Secţiuni » Arii de practică » Business » Insolvenţă
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti

CITR. Companiile se luptă în continuare cu supraîndatorarea, deși în 2013 numărul insolvențelor a scăzut


18 noiembrie 2013 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Deși numărul insolvențelor se află pe un trend descrescător încă de la începutul anului, gradul de îndatorare al companiilor nu a scazut. În acest context, specialiștii în reorganizare ai Casei de Insolvență Transilvania, liderul pieței de insolvență din România, apreciază că numărul companiilor ce întâmpină dificultăți financiare se va mări. Companiile românești continuă să se confrunte cu un fenomen de supraîndatorare peste nivelul pe care l-ar putea susține. Din acest motiv, băncile și-au concentrat atenția pe gestionarea creditelor neperformante, și mai puțin pe noi finanțări.

”Suntem în continuare martorii cercului vicios: companiile nu mai au lichidități, dar nici nu mai pot accesa noi finanțări, din cauza creditelor neperformante. Procedura insolvenței le-a oferit o rezolvare în această perioadă de criză, astfel că din 2008 până în prezent multe companii au reușit să își depășească dificultățile financiare sub protecția sa. Faptul că numărul companiilor care intră în insolvență s-a redus este o etapă firească și chiar necesară pentru multe dintre ele. În circuitul economic pot reveni doar acele societăți cu capacitate reală de redresare și restructurare a activității, fie că aceasta se face în procedura de insolvență sau în afara ei”, a declarat Rudolf Vizental, asociat coordonator în cadrul Casei de Insolvență Transilvania.

Conform datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului, în primele opt luni ale anului 2013 au fost înregistrate 10.313 de dosare de insolvență, cu aproape 7% mai puține decât în aceeași perioadă a anului 2012. Numărul mai mic al incapacităților de plată reprezintă însă și o consecință naturală a trendului descendent de insolvențe, unde apogeul a fost atins în anul 2012.

Pe de altă parte, conform datelor Băncii Naționale a României, în anul 2008 rata creditelor neperformante reprezenta 2,8% din volumul creditelor totale, iar în decembrie 2012 aceasta a ajuns la o pondere de 19,1%. Pentru sfârșitul anului 2013, conform datelor din primăvara acestui an, se preconizează un nivel de peste 19,5%, cu tendință de creștere pentru anul 2014. Din această cauză, creditorii bancari și-au concentrat atenția pe recuperarea acestora și mai puțin pe acordarea de noi finanțări. Reiese de aici că societățile s-au supraîndatorat peste nivelul pe care acestea l-ar putea susține.

Perioada dificilă de acces la finanțări noi a generat o lipsă de lichidități în piață, uitându-ne la creșterea numărului de bilete la ordin refuzate de bănci pe motiv că societatea are dificultăți financiare. Dacă în 2012 sumele refuzate la plată atingeau 8.6 miliarde lei, în primele 6 luni din 2013 această valoare a coborât la 5.9 miliarde lei. Astfel, în primele 6 luni din 2013 sumele refuzate la plată reprezentau 70% din totalul sumelor refuzate la plată în anul 2012 și aproximativ 90% din sumele refuzate la plată în 2011.

Singura soluție fezabilă atunci când societatea trece printr-un impas atât de mare este o restructurare eficientă la nivelul companiei, atât intern cât și extern, prin participarea activă a tuturor actorilor implicați în proces, în sau în afara procedurii de insolvență. Problema supraîndatorării se poate rezolva cu o reformulare a creditului neperfomant, astfel încât acesta să fie adaptat nivelului sustenabil al activității companiei.

Dacă procedura insolvenței urmărește mai mult sau mai puțin același parcurs, trasat de legea insolvenței, restructurările în afara insolvenței (out of court) vor fi diferite de la caz la caz. În restructurare, importantă este continuarea activității societăţii şi readucerea ei la un nivel optim, care să asigure condiții de rambursare a unui credit restructurat. Pentru aceasta e nevoie însă de o colaborare a tuturor celor implicați în proces, astfel încât rezultatul final să fie avantajos pentru toate părțile”, a adăugat Rudolf Vizental, asociat coordonator al CITR.

Despre Casa de Insolvență Transilvania: CASA DE INSOLVENȚĂ TRANSILVANIA, liderul pieței de insolvență din  România, acționează ca liant între debitoare și ceilalți participanți în procedură. Cu o echipă de peste 100 de specialiști, 35 practicieni în insolvență și 12 echipe de lucru, Casa de Insolvență Transilvania a gestionat procedura insolvenței a peste 650 de societăți comerciale și este reprezentă la nivel național. Expertiza acoperă arii de activitate ca: agricultură, transport, industria farmaceutică, alimentară, a lemnului, a încălțămintei, producții ceramice, panificație, activități comerciale, extracţia și prelucrarea produselor petroliere, prelucrarea minereurilor neferoase, real estate.

Casa de Insolvență Transilvania este societatea corespondentă a societății civile de avocați Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii