Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

INFO-DNA, 25 octombrie 2013
25.10.2013 | Alexandra CONSTANTIN, Paula VÂRBAN

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Trafic de influență. Trimiterea în judecată. D.N.A. – Serviciul Teritorial Cluj

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului F. N., în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență.
De asemenea, s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului S. C. R., în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada iulie-octombrie 2013, inculpatul F. N., a pretins de la un denunțător suma totală de 10.000 de euro și 2.400 de lei din care a primit efectiv suma de 2.400 lei și 5.000 de euro precum și un inel din aur cu o valoare de aproximativ 1.000 de lei, pentru ca în schimb să își exercite influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor directori din cadrul CNCF CFR S.A. și respectiv a ministrului secretar de stat din cadrul Ministerului Transporturilor, astfel încât aceștia să încheie un contract de vânzare a cantității de 1.500 tone șină de cale ferată cu o firmă aparținând soției denunțătorului.
În baza unei înțelegeri prealabile, inculpatul S. C. R. i-a acordat ajutor în săvârșirea infracțiunii de trafic de influență inculpatului F. N. În acest sens, i l-a prezentat pe cumpărătorul de influență (denunțător în cauză) pe care l-a convins cu privire la pretinsa influență a inculpatului F. N. asupra factorilor decidenți din cadrul CNCF CFR S.A. și cu privire la necesitatea plății sumelor de bani pretinse de traficantul de influență.
Suma menționată de 5.000 euro a fost primită de inculpatul F. N. la data de 3 octombrie 2013, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

La data de 3 octombrie 2013, Tribunalul Cluj a admis propunerea formulată de procurori, dispunând arestarea preventivă a inculpatului F. N. pe o durată de 29 de zile.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Cluj.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitorului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

***

Spălarea banilor, delapidare, bancrută frauduloasă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, şi înşelăciune. Începere urmărire penală. D.N.A.

În completarea comunicatelor din zilele de 14, 15 şi 17 octombrie 2013, privind cercetările efectuate în cauza complexă privind activităţile infracţionale desfăşurate în cadrul procedurii de insolvenţă a SC Realitatea Media SA, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să comunice următoarele:

Până în acest moment, procurorii au început urmărirea penală faţă de următoarele persoane juridice şi fizice:

SC GEOASSET SRL, în sarcina căreia s-au reținut infracțiunile de spălarea banilor şi complicitate la delapidare, deoarece în cauză există indicii că prin intermediul unui contract de asociere în participaţiune a fost însuşită suma de 20 milioane lei în interesul unor persoane fizice (învinuiţii P. M. şi L. L.) şi persoane juridice.

DBV Media House SRL și GRUP FINANCIAR IFN SA, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de complicitate la delapidare, deoarece există indicii că acestea au fost utilizate pentru a furniza sume de bani destinate SC REALITATAEA MEDIA SA.

GMG Media Box SA, în sarcina căreia s-a reținut infracţiunea de bancrută frauduloasă, deoarece există indicii că aceasta a fost folosită în scopul preluării controlului asupra procedurii insolvenţei în care se afla SC REALITATEA MEDIA SA. În acest sens ar fi fost utilizate facturi fictive în baza cărora GMG Media Box SA a obţinut înscrierea în tabelul preliminar rectificat al creanţelor cu o creanţă de 10 ori mai mare decât creanţa înscrisă iniţial.

B. F., în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, deoarece există indicii că în calitate de administrator special a solicitat înregistrarea menţiunilor privind schimbarea acţionariatului SC REALITATEA MEDIA SA utilizând extrase ale registrului acţionarilor falsificate.

L. L., în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de delapidare, spălare de bani, complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fals în înscrisuri sub semnătură privată, deoarece există indicii că l-ar fi angajat pe avocatul M. M., ca acesta să încheie contractul de asociere în participaţiune, ce a permis însuşirea sumei de 20 milioane de lei din patrimoniul asociaţiei. Ulterior, învinuitul L. L., prin încheierea unui contract de asistenţă juridică, l-ar fi ajutat pe învinuitul M. M. să dobândească dreptul de semnătură asupra conturilor asociaţiei.

De asemenea, învinuitul L. L. a încheiat un contract care conţine menţiuni nereale cu privire la calitatea sa de proprietar al acţiunilor emise, pe care le-a transferat învinuitului P.M..

S. (M.) O. M., în sarcina căreia s-au reținut infracțiunile de complicitate la bancrută frauduloasă şi tentativă la înşelăciune, deoarece există indicii că în calitate de avocat a contribuit la vânzarea mărcilor SC REALITATEA MEDIA SA în frauda creditorilor.

M. M., în sarcina căruia s-a reţinut că în calitate de avocat angajat de administratorul SC STRATEGIES-RESEARCH-INVESTMENTS SRL ar fi semnat un contract de vânzare cumpărare acţiuni, contract ce conţine menţiuni nereale cu privire la data încheierii, ulterior utilizat de alte persoane pentru a justifica modul de dobândire de către SC STRATEGIES-RESEARCH-INVESTMENTS SRL a acţiunilor SC REALITATEA MEDIA SA.

Învinuiților li s-au adus la cunoștință acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

***

Trafic de influenţă. Trimitere în judecată. D. N. A. – Serviciu Teritorial Constanţa

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciu Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a inculpatului M. A. C., funcţionar public cu funcţie de conducere şi control – Şef al Serviciului activitate comercială al Direcţiei Poliţiei Locale din cadrul Primăriei Municipiului Constanţa, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada iulie 2013-2 septembrie 2013, inculpatul M. A. C., funcţionar public cu funcţie de conducere şi control – Şef al Serviciului activitate comercială al Direcţiei Poliţiei Locale din cadrul Primăriei Municipiului Constanţa, a pretins de la un denunţător, reprezentant al unei societăți comerciale din Constanţa, prin intermediar, suma totală de 2.900 euro, redusă ulterior la 2.400 euro. În schimbul banilor, inculpatul a lăsat să se înțeleagă că îşi va exercita influenţa pe lângă funcţionarii publici din cadrul Primăriei Municipiului Constanţa, competenţi să elibereze, cu celeritate, trei autorizaţii de funcţionare pentru comerţul stradal. Autorizaţiile fuseseră solicitate de denunţător pentru locaţii situate pe domeniul public al Municipiului Constanţa.

Dosarul a fost înaintat spre judecare Tribunalul Constanța.

Facem precizarea că această o etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

Paula VÂRBAN
Alexandra CONSTANTIN
student, Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
internship, Societatea de Stiinte Juridice

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti