Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

INFO-DNA, 30 octombrie 2013
30.10.2013 | Lorina PÎRVAN, Paula VÂRBAN, Lorina PÎRVAN

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

In completarea comunicatelor din 28 si 29 octombrie 2013, privind cercetarile efectuate in cauza complexa ce vizeaza activitatea infractionala a peste 100 societati comerciale romanesti si straine, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa comunice urmatoarele:

La solicitarea procurorilor DNA, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a admis propunerea de arestare preventiva pentru o perioada de 29 de zile fata de 16 inculpati si a dispus masura obligarii de a nu parasi tara pe o perioada de 30 de zile fata de  alti 12 inculpati:

Facem precizarea ca, pentru recuperarea prejudiciului constatat ca urmare a infractiunilor retinute in sarcina inculpatilor, in cauza, procurorii DNA au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra sumelor detinute in conturile bancare de 40 societati comerciale implicate in circuitul evazionist si asupra a 50 de imobile apartinand persoanelor fizice cercetate in cauza. De asemenea, la perchezitiile domiciliare efectuate in cele 160 locatii au fost ridicate bunuri, bani si bijuterii ce vor fi indisponibilizate in vederea recuperarii prejudiciului, valoarea totala a bunurilor fiind in curs de evaluare.
De asemenea, patru dintre inculpati sunt cercetati penal si de catre procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie–Serviciul Teritorial Ploiesti pentru fapte de acelasi gen savarsite in perioada mai 2010-august 2012 (initierea sau constituirea unui grup infractional organizat, evaziune fiscala, spalare de bani in modalitatea transferului de bunuri cunoscand ca provin din savarsirea infractiunii de evaziune fiscala, in scopul ascunderii sau al disimularii originii ilicite a acestor bunuri si al deducerii ilegale a TVA).
In acest context, in calitate de administrator si director general al SC AVICOLA CREVEDIA SA Crevedia, jud. Dambovita respectiv administrator al SC AVICOLA TARTASESTI SA Tartasesti, jud. Dambovita, G.R. a evidentiat in actele contabile ale celor doua societati operatiuni fictive privind livrari intracomunitare de marfuri catre societati comerciale de tip fantoma din Bulgaria, Ungaria si Cipru, in realitate marfurile fiind comercializate pe teritoriul Romaniei, prin folosirea unui circuit economic avand ca beneficiari finali ai marfii societatile comerciale reprezentate de invinuit (furnizori initiali ai produselor), membre ale holdingului AGROLI (SC AVICOLA CREVEDIA SA, SC SYNERGY INVEST SRL, SC AVICOLA TARTASESTI si SC AGROLI GRUP SRL).
In acest fel, s-a cauzat un prejudiciu la bugetul statului in suma de 89.988.299 lei (din care 75.828.694 lei in cazul SC AVICOLA CREVEDIA SA Crevedia si 14.159.605 lei in cazul SC AVICOLA TARTASESTI SA) reprezentand TVA dedus ilegal. De asemenea, inculpatul G.R. a solicitat si obtinut, fara drept, de la bugetul general consolidat, suma totala de 80.378.868 lei (din care 72.063.601 lei in cazul SC AVICOLA CREVEDIA SA si 8.315.267 lei in cazul SC AVICOLA TARTASESTI SA) cu titlu de rambursare si/sau compensare de TVA, ca urmare a livrarilor intracomunitare fictive declarate de cele doua societati.
In aceeasi perioada de timp, G.R. a transferat (plasat) fondurile provenite din savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala in conturile din Liban deschise pe numele unor cetateni de origine libaneza, membri ai familiei sau societati comerciale pe care le controleaza in tara respectiva, dupa care sumele de bani au fost redirectionate catre conturi din Romania, fiind destinate acordarii unor imprumuturi/investitii firmelor romanesti detinute de acesta. Ulterior, o parte din aceste fonduri s-au reintors in Liban avand o aparenta de legalitate conferita de interpunerea unor operatiuni justificate din punct de vedere economic si comercial cum ar fi „rambursari imprumuturi”, plati aferente unor operatiuni de comert exterior, etc.

Toti cei patru inculpati urmeaza a fi prezentati cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile la Tribunalul Prahova.

Precizam ca trei inculpați au fost arestati preventiv pe o perioada de 29 de zile, in cursul zilei de 30 octombrie 2013, intr-o alta cauza penala instrumentata de procurorii DNA (dosar complex evaziune fiscala si coruptie). Fata de Z.H., judecatorii au dispus masura obligarii de a nu parasi tara pentru o perioada de 30 de zile.

In vederea recuperarii prejudiciului, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra activelor SC AVICOLA CREVEDIA SA Crevedia, jud. Dambovita si SC AVICOLA TARTASESTI SA, asupra conturilor bancare si partilor sociale detinute de inculpatul G.R. la SC AGROLI GROUP SRL Crevedia, valoarea bunurilor sechestrate acoperind in totalitate prejudiciul cauzat.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in nici un fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

:: sursa: www.pna.ro

Paula VÂRBAN
Lorina PÎRVAN
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship, Societatea de Stiinte Juridice

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti