Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Armonizarea intereselor părinților prin prisma interesului superior al copilului. Imparțialitatea mediatorului în cauzele cu minori – București, 4 decembrie 2013
15.11.2013 | Fănuţa LIŞMAN


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

După cum este bine cunoscut, legislația românească din domeniul dreptului familiei a suferit modificări substanțiale, în direcţia observată în multe alte state europene şi în concordanță cu viziunea Convenției ONU cu privire la drepturile copilului. Conform acesteia, interesul superior al copilului este cel mai bine realizat prin exercitarea autorității părintești de către ambii părinți.

Noul Cod civil oferă o reglementare amplă, mult mai bine adaptată contextului social existent, însă cu multe dificultăți de aplicare, soluțiile instanţelor ridicând probleme complexe ce pot avea efecte directe asupra dezvoltării armonioase a copiilor.

Pentru prima dată, dispozițiile recent modificate ale Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului stabilesc criteriile de determinare a interesului superior al copilului.

Legea nr. 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator conține, de asemenea, dispoziții speciale, instituind în sarcina mediatorului îndatorirea de a veghea ca rezultatul medierii să nu contravină interesului superior al copilului.

Deși aparent lucrurile par a fi facile, în practică problemele sunt mult mai complexe, raporturile dintre părinți și copii fiind unele speciale în care există, prin definiţie, relaţii continue şi de interdependenţă. Pentru mediator devine o adevărată provocare să cunoască, să înțeleagă și să aplice reglementări speciale privitoare la drepturile copilului și totodată să rămână imparțial și neutru în demersul său de armonizare a intereselor părinților. Medierea devine o provocare și pentru ceilalți profesioniști, fie pentru cei chemați să-i sprijine pe părinți în procedura de mediere, fie pentru cei ce urmează să încuviințeze înțelegerile acestora, trecute de asemenea prin filtrul impus de principiul respectării interesului superior al copilului.

În acest sens, Proiectul Mediatori în dialog inter-profesional, demarat în iunie 2013 de Asociația Profesională Colegiul Mediatorilor, având drept obiectiv crearea unui veritabil spațiu de dialog, bazat pe recunoaștere și încredere reciprocă între mediatori și alți profesioniști, lansează invitația la cel de-al doilea atelier:

„Armonizarea intereselor părinților prin prisma interesului superior al copilului.

Imparțialitatea mediatorului în cauzele cu minori

  Partener media: JURIDICE.ro

Atelierul va fi organizat în București, pe 4 decembrie 2013, la Sala Palatului.

Printre subtemele propuse spre dezbatere se vor regăsi:

Exercitarea în comun a autorității părintești prin prisma interesului superior al copilului;

Planul parental și reflectarea modului de exercitare a autorității părintești;

Imparțialitatea mediatorului și îndatorirea acestuia de a veghea la respectarea interesului superior al copilului – principii contradictorii în cauzele cu minori?

Încuviințarea/autentificarea acordurilor de mediere ce vizează minorii – norme aplicabile.

Atelierul se dorește a fi o întâlnire de lucru restrânsă (în jur de 20 de participanți), cu scopul discutării posibilităţilor de colaborare și identificare a celor mai bune practici pentru eliminarea dificultăților ce ar putea sta în calea dezvoltării dialogului inter-profesional.

La această primă întâlnire sunt invitați să participe mediatori, magistrați, grefieri, avocați și notari publici. Pentru a se putea ajunge la concluzii pertinente, utile tuturor profesionistilor, experiența în cauzele cu minori este o condiție a participării.

Pentru a confirma participarea dumneavoastră, vă rugam să completați formularul atașat și să-l trimiteți prin e-mail la dialogintreprofesii@gmail.com.

Costurile organizării atelierului sunt în întregime în sarcina organizatorilor.

Coordonator atelier, în numele echipei de proiect,
Mediator Fănuța LIȘMAN

:: FORMULARUL DE ÎNSCRIERE

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate