Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Abuz în serviciu. Începere urmărire penală
05.11.2013 | Paula VÂRBAN, Paula VÂRBAN, Roxana SOARE

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

D.N.A. Abuz în serviciu. Începere urmărire penală

În completarea comunicatului 01 noiembrie 2013 nr. 965/VIII/3 privind începerea urmăririi penale față de un director din cadrul Agenției Domeniului Statului (ADS), față de președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Agricultură, Alimentație, Tutun, Domenii Conexe AGROSTAR și față de alte persoane, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să comunice următoarele:

Procurorii au dispus începerea urmăririi penale și față de M.Ș.L.D., președinte al ADS în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de instigare la abuz în serviciu în formă continuată, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

Din rezoluția de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În perioada ianuarie-octombrie 2013, în exercitarea funcției de președinte al ADS, învinuiții M.Ș.L.D. și C.V.R.L. (în calitate de director al Direcției strategie, managementul datelor și activităților din cadrul ADS) au instigat funcționarii din subordinea acestora, cu atribuții în domeniul achizițiilor publice, să încalce dispozițiile legale pentru favorizarea unor firme private, finalizate cu încheierea de contracte care prejudiciau bugetul instituției.
Totodată, învinuiții au făcut presiuni cu amenințarea demiterii din funcție a funcționarilor din subordine, pentru ca aceștia să nu respecte procedurile legale de achiziție și să accepte încheierea contractelor în condiții păguboase pentru ADS. În baza aceleiași rezoluții infracționale, cei doi învinuiți, au modificat programul anual de achiziții publice pe 2013 al ADS cu încălcarea BVC prin realocări de fonduri de la repere necesare și utile companiei la altele nejustificate.
În perioada iunie-octombrie 2013, învinuitul N.Ș., în calitate de președinte al Federației Naționale a Sindicatelor din Agricultură, Alimentație, Tutun, Domenii Conexe AGROSTAR s-a asociat cu S.I.C., G.Ș.D., T.I.F., B.A., R.B. în vederea săvârșirii unei infracțiuni de șantaj împotriva unei persoane din cadrul AGROSTAR. Scopul șantajului era acela ca învinuitul N.Ș. să preia controlul patrimonial al AGROSTAR.

Învinuitului M.Ș.L.D. i s-au adus la cunoștință acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul ofițerilor din cadrul DGA și SRI

Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penală reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Paula VÂRBAN, Roxana SOARE

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti