Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Drept penal Transporturi

INFO-DNA, 31 octombrie 2013

31 octombrie 2013 | Paula VÂRBAN, Paula VÂRBAN, Lorina PÎRVAN

Luare de mită, dare de mită, fals material în înscrisuri oficiale, folosire cu rea credință a bunurilor societăților comerciale într-un scop contrar intereselor acestora, fals intelectual la legea contabilității, fals în înscrisuri sub semnătură privată, favorizarea infractorului și uz de fals. Trimitere în judecată. D.N.A

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:
M.T.M., ministru în cadrul Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor și Locuinței (M.L.P.T.L.) în perioada 2000-2004, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals, ultimele două infracțiuni în legătură directă cu infracțiunea de luare de mită,
I.P.J., fost inspector de stat șef adjunct la Inspectoratul de Stat în Construcții (I.S.C.), ulterior inspector general de stat în construcții la I.S.C., în sarcina căreia s-au reținut infracțiunile de dare de mită în formă continuată, folosire cu rea credință a bunurilor societăților comerciale într-un scop contrar intereselor acestora, fals intelectual la legea contabilității, fals în înscrisuri sub semnătură privată, ultimele trei infracțiuni sub forma participației improprii, în formă continuată,
P.N. arhitect șef al Primăriei Voluntari, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de fals material în înscrisuri oficiale și favorizarea infractorului, ambele în legătură directă cu infracțiunea de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2001-2002, inculpatul M.T.M., ministru în cadrul Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor și Locuinței (M.L.P.T.L.) la acea dată, a pretins și primit de la inculpata I.P.J.u, foloase necuvenite în cuantum de 5.200.000.000 ROL (lei vechi), reprezentând contravaloarea lucrărilor de construcții, amenajare și dotare care au fost executate de S.C. Conimpuls S.A. Bacău, S.C. Vertcon S.A. Bacău, S.C. Durimpuls S.R.L. Bacău și S.C. Regal Glass S.R.L. Bacău la un imobil situat în comuna Voluntari, județul Ilfov, proprietatea mamei lui M.T.M.. Foloasele necuvenite au fost pretinse și primite în schimbul numirii și menținerii I.P.J. în funcția de inspector șef adjunct și inspector șef al I.S.C. La momentul numirii în funcția publică I.P.J.avea calitatea de vicepreședinte, respectiv acționar la societățile comerciale menționate.
În anul 2006, inculpatul M.T.M. l-a determinat pe inculpatul P.N., arhitect al orașului Voluntari la acea dată, să falsifice autorizația de construire nr. 58/20.04.2001, emisă de Primăria Voluntari pentru edificarea imobilului menționat. Înscrisul falsificat i-a fost încredințat ulterior inculpatului M.T.M. care l-a folosit în fața organele de urmărire penală, în cursul cercetărilor efectuate în prezenta cauză, astfel încât să fie înlăturată răspunderea penală cu privire la infracțiunea de corupție reținută în sarcina sa.
Pentru a ascunde, în contabilitate, cheltuielile făcute pentru executarea lucrărilor de construcție și amenajare a imobilului menționat mai sus, în perioada 2001 – 2006, inculpata I.P.J. i-a determinat pe administratorii și pe unii angajați ai S.C. Conimpuls S.A. Bacău, S.C. Vertcon S.A. Bacău și S.C. Regal Glass S.R.L. Bacău să opereze înregistrări inexacte sau să omită efectuarea unor asemenea înregistrări în contabilitate, să falsifice documente contabile (situații de lucrări, devize ofertă, devize generale, chitanțe de încasare, dispoziții de încasare și facturi fiscale) și să le depună, ulterior, la compartimentele de specialitate.
La începutul anului 2004, pentru a elimina orice dovezi privind foloasele necuvenite date inculpatului M.T.M., inculpata I.P.J. a dat dispoziție administratorilor S.C. Vertcon S.A și S.C. Conimpuls S.A. să șteargă înregistrările din evidența contabilă informatizată, să înstrăineze calculatoarele pe care fuseseră implementate și să distrugă toate documentele financiare și tehnice.
În schimbul foloaselor necuvenite primite, inculpatul M.T.M., în perioada executării lucrărilor, a numit-o, promovat-o și menținut-o pe inculpata I.P.J.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

***

Luare de mită. Reținere. D.N.A.– Serviciul teritorial Craiova

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Craiova efectuează acte de urmărire penală față de B.G., primarul comunei Malovăț, județul Mehedinți, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită.

Din ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale rezultată următoarea stare de fapt:
La data de 25 octombrie 2013, în calitate de primar al comunei Malovăț, județul Mehedinți, inculpatul B.G. a pretins de la un denunțător suma de 20.000 euro pentru ca în schimb să confirme situațiile de lucrări executate de firma denunțătorului în favoarea Primăriei comunei Malovăț în baza a două contracte și pentru a dispune plata contravalorii lucrărilor în valoare de 506.000 lei, executate în baza celor două contracte, convenind ca banii datorați de primărie firmei să fie remiși în cursul zilei de 30 octombrie 2013.
La data de 30 octombrie 2013, inculpatul B.G. a primit de la denunțător suma de 20.000 euro, în scopul menționat mai sus, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Inculpatului B.G. i s-au adus la cunoștință acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 din Codul procedură penală.

La data de 30 octombrie 2013, procurorii au dispus reținerea pentru 24 de ore a inculpatului B.G., urmând a fi prezentat, la data de 31 octombrie 2013, la Tribunalul Dolj cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofițeri din cadrul D.G.A și au beneficiat de sprijinul ofițerilor specializați din cadrul SRI și DIPI.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri procesuale preventive, activitate care nu poate în nici o situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Paula VÂRBAN
Lorina PÎRVAN
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship, Societatea de Stiinte Juridice

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership