Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea Constituțională: Reguli diferite în raport cu persoane care se află în situaţii sau în condiţii diferite


04.11.2013 | Lorina PÎRVAN
Secţiuni: CCR, Drept constitutional, Drept penal, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României nr. 23 din data de 11 ianuarie 2013 a fost publicată Decizia Curții Constituționale nr. 907 din 1 noiembrie 2012 referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 146 din Codul penal.

Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată într-un dosar având ca obiect soluţionarea unei cereri de liberare condiţionată, aflat pe rolul Tribunalului Bacău-Secția penală şi a format obiectul dosarului Curţii Constituţionale nr. 793D/2012.

Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile art. 60 alin. 2 teza întâi din Codul penal, cu denumirea marginală „Liberarea condiţionată în cazuri speciale”, care au următorul conţinut: „Cei condamnaţi în timpul minorităţii, când ajung la vârsta de 18 ani, precum şi condamnaţii trecuţi de vârsta de 60 de ani pentru bărbaţi şi de 55 de ani pentru femei, pot fi liberaţi condiţionat, după executarea unei treimi din durata pedepsei în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani sau a unei jumătăţi în cazul închisorii mai mari de 10 ani, dacă îndeplinesc celelalte condiţii prevăzute în art. 59 alin. 1.”

Autorul excepției de neconstituționalitate susține că prevederile legale menţionate încalcă dispoziţiile constituţionale ale art. 16 alin. (1) referitoare la egalitatea cetăţenilor în faţa legii, ale art. 21 alin. (3) referitor la dreptul la un proces echitabil şi la soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil si pe cele ale art. 124 alin. (2) referitor la unicitatea, imparţialitatea şi egalitatea justiţiei. In motivarea excepției de neconstituționalitate, autorul acesteia afirmă că beneficiul liberării condiţionate a celor condamnaţi pentru fapte săvârşite în timpul minorităţii este acordat în mod arbitrar, în funcţie de durata procesului penal, respectiv data pronunţării hotărârii de condamnare. Acesta subliniază faptul că inculpații condamnaţi în timpul minorităţii pot beneficia, în anumite condiţii personale, de liberarea condiţionată după executarea unei treimi din pedeapsă si susține că o eventuală cale de atac ar conduce la pronunţarea unei hotărâri de condamnare definitivă în timpul cât au devenit majori, situaţie în care pot beneficia de aceeaşi liberare condiţionată doar după executarea a două treimi din pedeapsă, cu toate că nu le pot fi imputabile aspectele legate de celeritatea procesului.

De asemenea, autorul își exprimă opinia potrivit căreia textul criticat nu ar mai fi susceptibil de niciun viciu de neconstituţionalitate dacă în loc de „cei condamnaţi în timpul minorităţii” s-ar fi menţionat „cei condamnaţi pentru fapte săvârşite în timpul minorităţii”.

Curtea a examinat excepția de neconstituționalitate și punctul de vedere al Avocatului Poporului care, la fel ca și Tribunalul Bacău-Secția penală, a considerat că dispoziţiile legale criticate sunt constituţionale si că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată, deoarece liberarea condiţionată se aplică facultativ, dacă sunt îndeplinite condiţiile legale, măsura constituind un stimulent important pentru reeducarea celui condamnat.

Totodată, Curtea constată că dispoziţiile legale criticate au mai fost supuse controlului său, din perspectiva unor critici similare și astfel a fost pronunţată Decizia nr. 96 din 4 martie 2004, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 245 din 19 martie 2004, prin care Curtea Constituţională a statuat că dispoziţiile art. 60 alin. 2 din Codul penal nu contravin principiului constituţional al egalităţii în drepturi, întrucât condamnaţii minori care, la împlinirea vârstei de 18 ani, au executat o treime din durata pedepsei se află într-o situaţie juridică diferită faţă de condamnaţii minori care, până la împlinirea aceleiaşi vârste, de 18 ani, nu au executat aceeaşi fracţiune de pedeapsă. Astfel se justifică, în mod obiectiv şi rezonabil, tratamentul neomogen la care se referă autorul în formularea excepţiei, principiul egalităţii în faţa legii presupunând instituirea unui tratament egal pentru situaţii care, în funcţie de scopul urmărit, nu sunt diferite. Astfel, legea poate să stabilească reguli diferite în raport cu persoane care se află în situaţii sau în condiţii diferite, aşa cum este şi în cazul în speţă deoarece acest principiu nu exclude, ci, dimpotrivă, presupune soluţii diferite pentru situaţii diferite.

Astfel, Curtea decide: Respinge, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate a dispozițiilor art. 60 alin. 2 teza întâi din Codul penal, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, precum şi al art. 1-3. al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al art. 29 din Legea nr. 47/1992.

Lorina PÎRVAN

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro