Secţiuni » Arii de practică » Business » Asigurări
Asigurări
CărţiProfesionişti

CJUE. Asigurarea auto obligatorie acoperă și prejudiciul moral, în caz de accident rutier


25 octombrie 2013 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat publicității joi, 24 octombrie 2013, un comunicat privind hotărârea în cauzele conexate C-22/12 şi C-277/12.

Dacă dreptul naţional permite membrilor de familie ai victimei unui accident rutier să solicite o despăgubire pentru prejudiciul moral suferit, aceasta trebuie să fie acoperită de asigurarea auto obligatorie. Într-un astfel de caz, acoperirea minimă prevăzută de dreptul Uniunii pentru vătămările corporale se aplică deopotrivă prejudiciului moral.

Prima directivă[1] a Uniunii în materie de asigurare auto obligatorie impune statelor membre ca vehiculele care provin în mod obișnuit de pe teritoriul lor să fie acoperite de o asigurare. Deşi statele membre sunt libere să stabilească daunele acoperite de această asigurare precum şi termenii şi condiţiile sale, A doua directivă[2] adoptată în acest domeniu prevede că asigurarea trebuie să acopere în mod obligatoriu vătămările corporale pentru un cuantum minim de 1 milion de euro pe victimă sau de 5 milioane de euro pe eveniment asigurat, în acest din urmă caz indiferent de numărul victimelor. De asemenea, aceasta trebuie să acopere şi daunele materiale pentru un cuantum minim de un milion de euro pe eveniment asigurat, indiferent de numărul de victime.

Cauza C-22/12

Domnul Haas a decedat la 7 august 2008 pe teritoriul ceh într-un accident rutier provocat de domnul Petrík, care conducea un autoturism aparţinând doamnei Holingová. Autoturismul doamnei Holingová, înmatriculat în Slocavia şi în care domnul Haas era pasager, a intrat în coliziune cu un vehicul de mare tonaj înmatriculat în Republica Cehă. Domnul Petrík, care a fost declarat responsabil de acest accident, a fost condamnat, între altele, să repare dauna suferită din cauza acestui accident de doamna Haasová, soţia victimei. Însă doamna Haasová şi fiica sa solicită de asemenea societăţii de asigurări a doamnei Holingová repararea prejudiciului moral cauzat de pierderea soţului şi, respectiv, a tatălui.

Instanţa sesizată cu soluţionarea litigiului explică faptul că dreptul civil ceh care, în opinia acesteia, este aplicabil în speţă permite unei persoane fizice să solicite o despăgubire pentru prejudiciul moral cauzat de atingerea adusă integrităţii persoanei sale. Cu toate acestea, considerând că acoperirea asigurării auto obligatorii nu cuprinde, potrivit dreptului slovac al asigurării obligatorii, prejudiciul moral, societatea de asigurări a doamnei Holingová refuză să plătească o astfel de despăgubire.

Krajský súd v Prešove (Curtea Regională din Prešov, Slovacia) solicită Curţii de Justiţie să stabilească dacă asigurarea auto obligatorie trebuie să acopere despăgubirea prejudiciilor morale suferite de persoanele apropiate victimelor decedate într-un accident rutier.
În hotărârea pronunţată, Curtea aminteşte în primul rând că obligaţia de acoperire de asigurare în temeiul răspunderii civile pentru pagubele produse de autovehicule este distinctă de întinderea despăgubirii pentru aceste pagube în temeiul răspunderii civile a asiguratului. Într-adevăr, în timp ce prima este definită și garantată de reglementarea Uniunii, cea de a doua este reglementată, în
esență, de dreptul național.
Astfel, statele membre rămân, în principiu, libere să determine, în cadrul regimurilor interne de răspundere civilă, daunele cauzate de autovehicule care trebuie reparate, întinderea despăgubiri pentru aceste daune și persoanele care au dreptul la respectiva reparaţie. Cu toate acestea, Curtea subliniază că, dintr-o preocupare de a reduce deosebirile care ar subzista între legislațiile statelor membre privind întinderea obligației de asigurare, Uniunea a impus, în materia răspunderii civile, o acoperire obligatorie a pagubelor materiale și a vătămărilor corporale, până la concurența unor sume determinate în A doua directivă. Statele membre sunt aşadar ţinute să stabilească daunele acoperite, precum și termenii şi condiţiile asigurării auto obligatorii ţinând seama de normele dreptului Uniunii.

În continuare, Curtea precizează că vătămările corporale a căror acoperire este obligatorie în temeiul celei de A doua directive cuprind orice prejudiciu care rezultă dintr-o atingere adusă integrității persoanei, inclusiv suferințele, atât fizice, cât şi psihologice. Astfel, printre daunele care trebuie reparate în conformitate cu dreptul Uniunii figurează prejudiciile morale a căror reparare este prevăzută în temeiul răspunderii civile a asiguratului de dreptul național aplicabil litigiului.

În sfârşit, Curtea arată că protecția Primei directive se extinde la orice persoană care are dreptul, în temeiul dreptului național al răspunderii civile, la repararea daunei cauzate de autovehicule. Întrucât, potrivit indicaţiilor instanţei slovace, dreptul ceh acordă doamnei Haasová şi fiicei sale dreptul la repararea prejudiciului moral suferit ca urmare a decesului soţului său şi, respectiv, al
tatălui său, ele ar trebui aşadar să poată beneficia de protecţia acordată de această directivă.

Cauza C-277/12

În Letonia, deşi repararea prejudiciului moral pentru durerea şi suferinţele psihologice cauzate de decesul susţinătorului economic al familiei, al unei persoane aflate în întreţinere sau al soţului poate fi solicitată societăţii de asigurări a persoanei responsabile de un accident rutier, cuantumul său este totuşi limitat la 100 de LVL (aproximativ 140 de auro) pentru fiecare solicitant şi pe persoană decedată.

La 14 februarie 2006, părinţii domnului Drozdovs au decedat într-un accident rutier care a avut loc în Riga (Letonia). Domnul Drozdovs, în vârstă de 10 ani, a fost plasat sub tutela bunicii sale. Ulterior, tutorele a solicitat societăţii de asigurări a persoanei responsabile de accident să plătească despăgubiri în cuantum de 200.000 LVL (aproximativ 284.820 de euro) pentru prejudiciul
moral suferit de domnul Drozdovs din cauza pierderii părinţilor săi.

Augstākās tiesas Senāts (Senatul Curții Supreme, Letonia), sesizat cu soluţionarea litigiului dintre domnul Drozdovs şi societatea de asigurări, pe de o parte, adresează Curţii aceeaşi întrebare ca şi instanţa slovacă în cauza Haasová şi, pe de altă parte, solicită să se stabilească dacă limitarea de dreptul leton a cuantumului maxim al despăgubirii prejudiciului moral suferit din cauza unui
accident rutier este compatibilă cu dreptul Uniunii.

La fel ca în hotărârea pronunţată astăzi în cauza Haasová, Curtea arată că dacă dreptul naţional permite membrilor familiei victimei unui accident rutier să solicite o despăgubire pentru prejudiciul moral suferit, aceasta trebuie acoperită de asigurarea auto obligatorie. Or, întrucât, potrivit indicaţiilor instanţei naţionale, dreptul leton acordă domnului Drozdovs dreptul la repararea
prejudiciului moral suferit ca urmare a decesului părinţilor săi, el ar trebui aşadar să poată beneficia de protecţia acordată de Prima directivă.

Curtea constată de asemenea că, dacă un stat membru recunoaşte dreptul la o despăgubire pentru prejudiciul moral suferit, el nu poate să prevadă pentru această categorie specifică de daune, care ţine de vătămările corporale în sensul celei de A doua directive, garanţii maxime inferioare garanţiilor minime stabilite de această directivă. Astfel, directiva nu prevede şi nici nu autorizează o altă diferenţiere între daunele acoperite decât cea stabilită între vătămările corporale şi pagubele materiale.

MENȚIUNE: Trimiterea preliminară permite instanțelor din statele membre ca, în cadrul unui litigiu cu care sunt sesizate, să adreseze Curții întrebări cu privire la interpretarea dreptului Uniunii sau la validitatea unui act al Uniunii. Curtea nu soluționează litigiul național. Instanța națională are obligația de a soluționa cauza conform deciziei Curții. Această decizie este obligatorie, în egală măsură, pentru celelalte instanțe naționale care sunt sesizate cu o problemă similară.


[1] Directiva 72/166/CEE a Consiliului din 24 aprilie 1972 privind apropierea legislaţiilor statelor membre cu privire la asigurarea de răspundere civilă auto şi introducerea obligaţiei de asigurare a acestei răspunderi (JO L 103 p. 1, Ediţie specială, 06/vol. 1, p. 10).
[2] Directiva 84/5/CEE a Consiliului din 30 decembrie 1983 privind apropierea legislațiilor statelor membre privind
asigurarea de răspundere civilă pentru pagubele produse de autovehicule (JO 1984, L 8, p. 17, Ediție specială, 06/vol. 1, p. 104), astfel cum a fost modificată prin Directiva 2005/14/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 11 mai 2005(JO L 149, p. 14, Ediţie specială, 06/vol. 7, p. 212).


Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii