Încă se jură pe Biblie?!
28 octombrie 2013 | Florin RADU
Intr-unul din recentele litigii judiciare in care am avut onoarea sa fiu angajat pentru una din parti, o unitate de invatamant, au fost admisi de catre instanta doi martori. Dupa intrarea in sala, asteptand completul de judecata, unul din cei doi martori s-a apropiat de mine si m-a intrebat: “Domnule avocat, nu va suparati, inca se mai jura pe biblie ?!”.
Intrebarea domnului respectiv, profesor cu multi ani de experienta si o cultura apreciabila, mi-a reamintit pe loc ca acelasi lucru m-am intrebat si eu acum vreo 14-15 ani, pe bancile facultatii, in anii III-IV, atunci cand, la dreptul procesual, mi s-a spus desigur, ca martorii jura cu mana pe biblie.
Credeam eu, si inca mai cred la fel, ca martorii trebuie sa jure fie cu mana pe Constitutia Romaniei, fie pur si simplu, exclusiv verbal, fara sa atinga vreun obiect in acel moment.
A nu se intelege ca prezentul scurt eseu se vrea vreun atac la adresa religiei. Este vorba doar despre faptul ca societatea a evoluat, credeam eu, in asa masura incat sa ne bazam angajamente si declaratii, fie pe o lege suprema laica, fie pe constiinta – in caz contrar urmand sa suportam consecintele legale, mai ales de ordin penal.
A dori sa “sperii” si sa “constrangi” un martor pentru a spune adevarul, cu faptul ca a tinut mana pe biblie in timpul juramantului este o dovada de non-evolutie socio-culturala.
Intamplarea mi-a adus aminte, totodata, de cele cateva situatii in care unii martori au gasit curajul, de-a dreptul eroic, intr-o lume invaluita in prejudecati si superstitii, de a refuza sa tina mana pe biblie, starnind, in mod inexplicabil pentru mine, oprobriul instantei si a altor oameni din sala de judecata, dar si reactia prompta a avocatilor, care au atacat vehement declaratia, pe motiv ca martorul nu este credibil, din moment ce a refuzat sa atinga biblia.
Observ, desigur, ca si noile coduri de procedura ale tarii mentin aceasta viziune, a juramantului pe biblie. Probabil opinia laica pe care o sustinem este deocamdata minoritara, dar credem totusi ca ea va trebui sa fie avuta in vedere intr-un viitor nu foarte indepartat.
Florin RADU
avocat, Consilier Baroul Hunedoara
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro