Întrebare preliminară cu privire la creanțele pecuniare necontestate în cadrul unei proceduri de insolvență
12.11.2013 | Mihaela MAZILU-BABEL

Judecătorul bulgar se întreabă cu privire la noțiunea de „creanțe pecuniare necontestate” în cadrul unei proceduri de insolvență. (C-488/13 Parva Investitsionna Banka și alții)
Situația de fapt (preluată de pe curia):
1. Reglementare națională care nu prevede o procedură de somație de plată în cadrul unei proceduri de insolvență;
2. Excludere a aplicabilității Regulamentului (CE) nr. 1896/2006, potrivit articolului 2 alineatul (2) litera (b) din acesta, în ceea ce privește creanțele pecuniare contestate și necontestate
3. Limitare a respectivei excluderi la etapa deschiderii procedurii de insolvență;
4. Admisibilitate a unei decizii judiciare, adoptată în cadrul unei proceduri de insolvență, care este contrară principiilor regulamentului.
(6) Recuperarea rapidă și eficientă a creanțelor cu privire la care nu există nici un litigiu în desfășurare are o importanță primordială pentru operatorii economici din Uniunea Europeană, deoarece întârzierile la plată constituie una din principalele cauze de insolvență, care amenință continuitatea activității întreprinderilor, în special a întreprinderilor mici și mijlocii, și provoacă pierderea a numeroase locuri de muncă.
(10) Procedura instituită de prezentul regulament ar trebui să constituie un instrument complementar și facultativ pentru reclamant, care este în continuare liber să recurgă la o procedură prevăzută de legislația națională. În consecință, prezentul regulament nu înlocuiește și nici nu armonizează mecanismele de recuperare a creanțelor necontestate existente în temeiul legislației naționale.
Articolul 2 (extras)
Domeniul de aplicare
(2) Sunt excluse de la aplicarea prezentului regulament:
(b) falimentele, concordatele și alte proceduri similare;
Articolul 26
Relația cu dreptul procesual național
Orice aspect de procedură care nu este reglementat în mod expres prin prezentul regulament este reglementat de legislația națională.
Mihaela MAZILU-BABEL
Doctorand, Facultatea de Drept și Ştiințe Administrative, Universitatea din Craiova