Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

CE propune o nouă declaraţie standard de recuperare a TVA


24 octombrie 2013 | Adina-Elena OPREA

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

În vederea reducerii birocraţiei, dar şi pentru a facilita respectarea obligaţiilor fiscale, Comisia Europeană propune o nouă declaraţie standard de recuperare a TVA, care ar putea reduce costurile pentru întreprinderile din UE cu până la 15 miliarde de euro pe an, potrivit unui comunicat.

Declarația standard de recuperare a TVA, care va înlocui declarațiile naționale de recuperare a TVA, ar urma să asigure necesitatea furnizării de către întreprinderi a acelorași informații de bază, în aceleași termene, pe întreg teritoriul UE.

De asemenea, declaraţia standard propusă simplifică informațiile pe care întreprinderile vor trebui să le furnizeze autorităților fiscale, ea fiind alcătuită din numai 5 rubrici obligatorii care vor trebui completate de către contribuabili.

Potrivit modificărilor propuse, întreprinderile vor depune lunar declarații standard de recuperare a TVA, în timp ce microîntreprinderile vor fi obligate să facă aceasta numai trimestrial, iar obligația de a prezenta o declarație recapitulativă anuală de recuperare a TVA, pe care unele state membre o solicită în prezent, va fi eliminată.

Algirdas Šemeta, comisarul pentru impozitare: „Declarația TVA standard prezintă o situație avantajoasă pentru ambele părți. Întreprinderile vor beneficia de proceduri mai simple, de reducerea costurilor și de mai puțină birocrație. Guvernele vor avea un nou instrument care să faciliteze respectarea obligațiilor privind TVA, care ar trebui să sporească veniturile colectate. Prin urmare, propunerea de astăzi susține atât angajamentul nostru față de o piață unică propice mediului de afaceri, cât și eforturile noastre de îmbunătățire a respectării normelor fiscale în UE.”

Adina Elena OPREA

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii