Instanţa, ANAF, notarii, Hotărârea CJUE în Cauza 249/2012 şi HAOSUL
11 noiembrie 2013 | Daniel UDRESCU
În primul rând CJUE a statuat că în Cauza Tulică C-249/2012 şi Plavoşin C-250/2012 TVA este inclus în preţ. Acest lucru înseamnă că notarii nu au calculat taxele şi impozitele în mod corect în toate contractele de vânzare cumpărare pentru care ANAF a calculat TVA adăugat la preţ.
Contenciosul fiscal este OBLIGAT să se pronunţe dacă constată încălcarea drepturilor din protocoale internaţionale la care România este parte, deoarece jurisprudenţa CJUE este izvor de drept cu caracter obligatoriu pentru instanţele judecătoreşti naţionale. (Hotărârea din 8 iunie 1976, Engel şi alţii contra Olanda, paragr. 81). Aplicarea Hotărârii CJUE pentru instanţele din România va crea un haos. Instanţa cunoaşte că includerea în preţ a TVA, după controlul fiscal va duce la modificarea ordinii de drept pentru perioada inspecţiilor fiscale. Camera notarilor publici va fi obligată să ceară rectificarea tuturor actelor notariale verificate de ANAF.
Tratamentul fiscal actual al tranzacţiilor imobiliare efectuate de persoanele fizice este raportat ca venituri din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal, fiind impozitate ca atare prin metoda de deducere a unui procent de 3%, 2%, 1% din venit (OUG nr. 110/2006). Înainte de 1 ianuarie 2007 se aplicau alte forme de impozitare. Acest tip de venit este evidenţiat de Codul Fiscal la art. 41 lit. h) ca fiind o categorie specială de venit, respectiv din patrimoniu personal, cu reţinerea impozitelor pe venit la sursă, respectiv la notar, care este responsabil pentru calculul, colectarea, virarea şi raportarea acestuia (art. 773 CF). Contribuabilul nu are obligaţii de declarare, stabilire, reţinere şi plată a impozitelor şi taxelor. Menţionăm că în baza art 78 alin. 1 lit. a) şi c) al Normelor metodologice la CPF, vânzătorul nu se încadrează la categoria persoanelor obligate să depună declaraţii fiscale. Încadrarea şi răspunderea fiscală pentru tranzacţiile imobiliare din patrimoniul personal făcute la notariat este reglementată de art. 771 (6) CF[1], unde nu există aceste obligaţii pentru persoana fizică.
Prin încadrarea ca plătitor de TVA, CJUE obligă ANAF sa modifice un potenţial de 1.000.000 de acte notariale, în sensul că notarii nu şi-au făcut datoria şi nu au evidenţiat TVA ca fiind inclus în preţ. Ca urmare, preţul la care notarul a calculat impozitul pe venit, comisionul şi taxa de carte funciară şi TVA la comision sunt incorecte în sensul că au fost calculate şi pentru TVA inclus în preţ. În mod normal se aplică art. 772 Cod fiscal:
În cazul în care, după autentificarea actului … de către notarul public, se constată erori … în calcularea şi încasarea impozitului prevăzut la art. 77^1 alin. (1) şi (3), notarul public va comunica organului fiscal competent această situaţie, cu motivarea cauzelor care au determinat eroarea sau omisiunea. Organele fiscale competente vor emite decizii de impunere pentru contribuabilii desemnaţi la art. 77^1 alin. (1) şi (3), în vederea încasării impozitului.
Notarii publici au obligaţia contractuală (art. 32 din Legea nr. 36/1995) să încadreze o tranzacţie imobiliară conform legii (art. 1 din Legea nr. 36/1995) în tranzactii civile şi comerciale, dar şi să respecte legea (art. 45 din Legea nr. 36/1995). Notarul public are obligaţia să desluşească raporturile reale dintre părţi cu privire la actul pe care vor să-l încheie, să verifice dacă scopul pe care îl urmăresc este în conformitate cu legea şi să le dea îndrumările necesare asupra efectelor lui juridice. Notarii publici au încadrat toate tranzacţiile conform art. 771, respectiv ca fiind civile. Atâta vreme cât la art. 127 alin. 1 şi 2 CF nu sunt prevăzute specific vânzările din patrimoniul personal, o persoană fizică nu poate fi încadrată ca taxabilă pentru plata TVA (impozabilă) pentru aceste tranzacţii şi nici verificată de ANAF. În opinia noastră persoana fizică nu depune declaraţii de impunere pentru veniturile din vânzările proprietăţilor imobiliare şi nu are obligaţii legate de prezentarea acestor documente unui control fiscal pentru că nu i se aplică controlul fiscal. Menţionăm că vânzarea de imobile nu este descrisă ca activitate economică independentă, iar obligativitatea plăţii TVA conform art. 127 CF nu încadrează această activitate la cele ale căror specific necesită o declaraţie de impunere. Rezultatul firesc este că nu există bază impozabilă cu privire la TVA, deci ANAF nu se mai află în situaţia art. 23 alin. 1 CPF în privinţa dreptului de control fiscal. Ne aflăm în prezenţa abuzului de drept şi, corelativ, a răspunderii pe care o atrage, pentru că sunt îndeplinite simultan condiţiile de nesocotire a scopului economic şi social pentru care a fost recunoscut dreptul fiscal al ANAF de a controla patrimoniul personal.
În baza art. 772 este obligaţia notarului public să rectifice actele notariale, să corecteze Declaraţiile 208 şi să comunice organului fiscal competent necesitatea corectării valorilor pentru impozitul pe venit, taxa de carte funciară. Presupun că în privinţa comisionului, Camera Notarilor va spune că a fost calculat corect (bineînţeles că adevărul e altul). Hotărârea CJUE în cauzele Tulică/Plavoşin trimite direct la recalcularea TVA, a impozitului pe venit care trebuie restituit fiind impozit achitat în plus la care trebuie să fie calculată dobânda fiscală şi penalităţile pentru neîndeplinirea corespunzătoare a actului fiscal. În plus, comisionul pentru cartea funciară este incorect calculat necesitând rectificări.
Întrebarea firească este ce va face instanţa? Va permite haosul sau va anula inspecţiile fiscale. Prin anularea actului administrativ fiscal autoritatea publică – FISCUL, nu-şi pierde dreptul la control.
[1] art. 771 (6) CF Impozitul prevazut la alin. (1) si (3) se va calcula si se va incasa de notarul public inainte de autentificarea actului… Impozitul calculat si incasat se vireaza pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro