai Serviciului Român de Informații, dosarul penal fiind instrumentat în colaborare cu Parchetul Național Anticorupție și Centrul Național Anticorupție din Republica Moldova.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri procesuale preventive, activitate care nu poate în nici o situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
***

Dare de mită şi luare de mită. Efectuare cercetări penale. D.N.A.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție efectuează cercetări penale față de următorii:

M. I., membru în cadrul Consiliului de Supraveghere al SC Hidroelectrica SA și consilier al ministrului delegat pentru Energie, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de dare de mită,

B. E., director de trading în cadrul SC Hidroelectrica SA și membru în cadrul Directoratului SC Hidroelectrica SA, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de complicitate la luare de mită și complicitate la dare de mită.

Din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În luna octombrie 2013, inculpatul M. I., în calitate de membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica S.A. și consilier al ministrului delegat pentru Energie a promis unui alt membru din același Consiliu (denunțător în cauză) suma de 1.400.000 euro pentru ca acesta din urmă, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, să voteze favorabil încheierea, de către Hidroelectrica S.A, a unui contract bilateral pe patru ani, de vânzare a energiei electrice către o anumită societate comercială din România, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei aproximativ 262.980.000 euro) ceea ce reprezentau condiții defavorabile pentru societatea Hidroelectrica.
Promisiunea de dare de mită s-a făcut cu ajutorul inculpatului B. E., director de trading în cadrul S.C. Hidrolectrica S.A. și membru în cadrul Directoratului Hidroelectrica S.A.
Suma promisă cu titlu de mită urma a fi disimulată sub aparența unui contract de comision care ar fi fost încheiat de către o firmă off-shore și firma achizitoare a energiei electrice.

Potrivit actului constitutiv al companiei Hidroelectrica, puterea de decizie este repartizată între Adunarea Generală a Acționarilor, Consiliul de Supraveghere și Directorat. Astfel, toate contractele de vânzare a energiei electrice peste cantitatea totală contractată de 500 Giga Watti Oră (Ghw) trebuie aprobate în Consiliul de Supraveghere, din care făcea parte M. I. Asemenea contracte sunt supuse anterior avizării Directoratului din care făcea parte și B. E.

La data de 23 octombrie 2013, procurorii au dispus reținerea inculpaților B. E. și M. I. pe un termen de 24 de ore, urmând a fi prezentați la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Paula VÂRBAN
Alexandra CONSTANTIN
student, Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
internship, Societatea de Stiinte Juridice

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti