Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Contencios administrativ
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Acţiune cu privire la un drept de creanţă izvorând din lege


29 octombrie 2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ
Secţiuni: Contencios administrativ, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, pentru stabilirea naturii juridice a unui litigiu, trebuie avute în vedere normele juridice aplicabile raporturilor dintre părţi, în funcţie de izvorul dreptului de creanţă dedus judecăţii. În acest sens, atunci când dreptul patrimonial dedus judecăţii nu s-a născut în temeiul unui contract, ci din emiterea unui act normativ, în regim de putere publică, litigiul nu este unul comercial, iar competenţa de soluţionare aparţine instanţei de contencios administrativ. În speţă, în cadrul litigiului s-a pus în discuţie refuzul de plată şi plata cu întârziere a serviciilor de transport pe calea ferată beneficiarilor actului normativ reprezentat de O.G. nr. 112/1999, Înalta Curte statuând că acest litigiu este de competenţa instanţei de contencios administrativ. (Decizia nr. 347 din 31 ianuarie 2013 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect obligarea la plata dobânzii legale)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro