« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept comercial
CRAZNIC
 

Procedura europeana privind creantele minore
15.06.2007 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

In perioada 12-13 iunie, Tudor Chiuariu, ministrul Justitiei, a participat la reuniunea Consiliului pentru Justitie si Afaceri Interne (JAI).

In cadrul acestui reuniuni a fost adoptat Regulamentul Parlamentului European si al Consiliului de stabilire a procedurii europene privind creantele minore.

Conform comunicatului ministerului Justitiei: „Acest instrument juridic va contribui la facilitarea accesului la justitie a cetatenilor din Statele Membre prin simplificarea considerabila a procedurii litigiilor transfrontaliere ce au ca obiect creante cu o valoare mai mica de 2000 de euro.

Astfel, reclamantul va putea demara procedura de recuperare a creantelor doar prin completarea unui formular tipizat care va fi depus la instanta competenta prin posta, fax sau e-mail. Unul dintre obiectivele Regulamentului este tocmai utilizarea mijloacelor moderne de comunicare pentru prezentarea actelor de procedura. Regulamentul nu instituie obligatia reprezentarii prin avocat, tocmai in scopul reducerii costurilor procedurii. Formularul va cuprinde o descriere a probelor care sustin cererea si va fi insotit, dupa caz , de orice inscrisuri relevante.

Desi lipsita de faza orala a unui litigiu, procedura judiciara va respecta in totalitate garantiile procesuale. Potrivit Regulamentului, hotararea judecatoreasca va putea fi supusa cailor de atac si va fi recunoscuta si executata in orice Stat Membru, fara a fi necesara investirea cu formula executorie.

Reglementarea va fi aplicata numai in litigiile transfrontaliere (neintrand in domeniul de aplicare cauzele de natura pur interna) in materie civila sau comerciala, indiferent de instanta competenta.”

De la 1 ianuarie 2009 se vor aplica aceste prevederi.

 
Secţiuni: Content, Drept comercial | Toate secţiunile
Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD