Manifest privitor la principii de drept procesual penal european
19 noiembrie 2013 | Sergiu BOGDAN

Marți, 12 noiembrie 2013, la Bruxelles a fost lansat al doilea Manifest al European Criminal Policy Initiative (o echipă formată din 16 profesori de drept penal din 10 țări membre) cu privire la principiile de procedură penală care ar trebui urmate de legiuitorul european atunci când elaborează acte normative în acest domeniu. Acest al doilea Manifest este continuarea primului Manifest lansat de European Criminal Policy Initiative ( ECPI) în 2009 cu referire la dreptul penal material european.
La conferința de lansare de la Bruxelles a participat și Viviane Reding, Vice-președinte al Comisiei Europene și Comisar european pe justiție, drepturi fundamentale și cetățenie. Comisarul a apreciat că primul Manifest a fost un real sprijin pentru adoptarea legislație penale: ”In 2009, you presented me the first Manifesto on EU criminal policy. It listed the key principles of European criminal policy, rooted in the different legal traditions of the Member States. The Manifesto has been a very important source of inspiration for the European Commission. Our Communication on criminal policy of 2011 echoed many of your calls. We have set out the conditions under which the Union and Member States can work together to put in place a coherent and consistent EU criminal policy.”
Același comisar speră ca și ce-al de-al doilea Manifest, lansat în 2013, să fie cel puțin la fel de util legiuitorului european ca și primul Manifest. ”Let me thank you once again for the Manifesto presented today. I expect it to be an important contribution to the debate on the future of EU criminal justice. After all, as you mention in the Manifesto: effective criminal justice is a basic prerequisite for peaceful coexistence in any society”.
Trebuie subliniat că membrii grupului nu sunt afiliați politic și nici nu reprezintă guverne în soluțiile pe care le propun. Experiența națională din fiecare stat este evaluată și analizată comparativ. Munca lor are un caracter științific dar realizată cu dorința și speranța de a propune soluții pentru a fi îmbunătățită maniera de legiferare la nivel european în materia dreptului penal și din dorința de a evita efectele negative ale legislației europene atât asupra sistemelor penale naționale, cât și asupra cetățenilor europeni. Pentru a fi convingători și a oferi o analiză orientată spre interesele concrete ale sistemului judiciar european penal pentru fiecare principiu enunțat sunt prezentate exemple pozitive sau exemple negative din legislația europeană cu privire la dreptul penal.
Informații despre ECPI se pot găsi aici. Tot pe acest site se află și primul Manifest cu varianta și în limba română. Acesta a fost publicat și în revista Caiete de drept penal nr. 1/2010. Avem speranța că în viitorul apropiat și Manifestul privind procedura penală va avea și o varianta în limba română.
Ultimul Manifest, cel procedural este disponibil gratuit în engleză și germană pe site-ul unei reviste juridice germane online.
conf. univ. dr. Sergiu BOGDAN