Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislative
Proiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Legea de aprobare a OUG privind plata eşalonată a despăgubirilor pentru cetățenii români care au deţinut proprietăţi în Bulgaria, Basarabia şi Serbia


13 noiembrie 2013 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 693 din data de 13 noiembrie 2013 a fost publicata Legea nr. 287/2013 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 10/2013 pentru plata eşalonată a despăgubirilor stabilite potrivit dispoziţiilor Legii nr. 9/1998 privind acordarea de compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar în urma aplicării Tratatului dintre România şi Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, ale Legii nr. 290/2003 privind acordarea de despăgubiri sau compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, reţinute sau rămase în Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa, ca urmare a stării de război şi a aplicării Tratatului de Pace între România şi Puterile Aliate şi Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947, precum şi ale Legii nr. 393/2006 privind acordarea de compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea fostului Regat al Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor, în urma aplicării Protocolului privitor la câteva insule de pe Dunăre şi la un schimb de comune între România şi Iugoslavia, încheiat la Belgrad la 24 noiembrie 1923, şi a Convenţiei dintre România şi Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor, relativă la regimul proprietăţilor situate în zona de frontieră, semnată la Belgrad la 5 iulie 1924, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 9/1998, Legii nr. 290/2003 şi Legii nr. 393/2006.

Legea aprobă, cu modificări şi completări, OUG nr. 10/2013 prin care s-a prevăzut eşalonarea la plată a despăgubirilor pentru cetăţenii români care au deţinut proprietăţi în Bulgaria, Basarabia, Bucovina de Nord, Ţinutul Herţa şi în fostul Regat al Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor, despăgubiri stabilite prin Legea nr. 9/1998, Legea nr. 290/2003 şi Legea nr. 393/2006.

Astfel, în conformitate cu OUG nr. 10/2013, plata despăgubirilor stabilite potrivit actelor normative enunţate anterior, se va face în tranşe anuale egale, eşalonat pe o perioadă de 10 ani, începând cu anul următor datei emiterii titlului de plată. Cuantumul unei tranşe nu poate fi mai mic de 20.000 lei. Plata tranşelor se face începand cu 1 ianuarie 2014.

Cele mai importante modificări şi completări aduse de legea de aprobare a OUG nr. 10/2013 privesc:

Se introduce menţiunea că, în dosarele de plată complete, constituite ca urmare a aplicării prevederilor Legii nr. 9/1998, plata despăgubirilor se efectuează în ordinea cronologică a emiterii ordinelor de către Şeful Cancelariei Primului-ministru în temeiul Legii nr. 9/1998, respectiv a deciziilor de plată emise de către vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor care coordonează aplicarea Legii nr. 9/1998, Legii nr. 290/2003 şi Legii nr. 393/2006.
În dosarele de plată complete, constituite ca urmare a aplicării prevederilor Legii nr. 290/2003, plata despăgubirilor se efectuează în ordinea cronologică a emiterii hotărârilor de către comisiile judeţene/a municipiului Bucureşti pentru aplicarea Legii nr. 290/2003.
Dosarele de despăgubire constituite în baza prevederilor Legii nr. 9/1998 sunt analizate de către Direcţia pentru aplicarea tratatelor internaţionale, în vederea emiterii deciziei de plată sau de invalidare, în ordinea cronologică a înregistrării acestora în registrul special deschis.

Prin titlu de plată se înţelege hotărârea comisiei judeţene sau a municipiului Bucureşti pentru aplicarea Legii nr. 290/2003 şi Legii nr. 393/2006, ordinul emis de către Şeful Cancelariei Primului-ministru în temeiul Legii nr. 9/1998, respectiv decizia de plată emisă de către vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor care coordonează aplicarea Legii nr. 9/1998, Legii nr. 290/2003 şi Legii nr. 393/2006.

Se precizeaza că Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, prin structura proprie cu atribuţii de control, verifică activitatea desfăşurată de către comisiile judeţene sau a municipiului Bucureşti pentru aplicarea Legii nr. 9/1998, Legii nr. 290/2003 şi Legii nr. 393/2006.

Se introduce menţiunea că de măsurile compensatorii prevăzute de Legea nr. 9/1998 beneficiază şi cetăţenii români, moştenitori legali sau testamentari ai foştilor proprietari dacă au, la data intrării în vigoare a legii, cetăţenia română. Dovada calităţii de moştenitor se face prin certificatul de moştenitor, prin certificatul de calitate de moştenitor sau prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, prin care se atestă calitatea sa de moştenitor.

Compensaţiile acordate cetăţenilor români îndreptăţiţi se suportă din bugetul de stat, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, iar plăţile către persoanele fizice se asigură de către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor.

Cererile depuse până la data de 1 mai 2007 şi aflate în curs de soluţionare la comisiile constituite în cadrul prefecturii, la data intrării în vigoare a noii legi, se soluţionează pe baza actelor doveditoare certificate de autorităţile competente, care pot fi completate cu declaraţii de martori, autentificate.

Se instituie un termen de decădere în procedura administrativă, de 90 de zile, în care persoanele ce se consideră îndreptăţite pot completa cu înscrisuri dosarele depuse la comisiile abilitate potrivit legii. Termenul de decădere curge de la data la care persoanei i se comunică, în scris, care sunt documentele necesare soluţionării cererii.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică