Secţiuni » Arii de practică » Business » Corporate
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti
POPOVICI NITU STOICA & ASOCIATII
 

ICCJ. Necesitatea respectării principiului „non reformatio in pejus”
04.11.2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în cazul în care cererea de dizolvare a societaţii are ca temei juridic dispoziţiile art. 237 din Legea 31/1990, legea stabileşte calea de atac a recursului, iar în cazul în care sunt invocate cazurile de dizolvare prevăzute de art. 227 din Legea 31/1990, legea specială nu prevede calea de atac, astfel că se aplică dreptul comun în materie, calea de atac fiind apelul. În speţă, prin cererea de chemare în judecată reclamanţii au invocat drept motive de dizolvare a societăţii, atât dispoziţiile art. 227, cât şi dispoziţiile art. 237 din Legea nr. 31/1990. Înalta Curte a statuat că, întrucât calea de atac este unică, în considerarea caracterului mai favorabil al dispoziţiilor dreptului comun, este corectă aplicarea acestor dispoziţii şi cazurilor de dizolvare prevăzute de art. 237 din Legea 31/1990. În acest fel, nu se încalcă principiul non reformatio in pejus, care consacră garanţia pentru cel care formulează calea de atac de a nu i se crea o situaţie mai grea în propria cale de atac. (Decizia nr. 2581 din 27 iunie 2013 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect dizolvarea societăţii)

Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Corporate, Procedură civilă, RNSJ | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO