18 noiembrie 2013: Decanul Șerban Lovin a declarat în exclusivitate pentru JURIDICE.ro: „Am aflat că procurorii suceveni (prim-procuror Grețcan Mariana Crina și procurorul de caz Dragoș Bujorean din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava) nu încearcă să ascundă gunoiul sub preș, așa cum procedează colegii lor ilfoveni. Că așa stau lucrurile o dovedește faptul că din iunie 2013 până astăzi în dosarul 3100/P/2012 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava urmărirea penală începută față de Pompiliu Bota și acoliții săi (nu mai puțin de 18 persoane) a înregistrat importante progrese: au fost audiate circa 300 de părți vătămate, s-a instituit sechestru asigurător asupra bunurilor învinuiților, s-a dispus măsura reținerii pentru 24 de ore, respectiv interdicția de a nu părăsi țara/localitatea, s-au efectuat percheziții domiciliare și informatice, dispunându-se ridicarea de înscrisuri și computere, dar și de robe, insigne cu însemnele specifice profesiei, dosarul aflându-se în curs de cercetare. Aceste persoane sunt urmărite penal pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: asocierea în vederea săvârșirii de infracțiuni, având ca scop săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, exercitarea fără drept a profesiei de avocat, respectiv folosirea fără drept a denumirilor (Barou, Uniunea Națională a Barourilor din România) și însemnelor specifice profesiei de avocat (purtarea robei de avocat și a însemnelor specifice acesteia). Voi reveni cu noutăți pe măsură ce evoluează ancheta.”
***
15 noiembrie 2013: Alina Matei: Bună ziua, domnule Decan. Vă mulțumesc că ați acceptat să acordați un interviu pentru utilizatorii JURIDICE.ro cu privire la o chestiune care interesează nu doar mediul juridic, ci întreaga societate românească. Este vorba despre o plângere a Baroului Ilfov împotriva lui Bleah Sergiu si Trifu Stan pentru exercitarea fără drept a unei profesii, respectiv a profesiei de avocat. Care este contextul formulării acestei plângeri? Fac parte din așa numitul Barou Bota?
Șerban Lovin: Da, este o plângere depusă de Baroul Ilfov la data de 30 octombrie 2012 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea.
Alina Matei: Care au fost probatoriile în dosarul de la Parchet? Ați participat la administrarea lor?
Șerban Lovin: Probatoriile administrate în acest dosar au fost înscrisurile depuse de noi (circa 200 file) din care rezultă comiterea infracțiunii de exercitare fără drept a profesiei de avocat și o declarație luată învinuitului Sergiu Bleah. Organul de cercetare nu a mai considerat oportună, probabil, și audierea celeilalte persoane, Trifu Stan. Împotriva acestuia există o probă indubitabilă că a săvârșit infracțiunea respectivă, și anume o încheiere de ședință din care rezultă că judecătorul din acel dosar nu i-a permis să exercite profesia de avocat, constatând că nu o exercită legal.
Alina Matei: Ce soluție au dat procurorii?
Șerban Lovin: Procurorul de caz și prim-procurorul nu au făcut altceva decât să reitereze motivarea cuprinsă în propunerea organului de poliție, și anume ca învinuiții au crezut că exercită legal profesia.
Alina Matei: Vă surprinde soluția procurorilor? Sau vă așteptați la ea?
Șerban Lovin: Nu mă așteptam la această soluție. Consider atitudinea acestora cel puțin lipsită de deontologie profesională, pentru că nu știu cum altfel ar putea fi interpretată atitudinea acestora, pe de o parte, atunci când în dosarele ce le instrumentează solicită, când legea o impune, la Baroul Ilfov (al cărui decan sunt) numirea unui avocat care să asigure asistența judiciară din oficiu și nu la formațiunea ilegală condusă de învinuitul Sergiu Bleah (autointitulat decan), iar, pe de altă parte, consideră că acesta nu a săvârșit vreo infracțiune, aflându-se în eroare cu privire la calitatea sa.
Alina Matei: Ați formulat plângere împotriva rezoluției prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea care a ajuns la judecători. Și la termenul din 19 noiembrie, ce credeți că se va întâmpla?
Șerban Lovin: În mod normal, instanța va rămâne în pronunțare atât pe cererea noastră, cât și pe cererea lui Sergiu Bleah (s-a plâns împotriva motivării și a temeiului de drept pentru care s-a dispus neînceperea urmăririi penale). Sunt curios cu privire la apartenența avocatului din oficiu (sau poate ales) ce va asigura apărarea celor doi.
Alina Matei: Astfel de situații cui profită?
Șerban Lovin: Continuă starea de incertitudine și nesiguranță la care trebuie să facă față de unul singur cetățeanul, întrucât el nu știe dacă apelează la un avocat ce exercită profesia în mod legal. Nu înțeleg de ce autoritățile în drept nu doresc să facă ordine, probabil că așteaptă ajutor (ca și în alte cazuri) de la organismele europene. Cu privire la aceasta situație, s-au sesizat în primul rând colegii avocați italieni care s-au trezit cu un “export” de așa-ziși avocați primiți în acest barou ilegal, ei fiind cetățeni italieni, ce au solicitat înscrierea în barourile din Italia pe tabloul avocaților străini întrucât au obținut calitatea de “avocat” în România.
Alina Matei: Domnule Decan, sunt oameni care practică avocatura ilegal, se pare. De altfel, Consiliul Superior al Magistraturii a trimis luna trecută o circulară instanțelor si parchetelor din țară în sensul că în mod legal avocatura este practicată în baza Legii nr. 51/1995 de avocații înscriși în structurile care funcționează conform Deciziei de RIL nr. XXVII/2007 a ICCJ. Vă doresc ca soluția instanței să fie previzibilă.
Șerban Lovin: Eu adresez o întrebare (retorică): cum se poate interpreta solicitarea făcută de către actualul învinuit, Sergiu Bleah, la data de 22 iunie 2005, atunci când solicita UNBR, dlui. președinte av. Andrei Călin Zamfirescu, primirea entității ce declara că o conduce în corpul nostru professional, iar acum declară ca face parte din UNBR (condus până de curând de Pompiliu Bota).
Alina Matei: Vă mulțumesc pentru aceste lămuriri importante.
Șerban Lovin: Sper în soluționarea legală a acestei chestiuni, sper ca autoritățile să-și exercite prerogativele.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn
WhatsApp
Threads
Google News
(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă
SmartBill.