Secţiuni » Arii de practică » Business » Asigurări
Asigurări
CărţiProfesionişti

ASF. Fraudele comise de intermediari nu afectează valabilitatea poliței RCA
25.10.2013 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Asigurări, Content
JURIDICE - In Law We Trust

Autoritatea de Supraveghere Financiară a dat publicității joi, 24 octombrie 2013, un comunicat prin care oferă câteva precizări cu privire la posibilele fraude semnalate la decontarea polițelor RCA între intermediari (brokeri) și societățile de asigurări.

Ca urmare a punerii în mișcare a acțiunii penale față de 6 persoane ( intermediari), suspectate că și-ar fi însușit sume de bani din emiterea unor polițe de asigurare, în dauna societăților de asigurări, ASF a solicitat informații de la 11 societăți care practică polița RCA în vederea depistării unor cazuri similare. 10 din societățile chestionate au declarat că nu au depus plângere penală pentru astfel de cazuri, iar una dintre ele a făcut plângere împotriva unui client și s-a constituit ca parte civilă în proces.

Demersul are scopul de a omaximiza proteția consumatorilor și în urma investigațiilor, ASF a comunicat că neplata primelor de asigurare de către intermediar către societatea de asigurare nu afectează în niciun fel valabilitatea polițelor de asigurare emise în numele societății de asigurare. Decontările între societățile de asigurare și intermediari țin strict de contractul între părți, fără să afecteze valabilitatea polițelor.

De asemenea, Autoritatea a oferit și o serie de informații relevante pentru cei care au încheiat polițe RCA:

– Polița de asigurare RCA încheiată prin intermediul unui agent/broker de asigurare garantează despăgubirea prejudiciilor chiar dacă agentul/brokerul de asigurare nu depune la asigurător primele de asigurare, conform contractului pe care îl are încheiat cu acesta.

– Polița de asigurare RCA se eliberează de un asigurător în schimbul unei prime plătite de proprietar sau utilizator. Este recomandat ca asiguratul să păstreze dovada plății primei de asigurare.

– Asigurătorii au obligația de a transmite, în baza de date CEDAM, informațiile privind polițele RCA încheiate, în termen de cel mult 5 zile de la data emiterii acestora. Astfel, orice asigurat are posibilitatea să verifice polița de asigurare RCA prin interogarea bazei de date CEDAM. Baza de date poate fi accesată la adresa: cedam.csa-isc.ro

– În situația în care polița de asigurare nu figurează în baza CEDAM, asiguratul se va adresa direct societății de asigurare în numele căreia a fost emisă polița de asigurare.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti