« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

ICCJ. Achitarea obligaţiilor la bugetul local, anterior înstrăinării imobilelor
25.12.2013 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Drept civil, Fiscalitate, RNSJ | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti care ţine loc de contract de vânzare-cumpărare nu reprezintă o modalitate de înstrăinare care pentru a fi valabilă ar trebui însoţită de dovada de către vânzător a achitării datoriilor fiscale. În speţă, reclamanta, Municipiul Câmpia Turzii, a solicitat constatarea nulităţii unor antecontracte (promisiuni de vânzare-cumpărare) având ca obiect terenuri şi clădiri, pe motiv că actele juridice atacate au nesocotit dispoziţiile imperative ale art. 254 alin. (7) din C. fisc., referitoare la obligativitatea achitării datoriilor fiscale la bugetul local, anterior înstrăinării imobilelor. Întrucât promitentul vânzător nu şi-a respectat obligaţia de a încheia contractul de vânzare-cumpărare în formă autentică, promitenţii cumpărători au obţinut o hotărâre judecătorească ţinând loc de act de vânzare-cumpărare, prin care şi-au intabulat dreptul de proprietate. Înalta Curte a precizat că prin antecontractele încheiate de părţi nu s-a înstrăinat dreptul de proprietate, ci s-au născut obligaţii de a face respectiv de a încheia contractele de vânzare-cumpărare în formă autentică, acestora nefiindu-le aplicabile dispoziţiile art. 254 alin. (7) din C. fisc. De asemenea, Înalta Curte a reţinut că prin pronunţarea unei hotărâri care ţine loc de contract de vânzare-cumpărare, instanţa suplineşte condiţiile de formă cerute ad validitatem, condiţii a căror neîndeplinire atrage sancţiunea nulităţii contractului, această hotărâre nefiind o modalitate de înstrăinare căreia să-i fie aplicabile dispoziţiile art. 254 alin. (7) din C. fisc. (Decizia nr. 1857 din 25 aprilie 2013 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect constatare nulitate absolută antecontracte de vânzare-cumpărare)

Corina CIOROABĂ

 
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD