Împăcarea la mediator – aspecte conceptuale
7 noiembrie 2013 | Ilie DORINIncep articolul putin mai diferit, cu un temei scripturistic privind impacarea : “Si cand mergi cu parasul tau la judecator, da-ti silinta ca pe drum sa te scuturi de el, ca nu cumva sa te tarasca la judecator si judecatorul sa te dea pe mana temnicerului si temnicerul sa te-arunce’n temnita. Iti spun Eu tie: Nu vei iesi de-acolo pana ce nu vei plati si cel din urma ban“(Ev. LUCA XII: 48-59, Sfânta Scriptură: Versiunea Bartolomeu Anania).
Pe drum ar insemna, din punctul nostru de vedere, pe parcursul procedurilor pre-judiciare, pana a ajunge la judecator ar fi indicat sa faci tot posibilul sa te impaci. Impacarea ar surveni astfel in urma unor discutii cu cel care te invinovateste de ceva. Dialogul cu acesta este intotdeauna o cale de a te disculpa, o cale de a ii arata conditiile in care a survenit conflictul, problema dintre voi, elementele conflictogene de facto.
Medierea ofera cadrul acestor discutii, mediatorul fiind factorul concretizator al dialogului tau cu partea care te invinovateste, in vederea aplanarii conflictului si gasirii unei solutii care sa finalizeze disputa.
Impacarea nu trebuie privita neaparat ca un gest de imbratisare a partilor. Impacarea inseamna o etapa a conflictului in care partile implicate gasesc o solutie care le multumeste si le satisface interesele. Impacarea in mediere, sau prin mediere, nu trebuie privita ca un concept din zona iubirii. Ma impac cu sotia, ma impac cu prietena, ne reiubim. Nicidecum. Impacarea in mediere si prin mediere este strict cu referire la disputa si solutia disputei, si priveste exclusiv satisfacerea unor interese, nevoi ori dorinte ale fiecarei persoane implicate. Este o impacare in sens uman. Doi oameni se impaca dupa ce se cearta.
In mediere este vorba de o cearta, un conflict, o disputa, o neintelegere care are in raport doua persoane: vecini, doua firme, angajat-angajator, victima-faptuitor, mostenitori in cadrul succesiunii, parinti privind custodia copilului, etc. Aceste certuri/conflicte/dispute sunt apte de impacare, sunt pasibile actului de impacare, actului de mediere. Pot fi solutionate printr-o impacare prin metoda medierii. Persoanele implicate au, juridic vorbind, dreptul de a se impaca, optiunea de a incerca sa se impace, de a isi gasi ele insele o solutie la conflictul lor.
Conceptul de impacare are mai multe nunate. In Dictionarul explicativ, notiunea se distinge cu urmatoarele sensuri: ÎMPĂCÁ, împác, vb. I. 1. Tranz. și refl. recipr. (De obicei urmat de determinări introduse prin prep. „cu”) A restabili raporturi de prietenie, de înțelegere cu cineva; a (se) reconcilia, a (se) împăciui. ♦ Refl. recipr. A se înțelege cu cineva (într-o chestiune bănească), a se învoi, a conveni. ♦ Refl. A se obișnui, a se deprinde cu ceva (de obicei o idee, un gând). 2. Tranz. A liniști, a potoli, a calma pe cineva mulțumindu-l, dându-i satisfacție. 3. Refl. recipr. A trăi în bună înțelegere cu cineva; a se învoi, a se îngădui cu cineva. – Lat.*impacare. (Dexonline)
Putem deci spune ca impacarea ar insemna reconcilierea cu cineva, a te invoi cu cineva, a conveni ceva cu cineva, ca solutie dupa o disputa, dupa o cearta, dupa o neintelegere, dupa un conflict. O noua relatie cu o noua conventie.
9 septembrie ⁞ Despre administratori de credite și obligația creditorului de renegociere a creditului (OUG privind administratorii de credite şi cumpărătorii de credite)
10 septembrie ⁞ Corpus et Animus - Funcția juridică & Consilierii juridici bancari în lumina Regulamentului BNR nr. 8/2024
13 septembrie ⁞ Ultimele evoluții jurisprudențiale privind prescripția răspunderii penale
14 septembrie ⁞ JURIDICE.ro Premier Golf Day
16 septembrie ⁞ Accidentul de muncă în toate formele de răspundere juridică
18 septembrie ⁞ Școala Superioară de Cadre
23 septembrie ⁞ Fraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrie ⁞ Noutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrie ⁞ JURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrie ⁞ Avocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrie ⁞ Start Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
21 octombrie ⁞ Abilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrie ⁞ JURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
23 noiembrie ⁞ Start Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrie ⁞ JURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025 ⁞ The Congress / The biggest legal event
In materie penala de exemplu, la o infractiune de loviri si alte violente, impacarea ar putea surveni ca urmare a publicarii de catre faptuitor a unor scuze publice la o televiziune locala. Impacarea ar mai putea surveni daca faptuitorului i se propune (de catre victima) si accepta sa ii ofere o vacanta all inclusive, ca si despagubiri morale si sau/materiale. Impacarea ar putea surveni ca urmare a propunerii catre faptuitor (de catre victima, se intelege) si acceptarii de catre acesta a punerii la dispozitia victimei două zile de cazare la hotelul pe care faptuitorul il detine in Sinaia, timp de 6 luni. Solutiile sunt nenumarate, fiecare caz fiind distinct, in mediere neavand un cod de legi, in indrumar cu “ce sa facem”, ce solutii sa oferim. Solutiile sunt ale partilor, si in functie de ce au si ce ofera partile, ce isi pun la dispozitie una alteia, ce propun, ce pun pe masa negocierii, in functie de aceste elemente mediatorul faciliteaza si asista acest dialog, aceste discutii in vederea impacarii.
Impacarea inseamna intelegerea privind o solutie la conflictul dat. Partile se impaca in sensul ca ele convin (contracteaza) o solutie la problema lor, si astfel problema inceteaza. Disputa se termina prin noua conventie, noul “contract”.
Dupa mediere, impacarea are efecte juridice deoarece sistemul nostru statal este guvernat de ordinea si principiile de drept. Efecetele juridice pot fi civile daca disputa era in domeniul civil, efectele juridice pot fi penale, daca disputa era din domeniul penal. Dupa impacarea la mediator, juristii vor prelua cazul si vor intocmi, doar acolo unde este necesar si partile doresc, documentele juridice cerute de lege. Astfel in disputele privind transferul de proprietate si succesiuni, impacarea prin mediere trebuie urmata de prezentarea acordului de mediere la un notar ori la o instanta de judecata. Asemenea si acordul de mediere ce priveste custodia copilului. In toate celelalte conflicte impacarea are efecte juridice depline inca de la agrearea solutiei finale – Acordul de mediere stipuleaza solutia impacarii asa cum partile au discutat-o si au acceptat-o.
Dorin ILIE
Mediator
Homepage J JURIDICE Cariere Evenimente Dezbateri Profesionişti Lawyers Week Video |