« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

ICCJ. Încălcarea flagrantă a principiului prezumţiei de nevinovăţie
04.11.2013 | Paula VÂRBAN

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că, în situația în care curtea de apel a admis cererea privind judecata potrivit procedurii simplificate prevăzute în art. 3201 C. proc. pen. formulată de unul dintre inculpaţi, a disjuns cauza faţă de ceilalţi inculpaţi şi, prin sentinţă, a dispus atât condamnarea inculpatului a cărui cerere privind judecata potrivit procedurii simplificate a fost admisă, cât şi soluţionarea laturii civile a cauzei, prin anularea unor contracte şi a unor facturi, soluţionare care priveşte în mod direct latura penală a cauzei pentru ceilalţi inculpaţi, recursul declarat împotriva sentinţei de către inculpaţii cu privire la care s-a dispus disjungerea cauzei este admisibil cu privire la latura civilă, întrucât aceştia au calitatea de persoane ale căror interese legitime au fost vătămate, în sensul art. 362 alin. (1) lit. f) raportat la art. 3852 C. proc. pen.. Pentru a hotărî astfel, instanța a reținut că, datorită caracterului bilateral al contractelor de asistență juridică, acestea nu puteau fi anulate atâta timp cât una dintre părţile contractului nu este parte în cauza în care s-a dispus anularea, dar și că anularea acestora cât și a facturilor fiscale priveşte în mod direct şi latura penală a dosarului în care sunt inculpaţi, încălcându-li-se în mod flagrant dreptul la un proces echitabil şi în mod special principiul prezumţiei de nevinovăţie de care beneficiază până la soluţionarea definitivă a cauzei pe fond, conform art. 5C. proc. pen.. (Decizia nr. 168 din 18 ianuarie 2013 pronunțată în recurs de Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, având ca obiect judecata în cazul recunoaşterii vinovăţiei)

Paula VÂRBAN

 
Secţiuni: Drept penal, RNSJ | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD