Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 
Print Friendly, PDF & Email

ICCJ. Executare în natură vs. executare clauza penală
28.10.2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în condiţiile în care obligaţia esenţială dintr-o promisiune de vânzare a fost îndeplinită (chiar dacă cu întârziere) de către promitentul-vânzător, obiectul contractului fiind încă posibil de executat, promitenta-cumpărătoare nu are alegerea între a executa convenţia, în natură, aşa cum s-a stabilit în contract, sau a cere executarea clauzei penale. Înalta Curte a precizat că, într-o astfel de situaţie, nu pot fi acordate despăgubiri în baza clauzei penale, scopul principal al contractului nefiind activarea acesteia, ci transmiterea dreptului de proprietate asupra imobilului respectiv. În caz contrar, ar însemna ca, pe cale ocolită, să se permită o îmbogăţire fără just temei, a uneia dintre părţi, în dauna celeilalte, pentru o aşa-zisă nerespectare a unor obligaţii, care nu erau de esenţa contractului, cât timp obligaţia esenţială a contractului a fost îndeplinită, iar scopul contractului poate fi dus la îndeplinire. (Decizia nr. 1681 din 18 aprilie 2013 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect rezoluţiune convenţie intitulată „promisiune de vânzare cu opţiune de cumpărare”, precum si despăgubiri)

Corina CIOROABĂ

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate