Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Achitarea obligaţiilor la bugetul local, anterior înstrăinării imobilelor


25.12.2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ
Secţiuni: Drept civil, Fiscalitate, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti care ţine loc de contract de vânzare-cumpărare nu reprezintă o modalitate de înstrăinare care pentru a fi valabilă ar trebui însoţită de dovada de către vânzător a achitării datoriilor fiscale. În speţă, reclamanta, Municipiul Câmpia Turzii, a solicitat constatarea nulităţii unor antecontracte (promisiuni de vânzare-cumpărare) având ca obiect terenuri şi clădiri, pe motiv că actele juridice atacate au nesocotit dispoziţiile imperative ale art. 254 alin. (7) din C. fisc., referitoare la obligativitatea achitării datoriilor fiscale la bugetul local, anterior înstrăinării imobilelor. Întrucât promitentul vânzător nu şi-a respectat obligaţia de a încheia contractul de vânzare-cumpărare în formă autentică, promitenţii cumpărători au obţinut o hotărâre judecătorească ţinând loc de act de vânzare-cumpărare, prin care şi-au intabulat dreptul de proprietate. Înalta Curte a precizat că prin antecontractele încheiate de părţi nu s-a înstrăinat dreptul de proprietate, ci s-au născut obligaţii de a face respectiv de a încheia contractele de vânzare-cumpărare în formă autentică, acestora nefiindu-le aplicabile dispoziţiile art. 254 alin. (7) din C. fisc. De asemenea, Înalta Curte a reţinut că prin pronunţarea unei hotărâri care ţine loc de contract de vânzare-cumpărare, instanţa suplineşte condiţiile de formă cerute ad validitatem, condiţii a căror neîndeplinire atrage sancţiunea nulităţii contractului, această hotărâre nefiind o modalitate de înstrăinare căreia să-i fie aplicabile dispoziţiile art. 254 alin. (7) din C. fisc. (Decizia nr. 1857 din 25 aprilie 2013 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect constatare nulitate absolută antecontracte de vânzare-cumpărare)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro