BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti
Print Friendly, PDF & Email

Întrebare preliminară cu privire la garanțiile oferite consumatorilor de servicii turistice în cazul insolvenței

13.11.2013 | Mihaela MAZILU-BABEL
Abonare newsletter

Judecătorul maghiar se întreabă cu privire la conformitatea cu dreptul Uniunii a garanției oferite de legea maghiară consumatorilor de servicii turistice în cazul intrării în insolvență a operatorului turistic-prestator. (C-430/13 Baradisc și alții)

Situația de fapt (preluată de pe curia):
1. consumatori care au încheiat cu un organizator de călătorii contracte de servicii de călătorii în temeiul cărora au plătit aconturi și, în anumite cazuri, au plătit prețul integral al călătoriei;
2. organizator de călătorii care a devenit insolvabil înainte de începerea călătoriilor consumatorilor menționați;
3. compatibilitatea cu directiva menționată a unei reglementări naționale care stabilește procentaje minime pentru garanția de care trebuie să dispună un organizator de călătorii pentru a rambursa fondurile depuse de consumatori în caz de insolvență.

Dispoziții incidente: articolele 7 și 9 din Directiva 90/314/CEE  privind pachetele de servicii pentru călătorii, vacanțe și circuite

Articolul 7
Organizatorul și/sau detailistul parte contractantă trebuie să aducă garanții suficiente pentru a asigura, în caz de insolvență, rambursarea sumelor achitate de consumator și repatrierea acestuia.(s.n.-M.M.-B.)

Articolul 9
(1) Statele membre pun în aplicare măsurile necesare pentru a se conforma prezentei directive înainte de 31 decembrie 1992. Ele informează Comisia despre aceasta.
(2) Comisiei îi sunt comunicate de către statele membre textele principalelor dispoziții de drept intern adoptate în domeniul reglementat de prezenta directivă. Comisia comunică aceste texte celorlalte state membre.(s.n.-M.M.-B.)

Mihaela MAZILU-BABEL
Doctorand, Facultatea de Drept și Ştiințe Administrative, Universitatea din Craiova

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week