Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Tiberiu Nițu: „Numai o cooperare directă şi durabilă poate conduce la desfăşurarea unor investigaţii eficiente în combaterea traficului de persoane”
15.11.2013 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Tiberiu Nițu, Procurorul General al României, a participat marți, 12 noiembrie 2013, la conferinţa internaţională care marchează finalizarea proiectului intitulat “Întărirea luptei împotriva cerşetoriei forţate: o abordare multidisciplinară”, ocazie cu care a ținut un discurs:

Stimate doamne,
Stimaţi domni,

Vă mulţumesc pentru invitaţia de a participa la conferinţa internaţională care marchează încheierea proiectului „Întărirea luptei împotriva cerşetoriei: o abordare multidisciplinară”, proiect finanţat de Comisia Europeană.

Consider că este salutară prezenţa la lucrările conferinţei a unor specialişti din cadrul instituţiilor partenere din state membre ale Uniunii Europene, cu competenţe în domeniul traficului de persoane.

Din perspectiva Ministerului Public Român, problematica ridicată de traficul de persoane a reprezentat şi reprezintă permanent o prioritate, sub aspectul intensificării cooperării judiciare între statele de origine, tranzit şi destinaţie vizate de către traficanţi dar şi în ceea ce priveşte identificarea victimelor şi acordarea asistenţei şi protecţiei adecvate persoanelor traficate şi finalizarea cu succes a dosarelor penale instrumentate de către procurorii români privind aceste infracţiuni.

Sunt convins că în cadrul celor 4 workshop-uri desfăşurate în acest proiect aţi putut împărtăşi pe acest subiect aspecte relevante privind legislaţiile naţionale ale celor 4 state partenere şi cazuri importante soluţionate.

În spaţiul european al cooperării judiciare în materie penală, contactele profesionale între practicieni din statele europene afectate de acest fenomen sunt esenţiale şi devin fundamentale pentru bunul mers al dosarelor penale, pentru a răspunde prompt provocărilor unei lumi în care criminalitatea organizată transfrontalieră identifică permanent modalităţi  de eludare a legii şi obţinere de beneficii financiare substanţiale.

Proiectul pentru care ne-am reunit astăzi se datorează unei iniţiative a Ministerului Public din România, care a avut şi are în mod constant asemenea  iniţiative, de accesare de fonduri europene destinate formării profesionale a procurorilor români în domenii de actualitate pentru activitatea desfăşurată, conform strategiilor anuale ale instituţiei noastre.

Ministerul Public Român dispune de o structură specializată în implementarea de proiecte cu finanţare europeană şi a derulat cu succes numeroase seminarii, mese rotunde şi conferinţe în domeniul combaterii criminalităţii organizate transfrontaliere şi a terorismului, cu predilecţie vizând spălarea banilor, traficul de fiinţe umane, traficul de droguri, domeniul cybercrime şi, nu în ultimul rând, recuperarea creanţelor şi asigurarea recuperării prejudiciilor cauzate prin săvârşirea de infracţiuni.

Consider că progresele înregistrate de către procurorii români sunt de natură a ne încuraja să continuăm să dezvoltăm contactele noastre cu partenerii europeni şi nu numai.

În privinţa activităţilor naţionale vizând combaterea traficului de persoane doresc să subliniez cooperarea eficientă pe care Ministerul Public şi D.I.I.C.O.T. o au cu Poliţia Română, cu Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane  şi cu alte instituţii sau entităţi având competenţe în domeniu.

Sunt convins că numai o cooperare directă şi durabilă poate conduce la desfăşurarea unor investigaţii eficiente, care să producă rezultate rapide şi vizibile în combaterea acestui fenomen.

Raportul final al proiectului şi manualul de bune practici reprezintă documente care vor rezuma activitatea dvs. pe parcursul derulării proiectului şi care vor fi diseminate către autorităţi judiciare specializate din Uniunea Europeană. Astfel, proiectul va justifica dimensiunea sa europeană, iar exemplul dvs. de colaborare profesională va putea fi preluat şi de alte state interesate.

În încheiere, permiteţi-mi să felicit echipa de proiect şi să urez succes lucrărilor conferinţei și realizări în activitatea dvs. profesională, exprimându-mi, totodată, regretul că agenda de lucru extrem de încărcată nu îmi va permite să rămân alături de dumneavoastră pe întreaga durată a evenimentului.”

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti