Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

INFO-PICCJ, 24 octombrie 2013
24.10.2013 | Alexandra CONSTANTIN, Paula VÂRBAN, Alexandra CONSTANTIN

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Genocid. Începere urmărire penală. P.I.C.C.J.

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus începerea urmăririi penale faţă de F. I. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de genocid, constând în aceea că, în virtutea funcţiilor de comandant şi locţiitor de comandant deţinute în perioada 1958-1963, a introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva categoriei deţinuţilor politici aflaţi în Colonia de muncă Periprava.

Conform prevederilor cuprinse în actele normative ce reglementau organizarea și funcționarea sistemului penitenciar în perioada de referință a reieșit faptul că directorul de colonie coordona activitatea de detenție și răspundea de viața tuturor celor încarcerați, mijloacele de subzistență fiind plasate la dispoziția sa.

Prin acte normative privind organizarea și funcționarea sistemului penitenciar, emise în perioada imediat următoare instaurării regimului comunist, s-au creat condițiile introducerii unui regim de detenție represiv, abuziv, inuman, discreționar, împotriva categoriei deținuților politici, persoane considerate o amenințare directă sau indirectă la adresa noului regim politic.

Chiar dacă nu era prevăzută în mod expres exterminarea deţinuţilor politici, regimul de detenţie instituit prin actele normative menţionate (reducerea raţiilor alimentare, izolarea, regimul de carceră, interzicerea legăturilor cu familia, a dreptului de a primi pachete), dar şi prin acţiuni ce depăşesc cadrul legal (lipsa medicamentelor şi a îngrijirii medicale, refuzul de a acorda asistenţă adecvată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv deţinuţilor, condiţii de detenţie inumane, rele tratamente, bătaia şi alte violenţe, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de către deţinuţi), conţine premisele exterminării persoanelor deținute.

Din probele administrate în cauză până la acest moment a reieşit faptul că regimul de detenţie aplicat de către F. I., în perioada în care a deţinut funcţii de conducere în cadrul Coloniei Periprava, a fost unul menit să ducă la lichidarea fizică a deţinuţilor politici prin metode directe şi indirecte precum:

a. condiţii de detenţie mizerabile şi inumane, rele tratamente;
b. lipsa hranei adecvate;
c. frigul extrem din barăci şi aglomerare excesivă;
d. lipsa apei potabile care era înlocuită cu apă murdară scoasă direct din Dunăre;
e. lipsa medicamentelor şi a asistenţei medicale sau refuzul de a acorda asistenţă medicală adecvată;
f. aplicarea de pedepse aspre pentru abateri minore de la regulament;
g. condiţiile de muncă foarte grele la care erau supuşi toţi deţinuţii, indiferent dacă erau inapţi sau bolnavi. Deţinuţii nu erau echipaţi corespunzător pentru muncile efectuate deşi erau obligaţi să suporte condiţii meteorologice extreme;
h. obligarea deţinuţilor de a depăşi norma de muncă cu orice preţ şi pedepsele crunte primite pentru nesupunere;
i. printre pedepsele aplicate se numără: izolarea (carcera) unde deţinuţii primeau apă caldă cu ocazia condamnării de către cei care săvârşeau abateri de la regulament, alergarea deţinuţilor cu calul şi bătăi crunte primite cu ciomagul.

Din cauza condiţiilor inumane din această colonie (foame, frig, bătăi zilnice, lipsa condiţiilor elementare de trai, neasigurarea condiţiilor medicale necesare deţinuţilor bolnavi), şi a normelor de lucru, imposibil de realizat chiar şi pentru muncitorii de profesie, numărul deceselor de aici era foarte mare.
Conform certificatelor oficiale de deces sau documentelor care atestă decesul deţinuţilor, în intervalul 01 august 1958-1 noiembrie 1963 în care la cârma coloniei s-a aflat col. (r) I. F. la Periprava au decedat 103 deţinuţi, toţi făcând parte din colectivitatea contrarevoluţionarilor, anul cu cele mai multe decese fiind 1960 (53 de decese), iar pe grupe de vârstă cele mai multe decese (în număr de 54) au fost înregistrate pentru grupa 50-59 de ani.

O statistică realizată privind cauzele de deces indică o pondere mărită a afecţiunilor aparatului digestiv şi excretor, afecţiunilor pulmonare (tuberculoză sau pneumonie), afecţiunilor cardiace, precum şi enterocolitelor.

În cursul zilei de astăzi, numitul F. I. s-a prezentat la parchet unde i s-a adus la cunoştinţă învinuirea, acesta solicitând procurorilor un termen pentru pregătirea apărării.

Pe măsura derulării cercetărilor, vom informa opinia publică.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.  

***

Contrabandă. Trimitere în judecată. P.I.C.C.J.
 
Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare au dispus, în data de 15 octombrie 2013, trimiterea în judecată a inculpaţilor K. E. şi S. J. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de contrabandă, respectiv de deţinere în afara antrepozitului fiscal a produselor accizabile, fără a fi marcate.

Probatoriul administrat în cauză pe parcursul urmăririi penale a relevat următoarea situaţie de fapt:

În data de 28 mai 2013, inculpaţii au preluat de la o altă persoană cantitatea de 2340 pachete ţigări de provenienţă ucraineană, ştiind că provin din contrabandă, pe care inculpatul S. J. le-a încărcat în autoturismul aparţinând coinculpatei. Ţigările au fost descoperite  în autoturism, în aceeaşi zi, la controlul efectuat de un echipaj al poliţiei de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Satu Mare.

Prejudiciul cauzat prin neplata taxelor este de 24.386 lei.

Prin ordonanţa procurorului, au fost sechestrate atât ţigările de contrabandă, cât şi autoturismul folosit pentru săvârşirea infracţiunilor.

Dosarul  a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Satu Mare.   

***

Contrabandă. Trimitere în judecată. P.I.C.C.J

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare au dispus, în data de 15 octombrie 2013, trimiterea în judecată a inculpatului K. A. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de contrabandă asimilată, respectiv de deţinere în afara antrepozitului fiscal a produselor accizabile, fără a fi marcate.

Probatoriul administrat în cauză pe parcursul urmăririi penale a relevat următoarea situaţie de fapt:

În data de 22 martie 2013, inculpatul a preluat de la o altă persoană cantitatea de 1150 pachete ţigări de provenienţă ucraineană, pe care intenţiona să le comercializeze, ştiind că provin din contrabandă. Ţigările au fost descoperite în autoturismul său, în aceeaşi zi, la un control efectuat de un echipaj al poliţiei de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Satu Mare.

Prin ordonanţa procurorului, au fost sechestrate atât ţigările de contrabandă, cât şi autoturismul folosit pentru săvârşirea infracţiunilor.

Dosarul  a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Satu Mare.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.mpublic.ro

Paula VÂRBAN
Alexandra CONSTANTIN
student, Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
internship, Societatea de Stiinte Juridice

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti