Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Brașov. Luare de mită, abuz în serviciu și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Trimitere în judecată


18 noiembrie 2013 | Andreea DOBRIN, Paula VÂRBAN, Andreea DOBRIN
Secţiuni: Activitate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

DNA-Brașov. Luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciului Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:
T.F., director al CEC Bank S.A. – Sucursala Brașov (octombrie 2005-21 martie 2013), în sarcina căreia s-au reținut infracțiunile de luare de mită și abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (12 acte materiale),
– R.A.N., director operațiuni la CEC Bank S.A. – Sucursala Brașov (până la data de 5 ianuarie 2009 și, în continuare, șef serviciu credite până la 21 martie 2013), în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată, (12 acte materiale),
B.M., administrator al S.C. On Astor S.R.L. Brașov, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (9 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (7 acte materiale).

Inculpata T.F., în calitate de director al CEC Bank S.A. – Sucursala Brașov, în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă ale anului 2008, a condiționat acordarea unor credite bancare societății S.C. On Astor S.R.L. Brașov, de efectuarea unor lucrări de amenajare a unui imobil, lucrări evaluate la suma de 6.886,20 lei, pe care le-a pretins de la administratorului societății menționate, inculpatul B.M. Acesta din urmă a acceptat cererea și a dispus efectuarea lucrărilor.
După acest moment, inculpatele T.F. și R.A.N. au oferit inculpatului B.M. varianta de obținere de bani de la CEC Bank S.A. – Sucursala Brașov, prin intermediul altor firme (care să nu aibă datorii la bugetul de stat și care să obțină credite succesive până la pragul maxim de 600.000 lei) și garantarea lor doar formală, prin facturi care să ateste existența unui stoc de marfă nereal.
Prin urmare, în perioada aprilie 2008-februarie 2009, inculpatele T.F. și R.A.N., în calitatea lor de director al sucursalei Brașov, respectiv director operațiuni (până la data de 5 ianuarie 2009 și, în continuare, șef serviciu credite la CEC Bank S.A. – Sucursala Brașov), cu știință și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu aprobând și acordând, cu încălcarea normelor bancare, un număr de 12 credite, în favoarea a 12 societăți comerciale deținute de cunoscuți ori de angajați ai lui B.M. ori de persoane care dețineau firme fără activitate. Ca urmare, s-a produs o pagubă totală patrimoniului CEC Bank SA în sumă totală de 7.020.000 lei și s-a obținut de către S.C. On Astor S.R.L. Brașov un avantaj patrimonial echivalent cu valoarea creditelor.
Inculpatul B.M., care a pus la dispoziție acte necorespunzătoare realității, le-a ajutat pe cele două inculpate menționate anterior să aprobe și să acorde, în mod nelegal, un număr de 9 credite în favoarea unor societăți comerciale. Totodată, inculpatul B.M., în calitate de administrator al S.C. On Astor S.R.L. Brașov, a emis și semnat la rubrica furnizor mai multe facturi fiscale, prin care a atestat nereal vânzarea unor materiale de construcție în favoarea unor societăți comerciale, documente ce au fost depuse la CEC Bank S.A. – Sucursala Brașov, ca garanție fictivă a creditelor acordate în favoarea acestora.

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor aparținând inculpatei T.F. până la concurența sumei de 7.027.693 lei, (compusă din 7.020.000 lei – prejudiciului cauzat din acordarea ilegală a creditelor și suma de 7.693 lei – contravaloarea lucrărilor de construcție primite ca mită), precum și asupra bunurilor aparținând inculpatei R.A.N. până la concurența sumei de 7.020.000 lei reprezentând contravaloarea prejudiciului produs prin acordarea ilegală a creditelor.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Brașov.

Facem precizarea că această o etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Paula VÂRBAN
Andreea DOBRIN

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro