Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

La plecarea unei colege
15.11.2013 | Răzvan CONSTANDACHE

Săptămâna trecută, familia greu încercată, cei apropiaţi şi comunitatea juridică ne-am luat un dureros rămas bun de la doamna avocat MARIA GEBESCU (25.12.1954-06.11.2013), membru activ al Baroului Dâmboviţa (din anul 1997) şi fost procuror (între anii 2006-2010) la Parchetele de pe lângă Judecătoriile Târgovişte şi Moreni – unitate unde a fost delegată în funcţia de prim-procuror – şi, ulterior, Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa – ca urmare a promovării sale efective la concursul din anul 2009.

Ardeleancă prin naştere şi munteancă prin destin, doamna avocat MARIA GEBESCU a fost licenţiată a Facultăţii de Drept a Universităţii Al. I. Cuza din Iaşi, în primii ani de după absolvire profesând timp de 15 ani în calitate de consilier juridic.

Am avut onoarea ca timp de aproape un deceniu să fiu coleg şi copartener de bară cu domnia sa în Baroul Dâmboviţa. Începând din anul 2006, devenind amândoi procurori, viaţa a făcut ca drumurile noastre profesionale să se despartă şi să activăm în unităţi de parchet diferite, totodată, din 2011, după pensionarea din magistratură, doamna GEBESCU revenind în barou.

Cei care au cunoscut-o şi apreciat-o vor păstra mereu vie amintirea distincţiei, tenacităţii, ambiţiei, puterii de muncă, francheţei, probităţii şi dăruirii profesionale pe care cea dispărută prematur dintre noi le-a dovedit în cei peste 35 ani de prestigioasă, meritorie şi bogată carieră juridică.

Spre a exemplifica şi ilustra verbul pătrunzător, impetuozitatea şi umorul tonic ce caracterizau pledoariile fostei mele colege de barou, doresc să amintesc, în contextul acestei modeste evocări, experienţa unui litigiu civil în care am fost adversari la Judecătoria Moreni. Era vorba de o speţă în care eu susţinusem prin întâmpinare că pârâţii stinseseră o obligaţie civilă – a cărei neexecutare le era imputată – prin înlocuirea convenţională a acesteia cu o nouă obligaţie, deci printr-o novaţie, care în acel caz era dovedită mai mult prin probatorii indirecte. Replica inteligentă, spontană şi memorabilă, demnă de nemuritorul Istrate Micescu, a doamnei avocat GEBESCU pentru reclamanţi nu a întârziat, făcând deliciul întregului pretoriu: „Onorată instanţă, pârâţii doresc să ne convingă că obligaţia dedusă judecăţii s-ar fi stins printr-o novaţie. În realitate, aşa cum o dovedesc în mod indubitabil probele administrate, ne confruntăm cu un simplu artificiu ce nu este o novaţie, ci doar o i-novaţie a apărătorului acestora!”

În anii în care a avut calitatea de magistrat procuror, doamna MARIA GEBESCU s-a remarcat de asemenea prin profesionalism, corectitudine, integritate şi colegialitate.

Din păcate, viaţa colegei noastre a fost curmată mult prea devreme de o grea, neaşteptată şi nemiloasă suferinţă, pe care a suportat-o cu demnitate şi discreţie, căutând să insufle optimism celor ce i-au fost alături.

Exemplul pilduitor, crezul profesional, menirea şi roba îi vor fi preluate de către fiul său, avocat Horaţiu Gebescu, ce-i va purta şi spori pe mai departe, cu devoţiune şi onoare, numele şi renumele.

Serviciul religios şi funeraliile doamnei avocat MARIA GEBESCU au avut loc sâmbătă, 09.11.2013, în mun. Moreni, jud. Dâmboviţa, personalitatea emblematică şi complexă precum şi calităţile sufleteşti ale defunctei fiind evocate în cuvântul emoţionant rostit la finalul slujbei de înmormântare de către maestrul Sorin Gogeanu, prodecanul Baroului Dâmboviţa.

Bunul Dumnezeu să o odihnească pe regretata noastră colegă şi să o aşeze la dreapta sa!

Răzvan CONSTANDACHE
procuror


Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!


JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.