Internaţional (Juridice din lumea largă)
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

Malta. Vânzare cetățenie. UPDATE

17.01.2014 | Adina-Elena OPREA
Abonare newsletter

17 ianuarie 2014: Comisia Europeană și Parlamentul European au atras atenția Maltei miercuri, 15 ianuarie 2014, cu privire la decizia de a vinde cetățenia malteză, considerând că planul statului încalcă principiul dreptului internațional public potrivit căruia statele trebuie să acorde naționalitate numai acelor persoane care au o „legătura reală cu țara respectivă”, informează EUobserver.com.

Viviane Reding, comisarul european pe justiție, a condus ”atacul” instituțiilor europene asupra planului maltez, declarând: ”Ne place ideea de a vinde drepturile oferite de tratatele UE? Cu siguranță, nu. Cetățenia nu trebuie să fie de vânzare”. Aceasta consideră că decizia statului maltez contravine art. 4.3 al tratatului UE privind ”sincera cooperare” cu țările europene întrucât noii cetățeni ai Maltei beneficiază de dreptul de a locui și munci în oricare din cele 28 de state membre.

***

15 noiembrie 2013: Malta este hotărâtă să înceapă vânzarea cetăţeniei pentru insula mediteraneană, în schimbul sumei exorbitante de 650,000 €, potrivit euronews.com.

Primul-ministru, Joseph Muscat, a declarat că schema, care ar acorda cumpărătorilor locuri de muncă şi drept de rezidenţă în UE, ar aduce un beneficiu financiar de 30 milioane € în primul an.

Partidul Naționalist de opoziție s-a opus cu tărie schemei, liderul Simon Busuttil avertizând în Parlament că Malta ar putea ajunge să fie comparată cu paradisurile fiscale din Caraibe.

Pe de altă parte, Comisia Europeană a declarat că nu are puterea de a opri Malta sau orice alt stat membru, din vânzarea cetăţeniei europene.

Michele Cercone, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru afaceri interne, a declarat că statele membre au suveranitate deplină de a decide cui şi în ce fel acordă cetăţenia, iar CJUE  a confirmat în repetate rânduri că “stă în puterea fiecărui stat membru să stabilească condiţiile de acordare a cetăţeniei.”

Adina Elena OPREA

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week