« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii
 1 comentariu

Cât de procesoman este poporul român, mai exact?
04.11.2013 | Maria BORNEA

JURIDICE - In Law We Trust
DPO Lives
Secţiuni: Opinii | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , ,

Zilele trecute, judecătorul Cristi Dănileţ era citat într-un articol pe acest site, cu afirmaţia: „Anul trecut au fost înregistrate 3,3 milioane de dosare. Este un număr uriaş. Făcând un calcul am putea spune că unul din trei adulţi este implicat într-un proces”, iar rezolvarea o găsea în „sistemele alternative de soluţionare”, adică medierea şi arbitrajul.

Măi, să fie?! Să facem un mic calcul:

– din cele 3,3 milioane dosare circa jumătate sunt în căile de atac, adică apel şi recurs, iar părţile sunt aceleaşi,
– contestaţiile în anulare şi revizuirile au primit numere diferite de dosare, dar părţile sunt aceleaşi,
– investirile cu formulă executorie a hotărârilor au primit numere diferite de dosare şi au fost mai mult de un sfert, iar părţile sunt aceleaşi,
– încuviinţările de executare silită au primit numere noi de dosare, deşi aproximativ 80% din execuţii provin din hotărâri judecătoreşti, deci părţile sunt aceleaşi,
– contestaţiile la executare se poartă între aceleaşi părţi care au fost şi în procesele în care s-au dat hotărârile judecătoreşti, şi nu am enumerat toate categoriile de cauze în care părţile sunt aceleaşi, ca de exemplu: conflictele de competenţă, cererile necontencioase,etc. care au numere de dosar diferite de cel de fond,
– au fost mai mult de un milion de cereri de restituiri taxă auto,
– au mai fost foarte multe cereri de despăgubiri formulate de foştii condamnaţi politici,
– au fost foarte multe litigii legate de modul de calcul al pensiilor, iar în aceste ultime trei categorii statul este cel care i-a adus pe oameni în instanţă, prin legi  proaste,
– au fost foarte multe plângeri contravenţionale,
– condamnaţii fac sute de plângeri, majoritatea inadmisibile, dar fiecare are număr diferit de dosar şi din nou creşte numărul de dosare.

Cam câţi justiţiabili, care au un conflict adevărat cu cineva, mai rămân? Nicidecum a treia parte din populaţia adultă a ţării. Dacă ar fi aşa cum spune autorul citat mai sus, s-ar prăbuşi nu doar justiţia, ci şi clădirile în care ea funcţionează, poate chiar şi ţara.

Realitatea este că nici 3% din populaţia adultă a ţării nu ajunge la proces.

Toţi trăim în lume. Cercetaţi blocul, strada, cartierul, oraşul, satul în care locuiţi şi dacă găsiţi un singur exemplu în care unul din trei adulţi să aibă proces, vă rog să îl indicaţi, dar vă spun sigur că în România nu există. Oamenii îşi văd de treabă şi sunt foarte puţini cei care au procese. Nimeni nu merge cu plăcere la proces.

În nicio ţară din lumea civilizată nu există un procent atât de mare de justiţiabili.

Domnul judecător ştie foarte bine toate acestea. Atunci, de ce face astfel de afirmaţii, şi mai ales către tinerii studenţi, care nu au cum să verifice dacă sunt sau nu adevărate?

Doar ca să ne trimită din nou către „justiţiile” private: medierea şi arbitrajul, aşa cum îi stă bine, ca un bun şi insistent avocat al lor, sau se pregăteşte CSM  să privatizeze justiţia? Măcar să ne spună şi să o facă la licitaţie, ca să cumpărăm şi noi câte o instanţă!

În instanţe se fac statistici complete, şi dacă ele sunt cercetate se pot afla date exacte, mai ales acum când ele sunt pe calculator. Sigur la CSM există astfel de date. Atunci de ce se rup din tabloul statistic doar unele cifre şi se trag concluzii neadevărate?

Prin asta se rezolvă problemele justiţiei? Şi eu care credeam că printr-un efort material al guvernului care să îi asigure mai multe resurse materiale, umane, de logistică, prin proiecte bine gândite de organizare, etc.

Poporul nostru nu este mai rău decât altele, poate nici mai bun, dar în mod sigur nu trebuie insultat şi umilit. Nu suntem mai procesomani decât alte popoare.

Şi ideea de a fi obligaţi la informarea despre mediere este tot o insultă la inteligenţa acestui popor. Sunt foarte curioasă să aflu, şi cred că şi cititorii, a cui o fi paternitatea ei? Oamenii nu ştiu ce este medierea, chiar dacă ei îi spun împăcare? Nu s-au împăcat în toată existenţa lor? Acum trebuie să fie obligaţi să ia lecţii despre aceasta?

Adevărul este că imensa majoritate a neînţelegerilor dintre ei şi le rezolvă singuri, ştiu să o facă, nu trebuie să le dea nimeni lecţii. Oare cum se face că acum s-au găsit deştepţi care să nege toate acestea, adică să nege evidenţa, şi să ne oblige să luăm lecţii de la ei. Din păcate, această idee a fost însuşită şi de guvern. Să fiţi convinşi că o fac doar din filantropie, dar şi din respect, dragoste, şi mai ales grijă pentru popor!

Nu vreau să spun vorbe mari, dar nu găsesc altele, pentru că acesta este adevărul, şi eu fac parte din „poporul de oi” al cărui nivel de inteligenţă nu a ajuns până acolo încât să ştie ce este împăcarea – medierea. Voi, nu?

Pe aceeaşi linie de gândire a liderilor noştri, fiţi siguri că nimic nu-i va opri să ne mai impună şi alte obligaţii umilitoare, dacă grija pentru popor le-o va cere.

Maria BORNEA
avocat, Baroul Arad

Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.