Secţiuni » Arii de practică » Business » Insolvenţă
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti

Întrebare preliminară cu privire la creanțele pecuniare necontestate în cadrul unei proceduri de insolvență


12.11.2013 | Mihaela MAZILU-BABEL
Secţiuni: CJUE, Dreptul Uniunii Europene, Insolvență, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Judecătorul bulgar se întreabă cu privire la noțiunea de „creanțe pecuniare necontestate” în cadrul unei proceduri de insolvență. (C-488/13 Parva Investitsionna Banka și alții)

Situația de fapt (preluată de pe curia):

1. Reglementare națională care nu prevede o procedură de somație de plată în cadrul unei proceduri de insolvență;
2. Excludere a aplicabilității Regulamentului (CE) nr. 1896/2006, potrivit articolului 2 alineatul (2) litera (b) din acesta, în ceea ce privește creanțele pecuniare contestate și necontestate
3. Limitare a respectivei excluderi la etapa deschiderii procedurii de insolvență;
4. Admisibilitate a unei decizii judiciare, adoptată în cadrul unei proceduri de insolvență, care este contrară principiilor regulamentului.

Dispoziții incidente: considerentele (6) și (10), precum și articolul 1, articolul 2 alineatul (2) litera (b) și articolul 26 din Regulamentul (CE) nr. 1896/2006 de instituire a unei proceduri europene de somaţie de plată

(6) Recuperarea rapidă și eficientă a creanțelor cu privire la care nu există nici un litigiu în desfășurare are o importanță primordială pentru operatorii economici din Uniunea Europeană, deoarece întârzierile la plată constituie una din principalele cauze de insolvență, care amenință continuitatea activității întreprinderilor, în special a întreprinderilor mici și mijlocii, și provoacă pierderea a numeroase locuri de muncă.

(10) Procedura instituită de prezentul regulament ar trebui să constituie un instrument complementar și facultativ pentru reclamant, care este în continuare liber să recurgă la o procedură prevăzută de legislația națională. În consecință, prezentul regulament nu înlocuiește și nici nu armonizează mecanismele de recuperare a creanțelor necontestate existente în temeiul legislației naționale.

Articolul 2 (extras)
Domeniul de aplicare
(2) Sunt excluse de la aplicarea prezentului regulament:

(b) falimentele, concordatele și alte proceduri similare;

Articolul 26
Relația cu dreptul procesual național

Orice aspect de procedură care nu este reglementat în mod expres prin prezentul regulament este reglementat de legislația națională.

Mihaela MAZILU-BABEL
Doctorand, Facultatea de Drept și Ştiințe Administrative, Universitatea din Craiova

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro