Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Prescripţia dreptului la acţiune împlinită înainte de intrarea în vigoare a noului Cod civil


8 noiembrie 2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept civil, RNSJ

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu dispoziţiile art. 6 alin. (4) din Legea nr. 287/2009 (noul Cod civil), precum şi cele ale art. 201 din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Codului civil, prescripţiile începute şi neîmplinite la data intrării în vigoare a noului Cod civil, sunt şi rămân supuse dispoziţiilor legale care le-au instituit. Prin urmare, cu atât mai mult aceste dispoziţii devin incidente pentru o prescripţia extinctivă, invocată pentru o situaţie în întregime încheiată înainte de intrarea în vigoare a legii noi, întrucât normele juridice nu se pot aplica retroactiv. Înalta Curte a statuat că, în acestă situaţie, în conformitate cu prevederile art. 18 din Decretul nr. 167/1958, instanţa de judecată este îndreptăţită să invoce din oficiu prescripţia dreptului la acţiune, oricând în cursul judecării cauzei, chiar dacă, potrivit art. 2512 alin. (2) din noul Cod civil, instanţa de judecată nu mai are această posibilitate. (Decizia nr. 3537 din 9 septembrie 2013 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect despăgubiri materiale şi morale)

Corina CIOROABĂ

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică