Secţiuni » Arii de practică » Business » Proprietate intelectuală
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti
2 comentarii

Întrebare preliminară cu privire la reproducerea unei opere în alt stat
31.10.2013 | Mihaela MAZILU-BABEL

Secţiuni: CJUE, Dreptul proprietatii intelectuale, Dreptul Uniunii Europene, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Judecătorul suprem olandez se întreabă cu privire la reproducerea unei opere într-un alt stat si într-o altă formă decât cea inițială, în contextul dreptului exclusiv al autorilor de a autoriza orice reproducere. (C-419/13 Art & Allposters International)

Situația de fapt (preluată de pe curia):

1. dreptul exclusiv al autorilor de a autoriza sau de a interzice orice formă de distribuire către public, prin vânzare sau printr-o altă modalitate, a originalului operelor lor sau a copiilor acestora
2. epuizarea în cadrul primei vânzări sau al primului altfel de transfer al proprietății în Uniune de către titularul dreptului sau cu consimțământul său
3. reproducerea unei opere protejate prin dreptul de autor și introducerea pe piață în EEE de către titularul dreptului de autor sau cu consimțământul acestuia
4. reproducere introdusă pe piață de un revânzător sub o nouă formă
5. titularul unui drept de autor care își poate sau nu își poate exercita dreptul de distribuire în privința unei noi forme de reproducere a operei sale.

Dispoziții incidente: articolul 4 alineatul (2) din Directiva 2001/29/CEE privind armonizarea anumitor aspecte ale dreptului de autor și drepturilor conexe în societatea informațională (cu rectificare aici)

Articolul 4
Dreptul de distribuire
(2) Dreptul de distribuire a originalului sau a copiilor operei nu se epuizează în cadrul Comunității, exceptând cazul în care prima vânzare sau primul altfel de transfer al proprietății asupra obiectului în cauză în cadrul Comunității se face de către titularul dreptului sau cu acordul acestuia.

Mihaela MAZILU-BABEL
Doctorand, Facultatea de Drept și Ştiințe Administrative, Universitatea din Craiova

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti