Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

INFO-DNA, 29 octombrie 2013
29.10.2013 | Lorina PÎRVAN, Paula VÂRBAN, Lorina PÎRVAN

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Luare de mita si primire de foloase necuvenite. Trimitere in judecata. D.N.A.

Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticoruptie-Sectia de combatere a infractiunilor de coruptie savarșite de militari au dispus trimiterea in judecata a inculpatului colonel doctor M.I., sef sectie Chirurgie Cardiovasculara II la Centrul Clinic de Urgenta de Boli Cardiovasculare al Armatei „Vasile Candea”, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de luare de mita si primire de foloase necuvenite.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

La data de 5 iulie 2013, in calitatea mentionata, inculpatul M.I. a pretins unei persoane denuntatoare suma de 2.000 de euro in scopul indeplinirii unui act referitor la indatoririle sale de serviciu, respectiv, internarea, investigarea medicala in scopul efectuarii interventiei chirurgicale asupra unui pacient (aflat in relatie de afinitate cu denuntatorul) diagnosticat cu o grava afectiune cardiaca, la unitatea spitaliceasca mentionata.
Remiterea sumei de 2.000 de euro a fost constatata in urma organizarii unei proceduri flagrante la data de 23 septembrie 2013.
De asemenea, la data de 9 septembrie 2013, inculpatul M.I. a primit de la fiul unei paciente suma de 3.000 lei, dupa indeplinirea unui act in virtutea functiei sale si la care era obligat in temeiul acesteia, respectiv realizarea interventiei chirurgicale asupra pacientei respective.
In vederea confiscarii, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra sumei de bani identificate asupra inculpatului cu prilejul constatarii in procedura flagranta a infractiunii.

Dosarul a fost inaintat spre judecare Tribunalului Militar Teritorial Bucuresti.

Facem precizarea ca aceasta o etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

***

Abuz in serviciu contra intereselor publice. Cercetari penale. D.N.A. – Serviciul teritorial Oradea

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie–Serviciul teritorial Oradea efectueaza cercetari penale fata de D.D.A., director general manager al Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Bihor, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

Din ordonanta de retinere intocmita de procurori a rezultat ca exista date si indicii temeinice potrivit carora invinuitul D.D.A. ar fi conceput si pus in aplicare un sistem de plata privind proiecte finantate de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Bihor, prin intocmirea unor documente false menite sa ateste, din punct de vedere financiar, cheltuieli legate de organizarea si desfasurarea unor evenimente care nu au avut loc in realitate, pentru perioada mai-iulie 2013.
Concret, la data de 24 mai 2013, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Bihor a organizat o sesiune de selectie a unor proiecte care urmau sa beneficieze, pe parcursul anului 2013, de finantare nerambursabila din fondurile acestei institutii. Ca urmare a acestei selectii, pentru doua proiecte ale ASOCIATIEI „OPERA PER SEMPRE” s-a aprobat o finantare in suma totala de 50.000 lei.

Ulterior, ASOCIATIA „OPERA PER SEMPRE” a inaintat catre Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Bihor documente justificative referitoare la cheltuielile efectuate, pe baza carora a fost virata in contul asociatiei suma totala de 36.000 lei. Din actele de la dosar a rezultat ca, in realitate, evenimentele in cauza nu au avut loc, iar documentele justificative pe baza carora Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Bihor a efectuat platile au atestat imprejurari nereale. Modul de operare ar fi fost conceput si pus in aplicare chiar de catre directorul general manager D.D.A..

La data de 28 octombrie 2013, procurorii au dispus retinerea pentru 24 de ore a invinuitului D.D.A., urmand a fi prezentat cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile la Judecatoria Oradea.

Facem precizarea ca inceperea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

***

In completarea comunicatelor din 28 octombrie 2013, privind cercetarile efectuate in cauza complexa ce vizeaza activitatea infractionala a peste 100 societati comerciale romanesti si straine, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa comunice urmatoarele:

Procurorii DNA au formulat propunere de arestare preventiva pentru un numar de 29 inculpati, iar fata de un numar de 6 persoane au dispus masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara.

Din referatul cu propunere de luare a masurii arestarii preventive au reiesit urmatoarele:

In perioada 2010-pana in prezent inculpatii au derulat activitati infractionale de constituire, respectiv aderare si sprijinire a retelei infractionale ce vizeaza productia si desfacerea produselor din carne.
In documentul mentionat se arata ca printr-un amplu mecanism evazionist, in cadrul caruia au fost utilizate societati comerciale de tip fantoma (adica societati comerciale care nu functioneaza la sediul declarat, au asociati si administratori cetateni straini, care nu pot fi gasiti la resedintele declarate) inculpatii au derulat operatiuni comerciale cu eludarea normelor fiscale.
Astfel, in intervalul 2010-2013, membrii retelei infractionale au derulat operatiuni comerciale triunghiulare scriptice (in realitate marfurile fiind valorificate fara forme legale pe piata interna, cu eludarea legislatiei privind obligatiile fiscale generate de TVA, impozit pe profit) iar reusita fraudei fiscale a fost posibila datorita masurilor de precautie folosite si sprijinului functionarilor fiscali ai statului roman, ai organelor de urmarire penala, astfel ca, din probele administrate pana in acest moment al cercetarilor, au reiesit urmatoarele modalitati infractionale de lucru relevante:
– inculpatul M.M.S., asociat unic si administrator al S.C. SAM PLUS INTERNATIONAL S.R.L Bucuresti, a fost principalul organizator al grupului infractional la care au aderat persoane interpuse, respectiv o parte dintre inculpatii din prezenta cauza, implicati in infiintarea firmelor fantoma, coordonarea operatiunilor si reprezentarea firmelor, inclusiv cu ocazia controalelor fiscale.
Probele administrate in cursul urmaririi penale au relevat ca inculpatul M.M.S. a fost asistat in activitatea infractionala a societatilor fantoma utilizate in circuitul evazionist, in principal de catre inculpatul M.M.M. (varul sau) asociat in cadrul S.C. MONDO LAND INTERNATIONAL S.R.L Giurgiu, care a coordonat direct activitatea grupului, in momentele in care M.M.S. nu se afla pe teritoriul Romaniei, a mentinut legatura si i-a indrumat pe inculpatii care erau subordonati direct acestuia in cadrul retelei infractionale (respectiv inculpatii: A.M.A.Z., Z.S.I., L.R.A., G.V.B., A.A.A.)
De asemenea, inculpatul M.M.S. a beneficiat de sprijinul infractional al inculpatului S.S.C. (asociat in cadrul S.C. SCORPION COMPANY 2000 S.R.L.) care i-a asigurat puncte de lucru si spatii de depozitare pentru marfurile achizitionate prin intermediul societatilor fantoma. De asemenea, probele administrate in cursul urmaririi penale au relevat ca inculpatul S.S.C. a intermediat legaturile dintre inculpatul M.M.S. si functionari din cadrul ANAF care au efectuat controale fiscale formale asupra societatilor fantoma si in favoarea intereselor evazioniste.
Probele administrate pana in acest moment al urmaririi penale au relevat ca, incepand cu anul 2010, M.M.S. a pus la dispozitia relatiilor sale de afaceri, circuite formate din zeci de firme fantoma create in vederea diminuarii drastice a impozitelor si taxelor datorate bugetului de stat, obtinerii de rambursari de TVA, rezultate din livrari fictive de bunuri catre state membre UE.
In acest circuit evazionist au fost implicate zeci de firme „fantoma” la care asociati si administratori au fost cetateni romani si straini (inculpatii E.K.E., A.E.S.A.E.A.E.K., A.A.A., G.R., R.B., G.V.B. si D.O.E.).
Probele administrate pana in acest moment al urmaririi penale au relevat ca rolurile infractionale ale inculpatilor erau:
– inculpatul A.M.A.Z. a racolat cetateni straini (bulgari, sirieni, irakieni, tunisieni) pe numele carora au fost infiintate societati comerciale utilizate in circuitul infractional. De asemenea, acest inculpat, personal dar si prin intermediul inculpatului Z.H. (fratele sau) a retras in numerar sume de bani obtinute din circuitul evazionist al firmelor fantoma.
– inculpata N.O. a intreprins demersurile necesare pentru infiintarea unor societati comerciale in Cipru;
– inculpatii: B.A.L., E.E.K., R.G.,C.V., R.G. au avut calitatea de asociati la unele din firmele fantoma, au coordonat operatiunile comerciale derulate de societatile fantoma, s-au ocupat de racolarea cetatenilor romani dispusi sa isi asume calitatea de asociat si administrator al firmelor de acest gen in schimbul unor sume de bani, au reprezentat societatile comerciale implicate in circuitul evazionist cu ocazia controalelor fiscale asumandu-si, in relatia cu functionarii fiscali, identitatea persoanelor ce figurau ca asociati si administratori la societatile fantoma; au intreprins demersuri pentru ridicarea masurilor asiguratorii instituite de organele fiscale de control, transferul activelor catre alte societati comerciale si continuarea activitatilor infractionale evazioniste, folosind alte societati comerciale, au mentinut legatura cu reprezentantii autoritatilor fiscale si de politie, actionand chiar, in baza acestor relatii, in vederea musamalizarii controalelor la societatile comerciale implicate in circuitul evazionist;
-alți inculpați au avut rolul de asociati la mai multe din firmele fantoma implicate in circuitul evazionist intracomunitar ce functionau pe teritoriul Romaniei si in alte tari europene si au fost imputerniciti pe o parte din conturile societatilor fantoma, fiind implicati in cadrul societatilor comerciale care preluau activitatea si activele societatilor comerciale, asupra carora se aplicau masuri asiguratorii dupa efectuarea controalelor de catre organele fiscale si constatarea faptelor, in asa fel incat respectivele masuri sa ramana fara obiect;
– un numar de 8 inculpati au avut atributii de intocmire a documentatiei contabile pentru operatiunile comerciale realizate de catre firmele fantoma si pentru operatiunile beneficiarilor reali ai circuitului evazionist;
– inculpatul L.R.A. (angajat al societatii SAM PLUS INTERNATIONAL SRL si fost angajat al MSM STRATEGIC SRL), a coordonat operatiunile de transport, a mentinut legatura cu soferii, cu reprezentantii firmelor beneficiare si cu inculpatul S.S.C. si a furnizat documente fictive pentru transporturile firmelor fantoma;
– inculpatii I.T. (inspector in cadrul ANAF), D.F. (sef serviciu Rambursari TVA in cadrul DGFP Ialomita), S.S.C. (cel care intermedia legatura cu functionari fiscali din cadrul ANAF a unora dintre reprezentantii firmelor fantoma implicate in circuitul evazionist, in special a lui M.M.S.) au favorizat direct sau prin influentarea subordonatilor care desfasurau verificari fiscale, rezultatul controlului fiscal efectuat la societatile fantoma pentru a ascunde implicarea lor in circuitul evazionist, prin efectuarea unor inspectii fiscale formale si prin aplicarea de sanctiuni contraventionale formale (modice); indrumau firmele evazioniste controlate cum sa-si modifice declaratiile fiscale depuse la Administratia Finantelor Publice (AFP) Slobozia, prin depunerea unor declaratii rectificative, cu scopul obtinerii restituirilor de TVA, deducerii de TVA in mod ilegal si ridicarii masurilor asiguratorii.

De asemenea, probele administrate in cursul urmaririi penale au relevat ca inculpata Nicolae Angela-Eugenia, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), sef al Biroului de Relatii Internationale si Programe (altele decat PHARE), si inculpatul N.D., fiul primei mentionate, in perioada 2012-2013, cu acordul, sustinerea si implicarea mamei sale au pretins, in numeroase randuri, si au primit diferite sume de bani de la inculpatul R.G. si de la un alt invinuit (fata de care nu s-a pus in miscare actiunea penala pana in prezent) cercetati in prezenta cauza, lasandu-i sa creada ca, prin calitatea de procuror sef birou la PICCJ, Nicolae Angela-Eugenia va putea influenta obtinerea unor solutii favorabile in dosarele penale in care erau cercetati pentru infractiuni de evaziune fiscala.
In concret, in perioada 2012-2013, magistratul Nicolae Angela-Eugenia a pretins si primit, in mod repetat, la diferite intervale de timp, direct si prin intermediul fiului sau, invinuitul N.D., sume de bani intre 2.000 lei si 5.000 lei de la invinuiti.
Un mod de operare similar, a fost folosit de inculpata Nicolae Angela-Eugenia si in raporturile cu o alta persoana, administrator si asociat in mai multe societati cu profil agricol. Astfel, la data de 28 mai 2013, persoana respectiva a apelat la Nicolae Angela-Eugenia care i-a promis ca va interveni pe langa un prim procuror al unui Parchet de pe langa Judecatorie, pentru a-i facilita unui prieten obtinerea unei solutii favorabile in dosarul penal in care era cercetat pentru savarsirea infractiuni de conducere sub influenta bauturilor alcoolice si vatamare corporala din culpa. Ancheta penala a fost finalizata, dar nu in sensul promisiunii facute de Nicolae Angela-Eugenia, ci in sensul trimiterii in judecata a persoanei cercetate.

Rezumand, probatoriul administrat releva caracterul rezonabil al presupunerii ca inculpatii au comis faptele retinute in sarcina. Din datele cauzei rezulta ca activitatea infractionala a acestora a fost stopata numai de interventia autoritatilor judiciare si prin luarea masurii retinerii acestora. Astfel, autoritatile judiciare au administrat un probatoriu amplu, pe o durata de timp impusa de: multitudinea actelor infractionale, numarul de persoane implicate, raspandirea teritoriala, volumul de munca substantial a zeci de specialisti din diferite domenii si din structuri specializate, minutios coordonate.

Invinuitilor li s-au adus la cunostinta acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala.

In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte 15 persoane care sunt cercetate in stare de libertate.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala necesara in vederea propunerii unor masuri preventive, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

:: sursa: www.pna.ro

Paula VÂRBAN
Lorina PÎRVAN
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship, Societatea de Stiinte Juridice

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti