Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Contencios administrativ
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Acţiune cu privire la un drept de creanţă izvorând din lege


29 octombrie 2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Contencios administrativ, RNSJ

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, pentru stabilirea naturii juridice a unui litigiu, trebuie avute în vedere normele juridice aplicabile raporturilor dintre părţi, în funcţie de izvorul dreptului de creanţă dedus judecăţii. În acest sens, atunci când dreptul patrimonial dedus judecăţii nu s-a născut în temeiul unui contract, ci din emiterea unui act normativ, în regim de putere publică, litigiul nu este unul comercial, iar competenţa de soluţionare aparţine instanţei de contencios administrativ. În speţă, în cadrul litigiului s-a pus în discuţie refuzul de plată şi plata cu întârziere a serviciilor de transport pe calea ferată beneficiarilor actului normativ reprezentat de O.G. nr. 112/1999, Înalta Curte statuând că acest litigiu este de competenţa instanţei de contencios administrativ. (Decizia nr. 347 din 31 ianuarie 2013 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect obligarea la plata dobânzii legale)

Corina CIOROABĂ

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică