Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

PICCJ. Abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals și fals în înscrisuri oficiale. Trimitere în judecată
05.11.2013 | Paula VÂRBAN, Paula VÂRBAN, Roxana SOARE

JURIDICE - In Law We Trust

P.Î.C.C.J. Abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals și fals în înscrisuri oficiale. Trimitere în judecată

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
– D.V.C. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu (11 acte materiale), fals intelectual (11 acte materiale) şi complicitate la uz de fals (11 acte materiale);
– Ș.A. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la abuz in serviciu (11 acte materiale), complicitate la fals intelectual (11 acte materiale), uz de fals (11 acte materiale) şi fals în înscrisuri oficiale (11 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2012, în perioada martie-septembrie, inculpatul D.V.C., funcţionar în cadrul Administraţia Finanţelor Publice Sighişoara, respectiv informatician, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, nerespectând circuitul lucrărilor, a întocmit 11 referate privind stabilirea taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi a emis 11 decizii de stabilire a taxei pentru emisiile poluante pentru aceleaşi autoturisme, prin atestarea unor date necorespunzătoare adevărului, respectiv prin consemnarea unor date nereale privind caracteristicile tehnice ale autovehiculelor în cauză, date care au fost introduse în programul de calcul. În vederea realizării acestor activității, inculpatul s-a folosit de documente falsificate în prealabil de inculpatul Ş.A. care i le-a pus la dispoziţie pentru calcularea taxei privind emisiile poluante, documente prevăzute în actele normative ce stau la baza calculării taxei.

Deciziile prin care era stabilită astfel o taxă de poluare mult inferioară celei reale erau înmânate inculpatului Ş.A. care, după ce achita taxele de poluare inferioare, se ocupa de demersurile necesare înmatriculării autoturismelor prin depunerea documentaţiei necesare, inclusiv a acestor decizii conținând date nereale, la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor al Judeţului Mureş. Diferenţa dintre taxele achitate şi cele care ar fi trebuit plătite în realitate a dus la prejudicierea bugetului de stat cu suma de 73.587 lei .

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Sectorului 6 Bucureşti.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.mpublic.ro

Paula VÂRBAN, Roxana SOARE

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.