Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Șapte ani de răspundere penală a persoanei juridice în România. 40 de hotărâri definitive
29.10.2013 | Andra-Roxana TRANDAFIR (ILIE)

Secţiuni: Drept penal, RNSJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

În luna octombrie 2013 s-au împlinit şapte ani de la consacrarea răspunderii penale a persoanei juridice în legislaţia românească[1]. Cu toate acestea, orice jurist care aduce în discuţie această problemă se loveşte de un interlocutor care îi răspunde „nu există jurisprudenţă în această materie”. Răspunderea penală a persoanei juridice apare aşadar ca un soi de infracţiune de seducţie: există în Codul penal, toată lumea ştie unde este reglementată, însă nimeni nu îi găseşte utilitatea sau aplicabilitatea…

Într-adevăr, având în vedere noutatea reglementării în domeniul răspunderii penale a persoanei juridice şi relativa sărăcie a surselor doctrinare, multă vreme organele judiciare penale s-au „ferit” de această problemă. Din acest motiv, jurisprudenţa în domeniu a apărut cu greutate şi este puţin cunoscută în rândul juriştilor.

În prezent, la cunoştinţa noastră, există totuşi mai bine de 60 de hotărâri definitive pronunţate de instanţele judecătoreşti faţă de persoane juridice inculpate. Alte dosare, mult mai numeroase, sunt în prezent pe rolul instanţelor de judecată. Dintre hotărârile definitive, 40 au fost rezumate şi comentate într-o lucrare ce va vedea în curând lumina tiparului[2].

Analiza acestor hotărâri judecătoreşti, pronunţate în cei şapte ani de răspundere penală a persoanelor juridice (mai exact, în ultimii patru ani) permit câteva aprecieri de natură statistică cu privire la cauzele în care sunt implicate astfel de entităţi.

Astfel, în ceea ce priveşte câmpul de aplicare a răspunderii penale a persoanelor juridice, situaţia poate fi prezentată după cum urmează:

Cu privire la entităţile care pot răspunde penal, în cauzele analizate au fost cercetate 44 de persoane juridice, dintre care 37 sunt societăţi comerciale cu răspundere limitată (84,09%), 3 sunt societăţi comerciale pe acţiuni (6,18%) iar restul sunt reprezentate de: o societate agricolă, o asociaţie composesorală, o societate profesională cu răspundere limitată şi un spital public (singura instituţie publică chemată să răspundă penal).

Referitor la infracţiunile reţinute în sarcina persoanelor juridice, acestea sunt în număr de 60, dintre care cele mai multe sunt cele de evaziune fiscală (11), înşelăciune (5), vătămare corporală din culpă (5), deturnare de fonduri (5),  infracţiuni prevăzute de Legea nr. 319/2006 (5), infracţiuni prevăzute de Legea nr. 8/1996 (3), infracţiuni prevăzute de Legea cecului (2), furt calificat (2), infracţiuni prevăzute de Legea nr. 78/2000 (2), spălare de bani (2), celelalte infracţiuni fiind contrafacere de marcă, infracţiuni prevăzute de Codul muncii, concurenţă neloială, distrugere, infracţiuni la Legea insolvenţei, trafic de droguri, delapidare, desfăşurarea de activităţi de pază sau protecţie fără licenţă, desfăşurarea fără licenţă sau autorizaţie a activităţilor privind jocurile de noroc, livrarea de produse de protecţie a plantelor neautorizate, sprijinire a unui grup infracţional organizat etc.

În aceste cauze au fost pronunţate 21 de hotărâri de condamnare, 5 hotărâri de achitare şi 3 hotărâri de încetare a procesului penal faţă de persoanele juridice ca urmare a radierii acestora. Restul hotărârilor judecătoreşti privesc măsuri preventive sau măsuri asigurătorii luate faţă de persoanele juridice ori reprezintă soluţionarea unor plângeri împotriva soluţiilor de neîncepere a urmăririi penale, de scoatere de sub urmărire penală ori de netrimitere în judecată.

Cu privire la raportul între infracţiunea comisă şi persoana fizică agent al infracţiunii, în majoritatea cazurilor (18 dintre cele 21 de hotărâri de condamnare), reprezentantul legal al persoanei juridice a fost condamnat împreună cu aceasta, în timp ce în două situaţii a fost condamnată doar persoana juridică, iar într-un caz, reprezentantul a fost cercetat şi condamnat într-o altă cauză, dar pentru aceleaşi fapte.

În ceea ce priveşte pedepsele pronunţate faţă de persoanele juridice, cea mai mică amendă aplicată este de 2.500 lei, iar cea mai mare, de 1.000.000 lei (pentru trafic de droguri de mare risc). O medie a pedepselor aplicate conduce la cifra de 82.068 lei, însă trebuie ţinut cont că trei dintre pedepsele cu amenda sunt în cuantum de 100.000 lei (pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave), 150.000 lei (pentru infracţiunea de dare de mită) şi 300.000 lei (pentru vătămare corporală din culpă), la care se adaugă şi pedeapsa maximă aplicată, de 1.000.000 lei. Prin urmare, în realitate, în cele mai multe cazuri, pedeapsa amenzii este între 5.000-10.000 lei.

În majoritatea cazurilor (14 din 21 de condamnări), nu au fost aplicate pedepse complementare, iar în situaţiile în care asemenea pedepse au fost totuşi aplicate, acestea au constat în afişarea hotărârii de condamnare, în general la sediul persoanei juridice condamnate (3), dizolvare (2), interzicerea de a participa la procedurile de achiziţii publice (1) şi suspendarea activităţii persoanei juridice (1).

Aceste prime informaţii statistice conduc la ideea că organele judiciare dispun de instrumente suficiente atât pentru verificarea condiţiilor privind angajarea răspunderii penale a persoanelor juridice, cât şi pentru punerea în aplicare a majorităţii instituţiilor juridice privind această formă de răspundere, nou introduse în Codul penal în anul 2006, precum şi a instituţiilor de drept comun incidente şi în cazul persoanelor juridice. Răspunderea penală a persoanei juridice nu reprezintă, prin urmare, o simplă „seducţie” a legii penale. Cu toate acestea, având în vedere că, pe fondul cauzelor analizate, se pot semnala numeroase erori de judecată, aceste operaţiuni trebuie făcute cu deosebită precauţie, pentru a nu cauza efecte mai grave chiar decât cele existente înainte de consacrarea răspunderii penale a persoanei juridice.


[1] Legea nr. 278/2006 pentru modificarea şi completarea Codului penal a fost publicată în M.Of. nr. 601 din 12 iulie 2006. Prevederile privind persoana juridică au intrat în vigoare la 90 de zile de la data publicării legii.
[2] Andra-Roxana Ilie, Răspunderea penală a persoanei juridice. Jurisprudenţă comentată, în curs de publicare la Ed. C. H. Beck.


Andra-Roxana ILIE
avocat, STOICA & Asociaţii

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti