Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Manifest privitor la principii de drept procesual penal european


19 noiembrie 2013 | Sergiu BOGDAN
Secţiuni: Drept penal, Dreptul Uniunii Europene, Opinii
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Marți, 12 noiembrie 2013, la Bruxelles a fost lansat al doilea Manifest al European Criminal Policy Initiative (o echipă formată din 16 profesori de drept penal din 10 țări membre) cu privire la principiile de procedură penală care ar trebui urmate de legiuitorul european atunci când elaborează acte normative în acest domeniu. Acest al doilea Manifest este continuarea primului Manifest lansat de European Criminal Policy Initiative ( ECPI) în 2009 cu referire la dreptul penal material european.

La conferința de lansare de la Bruxelles a participat și Viviane Reding, Vice-președinte al Comisiei Europene și Comisar european pe justiție, drepturi fundamentale și cetățenie. Comisarul a apreciat că primul Manifest a fost un real sprijin pentru adoptarea legislație penale: ”In 2009, you presented me the first Manifesto on EU criminal policy. It listed the key principles of European criminal policy, rooted in the different legal traditions of the Member States. The Manifesto has been a very important source of inspiration for the European Commission. Our Communication on criminal policy of 2011 echoed many of your calls. We have set out the conditions under which the Union and Member States can work together to put in place a coherent and consistent EU criminal policy.”

Același comisar speră ca și ce-al de-al doilea Manifest, lansat în 2013, să fie cel puțin la fel de util legiuitorului european ca și primul Manifest. ”Let me thank you once again for the Manifesto presented today. I expect it to be an important contribution to the debate on the future of EU criminal justice. After all, as you mention in the Manifesto: effective criminal justice is a basic prerequisite for peaceful coexistence in any society”.

Trebuie subliniat că membrii grupului nu sunt afiliați politic și nici nu reprezintă guverne în soluțiile pe care le propun. Experiența națională din fiecare stat este evaluată și analizată comparativ. Munca lor are un caracter științific dar realizată cu dorința și speranța de a propune soluții pentru a fi îmbunătățită maniera de legiferare la nivel european în materia dreptului penal și din dorința de a evita efectele negative ale legislației europene atât asupra sistemelor penale naționale, cât și asupra cetățenilor europeni. Pentru a fi convingători și a oferi o analiză orientată spre interesele concrete ale sistemului judiciar european penal pentru fiecare principiu enunțat sunt prezentate exemple pozitive sau exemple negative din legislația europeană cu privire la dreptul penal.

Informații despre ECPI se pot găsi aici. Tot pe acest site se află și primul Manifest cu varianta și în limba română. Acesta a fost publicat și în revista Caiete de drept penal nr. 1/2010. Avem speranța că în viitorul apropiat și Manifestul privind procedura penală va avea și o varianta în limba română.

Ultimul Manifest, cel procedural este disponibil gratuit în engleză și germană pe site-ul unei reviste juridice germane online.

conf. univ. dr. Sergiu BOGDAN

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro