Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Sistemul judiciar
Official partners: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

MJ ref. presupusa ”vânătoare a magistraților prin anchete disciplinare”
04.11.2013 | JURIDICE.ro

Ministerul Justiției a dat publicității joi, 31 octombrie 2013, un comunicat prin care oferă câteva precizări cu privire la recentele informații din mass-media legate de presupusa intenție a ministrului Robert Cazanciuc de a începe o ”vânătoare a magistraților prin anchete disciplinare”.

Comunicatul integral:

În urma apariţiei în cotidianul „România Liberă” a articolului „Premieră: ministrul Justiţiei începe vânătoarea de magistraţi prin anchete disciplinare”, Ministerul Justiţiei face următoarele precizări:

1. Propunerea de modificare şi completare a Legilor nr. 303/2004 şi nr. 317/2004 prin care a fost extinsă sfera abaterilor disciplinare care pot fi săvârşite de magistraţi şi prin care ministrul justiţiei a primit, alături de preşedintele ÎCCJ, Procurorul General al PÎCCJ, dreptul de a sesiza Inspecţia Judiciară a fost aprobată de Guvernul României la data de 9 noiembrie 2011, în timpul mandatului ministrului Cătălin Predoiu.
2. Modificarea legislativă a fost adoptată de Parlament în luna ianuarie 2012, Legea nr. 24/2012 fiind publicată în Monitorul Oficial nr. 51 din 23 ianuarie 2012, în timpul mandatului ministrului Cătălin Predoiu.
3. Ca urmare a modificărilor determinate de intrarea în vigoare a Legii nr. 24/2012, prin Ordin al ministrului justiţiei nr. 1435/C/10 aprilie 2012, în timpul mandatului ministrului Cătălin Predoiu, s-a constituit Comisia pentru analizarea sesizărilor în materia răspunderii disciplinare a magistraţilor.
4. Prin Hotărârea Guvernului (HG) nr. 1164 din 27 noiembrie 2012 de modificare a HG nr. 652/2009 de organizare şi funcţionare a Ministerului Justiţiei s-a introdus art. 14 indice 1, care prevede expres că se va stabili o procedură internă prin Regulamentul de Organizare şi Funcţionare, lucru care s-a şi întâmplat.
5. Comisia constituită la nivelul Ministerului Justiţiei are doar atribuţii de analiză a conţinutului memoriilor adresate ministrului justiţiei, pentru a stabili dacă aspectele sesizate se circumscriu cadrului răspunderii disciplinare. Membrii Comisiei nu iau legătura cu magistraţii, nu au acces la dosare aflate pe rolul organelor judiciare, nu pot solicita înscrisuri sau informaţii direct de la instanţe sau parchete. În cazul în care apreciază că sunt necesare orice fel de verificări, Comisia propune ministrului Justiţiei sesizarea Inspecţiei Judiciare, singura instituţie abilitată de lege să controleze activitatea unui magistrat.
6. Practic, ministrul justiţiei acţionează ca un intermediar între petenţi şi Inspecţia Judiciară, putând decide doar să sesizeze sau să nu sesizeze Inspecţia Judiciară. Şi până în prezent, ministrul justiţiei a primit petiţii şi sesizări de la cetăţeni pe care le-a înaintat Inspecţiei Judiciare (sau Consiliului Superior al Magistraturii, înainte de înfiinţarea Inspecţiei Judiciare).
7. În condiţiile legii, ministrul justiţiei nu poate decide sancţionarea unui magistrat (procuror sau judecător), ci are doar dreptul de a sesiza Inspecţia Judiciară care va efectua verificări şi va formula propuneri.
8. Ministerul Justiţiei are obligaţia legală de a face toate demersurile necesare pentru a pune în aplicare cadrul normativ în vigoare, aplicarea legii fiind obligatorie pentru toate instituţiile şi cetăţeni.


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.