Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Mediere
Mediere
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Mediere Opinii

Împăcarea la mediator – aspecte conceptuale

7 noiembrie 2013 | Ilie DORIN

Incep articolul putin mai diferit, cu un temei scripturistic privind impacarea : “Si cand mergi cu parasul tau la judecator, da-ti silinta ca pe drum sa te scuturi de el, ca nu cumva sa te tarasca la judecator si judecatorul sa te dea pe mana temnicerului si temnicerul sa te-arunce’n temnita. Iti spun Eu tie: Nu vei iesi de-acolo pana ce nu vei plati si cel din urma ban“(Ev. LUCA XII: 48-59, Sfânta Scriptură: Versiunea Bartolomeu Anania).

Pe drum ar insemna, din punctul nostru de vedere, pe parcursul procedurilor pre-judiciare, pana a ajunge la judecator ar fi indicat sa faci tot posibilul sa te impaci. Impacarea ar surveni astfel in urma unor discutii cu cel care te invinovateste de ceva. Dialogul cu acesta este intotdeauna o cale de a te disculpa, o cale de a ii arata conditiile in care a survenit conflictul, problema dintre voi, elementele conflictogene de facto.

Medierea ofera cadrul acestor discutii, mediatorul fiind factorul concretizator al dialogului tau cu partea care te invinovateste, in vederea aplanarii conflictului si gasirii unei solutii care sa finalizeze disputa.

Impacarea nu trebuie privita neaparat ca un gest de imbratisare a partilor. Impacarea inseamna o etapa a conflictului in care partile implicate gasesc o solutie care le multumeste si le satisface interesele. Impacarea in mediere, sau prin mediere, nu trebuie privita ca un concept din zona iubirii. Ma impac cu sotia, ma impac cu prietena, ne reiubim. Nicidecum. Impacarea in mediere si prin mediere este strict cu referire la disputa si solutia disputei, si priveste exclusiv satisfacerea unor interese, nevoi ori dorinte ale fiecarei persoane implicate. Este o impacare in sens uman. Doi oameni se impaca dupa ce se cearta.

In mediere este vorba de o cearta, un conflict, o disputa, o neintelegere care are in raport doua persoane: vecini, doua firme, angajat-angajator, victima-faptuitor, mostenitori in cadrul succesiunii, parinti privind custodia copilului, etc. Aceste certuri/conflicte/dispute  sunt apte de impacare, sunt pasibile actului de impacare, actului de mediere. Pot fi solutionate printr-o impacare prin metoda medierii. Persoanele implicate au, juridic vorbind, dreptul de a se impaca, optiunea de a incerca sa se impace, de a isi gasi ele insele o solutie la conflictul lor.

Conceptul de impacare are mai multe nunate. In Dictionarul explicativ, notiunea se distinge cu urmatoarele sensuri: ÎMPĂCÁ, împác, vb. I. 1. Tranz. și refl. recipr. (De obicei urmat de determinări introduse prin prep. „cu”) A restabili raporturi de prietenie, de înțelegere cu cineva; a (se) reconcilia, a (se) împăciui. ♦ Refl. recipr. A se înțelege cu cineva (într-o chestiune bănească), a se învoi, a conveni. ♦ Refl. A se obișnui, a se deprinde cu ceva (de obicei o idee, un gând). 2. Tranz. A liniști, a potoli, a calma pe cineva mulțumindu-l, dându-i satisfacție. 3. Refl. recipr. A trăi în bună înțelegere cu cineva; a se învoi, a se îngădui cu cineva. – Lat.*impacare. (Dexonline)

Putem deci spune ca impacarea ar insemna reconcilierea cu cineva, a te invoi cu cineva, a conveni ceva cu cineva, ca solutie dupa o disputa, dupa o cearta, dupa o neintelegere, dupa un conflict. O noua relatie cu o noua conventie.

In materie penala de exemplu, la o infractiune de loviri si alte violente, impacarea ar putea surveni ca urmare a publicarii de catre faptuitor a unor scuze publice la o televiziune locala. Impacarea ar mai putea surveni daca faptuitorului i se propune (de catre victima) si accepta sa ii ofere o vacanta all inclusive, ca si despagubiri morale si sau/materiale. Impacarea ar putea surveni ca urmare a propunerii catre faptuitor (de catre victima, se intelege) si acceptarii de catre acesta a punerii la dispozitia victimei două zile de cazare la hotelul pe care faptuitorul il detine in Sinaia, timp de 6 luni. Solutiile sunt nenumarate, fiecare caz fiind distinct, in mediere neavand un cod de legi, in indrumar cu “ce sa facem”, ce solutii sa oferim. Solutiile sunt ale partilor, si in functie de ce au si ce ofera partile, ce isi pun la dispozitie una alteia, ce propun, ce pun pe masa negocierii, in functie de aceste elemente mediatorul faciliteaza si asista acest dialog, aceste discutii in vederea impacarii.

Impacarea inseamna intelegerea privind o solutie la conflictul dat. Partile se impaca in sensul ca ele convin (contracteaza) o solutie la problema lor, si astfel problema inceteaza. Disputa se termina prin noua conventie, noul “contract”.

Dupa mediere, impacarea are efecte juridice deoarece sistemul nostru statal este guvernat de ordinea si principiile de drept. Efecetele juridice pot fi civile daca disputa era in domeniul civil, efectele juridice pot fi penale, daca disputa era din domeniul penal. Dupa impacarea la  mediator, juristii vor prelua cazul si vor intocmi, doar acolo unde este necesar si partile doresc, documentele juridice cerute de lege. Astfel in disputele privind transferul de proprietate si succesiuni, impacarea prin mediere trebuie urmata de prezentarea acordului de mediere la un notar ori la o instanta de judecata. Asemenea si acordul de mediere ce priveste custodia copilului. In toate celelalte conflicte impacarea are efecte juridice depline inca de la agrearea solutiei finale – Acordul de mediere stipuleaza solutia impacarii asa cum partile au discutat-o si au acceptat-o.

Dorin ILIE
Mediator

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Materii / Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul securităţii sociale
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Drepturile omului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu
Studii
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Top Legal
Avocaţi
Consilieri juridici
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Revista revistelor juridice
Wisdom stories

J   Servicii   Membership   Comunicare   Documentare   Legal Talent Search   Partnership   Servicii tehnice